Eksperten
Ellen Engvall (54) er yogalærer og ekspert i medicinsk yoga og hormonyoga. Er oprindeligt uddannet jordemoder.
Tænker du også først og fremmest på det, du indtager eller ikke indtager, når du hører ordet detox? Som for eksempel grønne smoothies og udrensende teer? Detox er faktisk så meget mere. Ordet betyder afgiftning og afvænning og kan dække og have stor effekt på mange flere områder i vores liv end bare mad og drikke.
“Mange drømmer om, at de kan spise en pille, drikke en detox-juice, og så er livet perfekt. Men der findes ingen quickfixes, alt er del af en større proces, og vi skal se på vores liv i det store perspektiv. Det er ikke nok at spise godt, hvis du har det forkerte job eller lever i et usundt forhold,” siger Ellen Engvall, som blandt andet er ekspert i medicinsk yoga.
Hun anbefaler at foretage en livsstilsdetox, hvor du kigger på alle områder i dit liv – fra kost og træning til relationer og dit digitale liv. Tænk over, hvad der allerede fungerer, hvad du savner, og hvad der skal til, for at du har og får det godt. Og afsæt så en uge, eller to eller fire, hvis du synes, til at gå alle områderne efter, og detoxe, hvor der er brug for det.
For hvis vi kigger på vores liv i det store perspektiv, giver det jo rigtigt god mening at rydde lidt op undervejs, mener Ellen Engvall.
“Vi forandrer os, vi går i overgangsalder, og børnene flytter hjemmefra, alt sammen store ændringer, som det giver god mening at have for øje og være bevidst om virkningen af, så vi ikke mister os selv undervejs. Kroppen bliver ældre og forandrer sig, og det er nu, du skal lytte til dig selv og mærke efter, hvad du har brug for, for så at prøve at opfylde det behov.”
Vær tålmodig
Ellen Engvall foreslår, at du kigger på de forskellige aspekter af dit liv, et efter et.
“Du skal turde kigge på alt! Derefter vælger du et eller flere punkter, hvor du sætter ind med detox. Hver en lille ændring og oprydning, vil få effekt på helheden. Vær tålmodig med dine indsatsområder, og skift dem ikke ud. Har du en ambition om, at du vil bruge din mobiltelefon mindre, men kommer du så i tanke om, at du også vil skære ned på dit tv-forbrug, så fokusér på en opgave ad gangen. Vær konsekvent: Fokus, tålmodighed og udholdenhed er alfa og omega, når du detoxer.”

Er du klar til at dykke ned i detaljerne? Så er det nu, du kan skræddersy din helt egen livsstilsdetox.
Først: Hvor længe skal du blive ved?
Inden du går i gang, skal du bestemme dig for, hvor længe du vil og realistisk kan sætte tid af til at detoxe. Det kan være en god idé at begynde med en uge eller to.
Kig derefter på de områder, som for eksempel relationer, arbejde og fritid, dit liv og din tid er delt op i og på, og kig på, hvor godt det går der. Spørg dig selv, hvad der gør dig glad, hvad du længes efter, og hvad der er vigtigt for dig i hvert område.
Vælg nu et punkt inden for hvert område, som du vil have fokus på, og skriv det ned. Du må gerne tilføje flere punkter, men du må ikke stryge noget fra listen. Med andre ord, gør dig umage, og tag dig tiden til at træffe de gode valg. Skriv dine valg ned, så du får en tydelig plan for din livsstilsdetox.
1. Vælg din kur
Det findes mange måder at spise og drikke sundt på. Tænk over, hvad der føles sundt for dig. Hvilke madvarer giver dig energi, og hvilke dræner dig? Her er inspiration til din detoxkur:
- Faste: Forskning viser, at kortere fasteperioder har mange fordele for din sundhed, og så er det en kur, der ses på vægten. Du kan for eksempel vælge at faste efter 5:2-metoden, hvor du to dage om ugen højst indtager 500 kalorier og ellers spiser almindeligt sundt de øvrige dage. Eller efter 16:8-metoden, hvor du indtager alle dagens måltider inden for otte timer og faster resten af tiden.
- Spis mad med lavt glykæmisk indeks (IG): En effektiv måde at holde dit blodsukker stabilt på og en kur, der ikke slider så meget på kroppen (og sindet), fordi du ikke oplever sukkertrang og rutcheture.
- Spis antiinflammatorisk: Forskerne er stadig ved at kortlægge præcis, hvad antiinflammatorisk kost gør ved os. Men vi ved med sikkerhed, at middelhavsmad med masser af grøntsager i alle farver og frugter, bær, nødder, kerner og fede fisk er sundt for os. Giv også dine tarme opmærksomhed, og forkæl dem med de gode mælkesyrebakterier, som fås som kosttilskud. Og hold dig så fra mad, der er forarbejdet, friteret, samt rødt kød, kaffe, alhokol, sukker og mælkeprodukter.
- Drik masser af vand: Og gerne helt op til 1,5-2 liter om dagen eller mere, hvis du træner meget. Vand holder kroppen og ikke mindst dine tarme i gang. Vand er også den bedste kur mod dehydrering og hovedpine.
- Boost eventuelt med kosttilskud: Der findes produkter lavet med det formål at booste en detox. Spørg i din lokale helsekost, og du vil sikkert komme hjem med kapsler eller pulver med grønne urter, græssorter eller alger.

2. Skab digitale frizoner
De fleste af os tilbringer mere tid i nærkontakt med vores telefon end med venner og familie. Meget mere tid ... Læg dertil al den tid, du tilbringer foran fjernsynet. Mærker du efter, oplever du måske også, hvordan mobilen forstyrrer, stjæler tid og påvirker dig? For ikke at tale om, hvad den betyder for dit fysiske aktivitetsniveau.
Hjerne- og stressforskere er enige om, at vi har brug for at få bedre styr på vores skærmtid og -brug. Her er nogle forslag til, hvordan du skaber digitale frizoner:
- Sluk din mobil, computer og tablet hver aften klokken 20.
- Tag en pause, og planlæg en ugentlig digital fridag.
- Vælg dine medier, og hold dig til at se, lytte til og læse nyheder og historier, som gør dig i godt humør.
- Skab en rutine for, hvornår og hvordan du tjekker mails og digitale profiler.

3. Gå på jagt efter skadelige stoffer
Vi er mere påvirkede af vores omgivelser, end mange af os er bevidste om. Vi udsættes for tilsætningsstoffer i mad og kosmetik og rengøringsmidler, ja, selv fra vores møbler. En del – især ældre produkter – i plast indeholder stoffer, som påvirker vores kroppe hormonelt.
Når du detoxer dine omgivelser, kan du have fokus på en eller flere af nedenstående punkter:
- Begræns brug af plastik i køkkenet: Varm hellere din mikroovnmad på en tallerken end i en plastbeholder. Investér i en madkasse og en drikkedrunk af metal eller glas.
- Tjek dine skønhedsprodukter: Når du detoxer, så brug kun makeup, sæber og cremer, som du ville spise uden at rynke på næsen. Står der Weleda, Dr. Hauschka eller Madara på dine produkter, er du godt på vej. Hent appen Kemiluppen, og tjek, hvor naturlige og sunde dine produkter er.
- Vælg økologiske grøntsager, beholdere i glas, brugte møbler, der har dunstet af, undgå fisk med tungmetaller, vask nyt tøj, før du bruger det, eller vælg genbrug.
- Brug naturlige rengøringsmidler: Du vil blive overrasket over, hvor langt du kan komme med eddike og natron!
4. Vær aktiv!
Vi ved det godt, og heldigvis minder vores krop os jo også om det: Det er godt at røre sig, og en tur i det grønne er godt for både krop og sjæl. Vi bliver mere glade, og motion og lys har en positiv effekt på stress og på vores vægt. Det er ikke så afgørende, at du træner hårdt, så længe du er aktiv hver dag. Supplér gerne med 20-30 minutters træning med sved og høj puls et par gange om ugen. Hvilken slags træning er du til? Tag vores test og find ud af, hvilken type træning der passer bedst til dig og bliv inspireret her.
- Få pulsen op: 20-30 minutter hver dag, men ikke nødvendigvis til du sveder. Det kan for eksempel være powerwalk, en cykeltur, svømning, en gåtur i skov og bakket terræn. Dans eller havearbejde kan også gøre det. Det må rigtigt gerne være sjovt.
- Gå en tur: På mindst 30 minutter, og meget gerne i dagslys.
- Kom ud under åben himmel: Og mindst i 30 minutter.
- Dyrk yoga: Meget gerne hver dag. Der findes masser af gode videoer, du kan følge på YouTube.

5. Ved du, hvem du er?
Giv din personlige udvikling lidt opmærksomhed. Ved du, hvem du er? Hvor du er. Og hvorfor? Og måske endnu væsentligere, ved du, hvor du gerne vil hen? Når du kan svare på det, kan du nemmere hver dag arbejde hen imod en mere bevidst og lystfyldt hverdag væk fra hamsterhjulet.
Der er mange måder at arbejde med din personlige udvikling på under din detox:
- Vend negative tanker. Og tænk i stedet positive tanker om, hvor du gerne vil hen. Start dagen med at tænke godt om dig selv. Sig det gerne højt foran spejlet, eller skriv det ned. Så er det mere forpligtende.
- Skriv taknemmelighedsdagbog. Og notér hver aften tre ting, som du er taknemmelig over. Notér dem eventuelt på hver sin lille seddel, og gem dem i en æske, så du kan finde dem frem på dage, hvor det hele er knap så lyst, og det kan være svært bare at finde tre gode ting.
- Begynd hver dag med tid til dig selv. Reflektér over dagen, der ligger foran dig, og få øje på alt det gode, du tror, den vil bringe.
- Skriv en huskeseddel til dig selv. Over alt det, du bliver i godt humør af at lave – og gør dig umage med at få tid til mindst en af tingene hver dag.

6. Stop stress
Stress påvirker os både fysisk og psykisk, derfor er det et rigtigt godt sted at sætte ind, hvis du vil få det bedre – med det meste. Stress kan være jobrelateret, men det kan også skyldes krav, ændringer eller misforståelser i og med vores relationer.
Sådan kan du sætte målrettet ind mod stress i din detoxperiode:
- På dit arbejde: Er der stressende situationer eller opgaver, du kan luge væk, vælge fra eller ændre til det bedre? Det kan være generelle rutiner eller mødestrukturer, som måske skal opdateres.
- I dine relationer: Er der mennesker i din omgangskreds, der suger din energi, eller skændes I (for) meget om meget små ting hjemme hos jer? Kan du ændre på det?
- På din hovedpude: Gå tidligere i seng, og skru ned for teknologi, alkohol og mad, nogle timer før du lægger dig.
7. Hold pausen hellig!
Mange af os glemmer at genoplade vores batterier. Altså menneskebatterierne. Det er for let at hoppe over, og der skal jo meget til, før vi går ud som en maskine. Men det er dumt at tænke sådan. Opladning er livsnødvendig for, at vi fungerer optimalt, og der er heldigvis mange måder at gøre det på ud over søvn. Under din detox kan du jo prøve:
- Åndedrætsøvelser, yoga eller meditation: Indfør nogle øvelser som rutine hver dag. Det behøver ikke vare mere end 10 minutter, men gør det gerne om morgenen, eller før du skal sove.
- Afslapningsøvelser: Korte pauser, hvor du intet foretager dig, men bare stener, som vi kaldte det som børn. Det kan være, når du spiser frokost eller sidder i bussen på vej hjem.
- Vær mindful: Øv dig i at vende opmærksomheden indad og gerne på dit åndedræt eller én kropsdel ad gangen. Du kan finde flere kropsscanninger på nettet, som du kan lytte til, mens du ligger i en behagelig stilling.
- Hold korte pauser: Gerne én hver time i løbet af din arbejdsdag.
- Brug naturen: Gå ud i det grønne mindst 2-3 gange om ugen.
- Vær i dine relationer: Altså dem, som du kan slappe af i, fordi de er uden krav og forventninger.
Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 7. januar 2021.