Kvinde lytter til musik
En rolig stund med musik i ørerne dæmper angst og og styrker hjertet.© Getty Images

Derfor er beroligende musik sundt for dit hjerte

Beroligende toner i ørerne ser, ifølge forskningen, ud til at påvirke dit hjerte positivt.

30. august 2021 af Jeanette Linder

Der er ingen tvivl om, at musik styrker din mentale sundhed. Mange undersøgelser er nået frem til, at de rette toner kan gøre dig glad i låget og bekæmpe depression. Men i et studie har forskere nu undersøgt sammenhængen mellem musik og hjertesundhed, og det viser også positive takter. I hvert fald blandt studiets testpersoner, som alle havde haft et hjerteanfald og oplevede angst og brystsmerter efter.

De 350 deltagere blev delt i to grupper, som begge modtog medicinsk standardbehandling. I den ene gruppe fik de tilføjet musikterapi, som bestod i at lytte til beroligende musik en halv time dagligt.

Efter syv år var der sket en forskel for hjertesundheden i de to grupper. De testpersoner, som lyttede til musik, havde 18 % lavere tilfælde af hjertesvigt og 23 % lavere tilfælde af nye hjerteanfald i forhold til gruppen uden musik. 

Ifølge forskerne skyldes det muligvis musikkens evne til at nedsætte aktiviteten i det sympatiske nervesystem, som styrer angst og kan få puls og blodtryk til at stige.

Find beroligende musik her

PÅ APP

Med en app har du nem og hurtig adgang til musik og lyde, der er designet til at berolige nervesystemet. Prøv for eksempel apps som Calm, Music Zen og Relax Melodies: Sleep Sounds.

PÅ PLAYLISTE

Det er individuelt, hvilken musik der får os ned i gear, så det er oplagt at sammensætte din egen playliste. Find eventuelt inspiration på de afslappende playlister, som allerede er sammensat på Spotify, Apple Music og andre musiktjenester.

PÅ YOUTUBE

Ved at søge på ‘beroligende musik’ – eller ‘relaxing music’ – på You Tube dukker der et hav af videoer op til formålet. Mange af dem ledsages desuden af smukke naturbilleder og -lyde såsom bølgeskvulp, regn og fuglekvidder.

Kilde: American College of Cardiology

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 29. juli 2021. 

Du vil (garanteret) også kunne lide