Kvinde der holder sig på maven
© iStock

Derfor bør både du og dine veninder være opmærksomme på symptomerne på blærekræft

Kræft i blæren bliver ofte overset hos kvinder – her er 4 symptomer, som du skal kigge efter

29. marts 2017 af Maria Clara Iuel

Selvom blærekræft er en af de kræftformer, der oftest rammer mænd, så betyder det altså langt fra, at det ikke også kan ramme os kvinder. 

Men mange af de symptomer, sygdommen har, bliver ofte overset hos kvinder, fordi de til forveksling kan minde om en genstridig blærebetændelse. 

Det betyder også, at blærekræft hos kvinder oftest først bliver opdaget i de sene stadier, men ligesom med brystkræft og andre former for kræft, er det bedst at fange sygdommen i de tidlige stadier, så derfor bør du være opmærksom på blærekræftens symptomer. 

Hvad er årsagen? 

Der er forskellige årsager til, at du kan blive ramt af blærekræft. Den største og vigtigste er rygning. Hvis du er ryger, så øger det din risiko for at blive ramt af blærekræft, og risikoen stiger med antallet af cigaretter, du har røget, og hvor mange år du har røget. 

Men det er ikke kun rygning, der øger risikoen for blærekræft. Hvis du for eksempel har Lynch syndrom i din familie, eller hvis du arbejder med forskellige former for kemikalier, kan det også øge risikoen for blærekræft. 

Der er noget, der tyder på, at de produkter, der bruges til hårfarvning, også kan øge risikoen for blærekræft. Det vil altså sige, at frisører kan være ekstra udsat på grund af deres arbejde med kemikalierne. Der er dog ikke lavet undersøgelser, der helt sikkert påviser denne sammenhæng.

4 symptomer, du skal kigge efter

Der er fire symptomer, som du især skal være opmærksom på. Hvis du oplever dem, bør du kontakte din læge. 

1. Blærebetændelseslignende symptomer

Hvis du oplever, at det gør ondt, når du tisser, at du føler, at du skal tisse hele tiden, og at du har svært ved at komme af med vandet, så kan det være tegn på blærekræft. Det samme gælder, hvis du oplever tilbagevendende infektioner i urinvejene. 

2. Blod i urinen

Synligt blod i urinen kan være et af de tidlige symptomer på kræft i blæren. For kvinder er det oftest ikke noget, der tages så alvorligt, fordi det enten kan være menstruation eller tegn på overgangsalder. Dit urin kan også se rødligt ud, hvis du for eksempel har spist rødbede. Blod i urinen kan være svært at observere, fordi det kan forekomme med flere ugers- eller måneders mellemrum.

3. Smerter i underlivet, som ikke kan forklares

Det kan ske, at du oplever smerter i underlivet, som ikke umiddelbart kan forklares. Det kan for eksempel være en trykkende fornemmelse bag dit skamben. Det kan også være, at du oplever smerte i maven eller sågar i knoglerne, hvis det er kræft, og det har spredt sig. 

4. Du har mistet din appetit

Dette symptom gælder egentlig for alle former for kræft. Det er generelt et skidt tegn, hvis du ikke har lyst til at spise – så hold øje med din appetit. Det er især, hvis kræften har spredt sig, at du vil opleve symptomer som dette. 

Hvad kan du gøre?

Drop cigaretterne

Det første og afgørende skridt, du kan tage, er et rygestop, hvis du ellers gør det. Vi ved godt, at du har hørt det tusinde gange før, men der er altså virkelig noget om snakken, når det kommer til blærekræft.

Dyrk motion 

Motion er godt for dig og bidrager til en bedre sundhed generelt, men det kan måske også nedsætte risikoen for blærekræft. Det lader nemlig til, at motion har en beskyttende effekt på kroppen i forhold til blærekræft, men det er dog ikke noget, eksperterne kan slå 100 procent fast endnu. 

Det skader heldigvis ikke at dyrke lidt motion, så uanset om du vil nedsætte din risiko for blærekræft eller bare gerne vil holde dig sund, så er det en god idé at komme ud og bevæge dig - du kan eksempelvis løbe dig i form.

Spis sundt

Sidst, men ikke mindst, så kan du spise sundt. Sørg for, at din krop får de næringsstoffer og den energi, den skal bruge for at holde sig sund. Det er en god idé at spise fødevarer som fuldkorn, grøntsager, fisk og fjerkræ. 

Sidst, men ikke mindst…

Du skal kontakte din egen læge, hvis du er i tvivl, om du har kræft eller kan nikke genkende til et eller flere af symptomerne.

Du kan få meget mere viden på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside, hvor du også kan læse meget mere om de forskellige former for kræft og kontakte organisationen via telefon eller chat

Kilder: Kræftens Bekæmpelse og Womens Health.

Du vil (garanteret) også kunne lide