"Kært" barn har mange navne, og svamp er et begreb, der ofte bliver brugt i flæng om både en reel svampeinfektion og en ubalance. De mest almindelige årsager er antibiotika, der ødelægger skedens normale bakterieflora, graviditet eller et stort forbrug af sukker. Symptomerne er kløe og rødligt udslæt i skeden og ved skedeindgangen. Alle kvinder har udflåd, der som regel er hvidligt eller gulligt og varierende i mængde efter din cyklus. Men hvis udflåddet ændrer sig, kan det være tegn på, at der er noget galt. Så bør du altid gå til lægen.
LÆS OGSÅ: Boost din sundhed med superfoods
Man skelner mellem svamp og bakteriel vaginose:
Svamp: "Rigtig" svamp i skeden og på de ydre kønsorganer skyldes som regel gærsvampen candida. Det er en af de mest udbredte infektioner hos kvinder, og eksperter regner med, at mellem en fjerdedel og halvdelen af alle kvinder oplever det på et eller andet tidspunkt i deres liv. Candida behandles med svampemiddel i pilleform.
Bakteriel vaginose: Bakteriel vaginose kan skyldes enten bakterier eller for høj surhedsgrad i skeden. Et sikkert tegn på det første er, hvis dit udflåd lugter af fisk. Behandlingen er antibiotika, der gives lokalt.
HER ER 3 TING, DU SKAL HOLDE DIG FRA:
Hører du til dem, der har et sart underliv, hvor du nemt får rødme, kløe og svamp, er her tre ting, du bør undgå:
1. Sæbe med parfume: Du bør kun bruge rent vand eller en uparfumeret intimsæbe, da de lækre velduftende sæber kan udtørre den sarte hud omkring kønsorganerne.
2. Trusser i kunststoffer: Fyld undertøjsskuffen med bomuldstrusser eller trusser med bomuld i skridtet, da kunststoffer kan genere huden.
3. Daglig brug af trusseindlæg: De fleste trusseindlæg er imprægnerede og nogle parfumerede, hvilket kan forværre irritation, rødme og kløe. Har du det ikke i forvejen, risikerer du at få det, hvis du er typen, der bruger trusseindlæg hver dag - bare sådan for en sikkerheds skyld.
LÆS OGSÅ: 13 genveje til din sundhed
MYTE:
Virker A38 mod svamp eller ubalance i skeden?
Ja! A38 er levende mælkesyrebakterier, der virker lige så godt som de stikpiller, du kan købe på apoteket. A38 er bare langt mere besværligt at bruge - og griser mere.
Kilde: Christine Felding er speciallæge i gynækologi og obstetrik. Hun har arbejdet på forskellige hospitaler i Danmark og udlandet. Se mere på felding.dk
Bragt første gang i Magasinet Liv nr. 1