Optikerforeningen | Øje
© Optikerforeningen.dk

9 myter om dit syn: Hvad er fup, og hvad er fakta?

Skader billige briller dine øjne? Kan du spise dig til et bedre syn, og kan øjnene egentlig trille ud, når du nyser?

20. februar 2017 af Katrine Vendelbo

Du har sikkert hørt det før. Du får firkantede øjne af at se for meget fjernsyn, og gulerødder er sunde for dit syn. Men er det mon skadeligt for dine øjne at bruge billige briller, og kan øjnene egentlig trille ud, når du nyser? 

Optikerforeningen har kigget nærmere på ni sejlivede myter. Men hvad er egentlig sandt og falsk? Få de rigtige svar her.

1. Det er skadeligt for dine øjne at læse i dårligt lys.

Falsk! 

Du ødelægger ikke dit syn ved at læse ved svag belysning, men du kan godt føle, at øjnene bliver overanstrengte, når du eksempelvis skal knibe dem sammen for at se bogstaverne. Reelt er det hjernen, der bliver lidt træt. 

2. Dine øjne tager skade, hvis du bruger andres briller.

Falsk!

Det er ikke farligt for øjnene at prøve andres briller. Hvis styrken ikke passer, vil du se dårligere, få ondt i hovedet og måske blive træt, men det svækker ikke dine øjne og forårsager heller ikke skader på længere sigt.  

3. For meget tv skader dit syn.

Falsk! 

Du kan ikke ødelægge dine øjne ved at se fjernsyn, men de kan blive trætte, fordi de muskler, der hjælper øjet til at fokusere, bliver overanstrengte ved at kigge på skærmen for længe. Det kan være yderst generende, men ubehaget forsvinder af sig selv, når du slukker for dit TV. 

4. Der er flere farveblinde mænd end kvinder.

Sandt!

Farveblindhed er langt mere udbredt hos mænd end kvinder. Faktisk er 8 procent af alle mænd farveblinde, mens det kun er tilfældet for 0,5 procent af kvinderne. Det skyldes, at mænd kun har et kønshormon af typen X-kromosom, hvor farveblindhed typisk nedarves. Kvinder har derimod to X-kromosomer, og et af dem vil næsten altid være uden fejl og kan dermed dække over fejlen, hvis det ene kromosom er defekt. 

5. Du forværrer dit syn ved at bruge briller hele tiden.

Falsk! 

Det er en stor fordel af bruge de hjælpemidler, dine øjne har brug for, så ofte som muligt. Du belaster nemlig dine øjne helt unødigt ved at prøve at se på lang afstand eller læse uden briller, hvis dine øjne ikke er i stand til det.  

6. Gulerødder er sundt for øjnene.

Sandt!

Gulerødder indeholder A-vitamin, som kan hjælpe til at beskytte dine øjne mod blandt andet grå stær og aldersbetinget svækkelse af synet. Men uanset, hvor mange gulerødder du indtager, kan du hverken spise dig fri fra bygningsfejl, nærsynet- eller langsynethed.

7. Billige briller skader dine øjne.

Falsk!

Du ødelægger ikke dit syn ved at bruge billige briller fra eksempelvis Tiger-butikken eller supermarkedet, men de kan gøre dig svimmel og give hovedpine, hvis ikke styrken er helt korrekt.  

8. Du skal bruge solbriller hele året.

Sandt!

Dine øjne er udsat for solens stråler året rundt, og især i forårs- og efterårsmånederne, hvor solen står lavt på himmelen og dermed rammer øjet direkte, er det vigtigt at beskytte sit syn for at undgå øjenskader.

9. Dine øjne kan trille ud, hvis du nyser.

Falsk!

Lige meget hvor kraftigt du nyser, kan det ikke få dine øjne til af falde ud.

Kilde: Optikerforeningen

Du vil (garanteret) også kunne lide