Moden kvinde smiler
Dyrker du taknemmelighed? Det har en positiv effekt på din krop. © Getty Images

8 ting, du kan gøre for at blive mere taknemmelig

Hvornår har du sidst været taknemmelig? Mange af os glemmer ofte at værdsætte vores omgivelser i hverdagen. Men det skal være slut nu. Nu dyrker vi nemlig taknemmeligheden

14. juli 2019 af Maggan Hägglund

Dyrker du taknemmelighed? Hvis ikke, så er det slet ikke så overraskende. Mange af os glemmer nemlig at værdsætte de ting, der omgiver os i hverdagen. Men faktisk påvirker det din krop positivt, når du føler glæde og tilfredshed. 

Herunder har vi listet otte ting, du selv kan gøre for at booste din taknemmelighed og indtage masser af T-vitamin. Et ordentligt skud taknemmelighed har nemlig samme effekt på dig, som et potent vitamintilskud har – og deraf det store T. 


1. Skriv taknemmelighedsdagbog

Prøv hver dag i to uger at sætte dig ned inden sengetid og skrive en liste over det, du er taknemmelig for. Det er ikke nok bare at tænke det, det skal ned på papir. Selve skriveprocessen får det nemlig til at synke ordentligt ind.

Vælg forskellige temaer hver aften. Gå i detaljer, så det ikke bare bliver en opremsning, men mere konkret. I stil med: “Jeg er taknemmelig over den fantastiske solopgang, jeg så på vej til arbejde i morges”. Eller: “Jeg er taknemmelig for, at naboen hjalp mig med at bære mine indkøb ind i går – til og med med et ægte smil”.

Undersøgelser viser, at det har større effekt, hvis du skriver fem udsagn om én ting, du er glad for, end fem udsagn om fem forskellige ting. Evaluér efter 14 dage. Føler du, at det har en effekt? Vil du fortsætte med at tage en daglig dosis T-vitamin?

Moden kvinde skriver dagbog i en seng
Forsøg at skrive en liste over de ting, du er taknemmelig for hver dag inden sengetid.© Getty Images

2. Tag 24-timers-tjekket

Kender du følelsen af at blive overvældet ved synet af din kalender de næste 24 timer frem? Prøv at se på den i et andet lys. I stedet for at fokusere på, hvad du skal de næste 24 timer, så se på, hvad andre har gjort for dig de seneste 24 timer. Tænk taknemmelighedstanker.

Og tag alt med. Også den kop kaffe, en betænksom sjæl skænkede dig, selv om du ikke havde bedt om det. Eller krammet, din kæreste gav dig.

3. Skriv et takkebrev

Skriv et brev, som ikke nødvendigvis skal sendes, til personer, som har betydet eller stadig betyder noget for dig. Fortæl dem, at du sætter pris på dem.

Det kan være til din mormor, som er gået bort for nylig, til en fiktiv romanfigur, som har vækket noget i dig, eller til en ven, som var der for dig, da du havde brug for det.

4. Din omvendt-liste

Måske har du allerede skrevet en ‘bucket-liste’ over ting, du gerne vil opleve mindst én gang, før du dør. Bevar udgangspunktet, men skriv listen over ting, du allerede har oplevet.

Kvinde skriver i notesbog
Skriv en omvendt-liste. En liste over ting, du allerede har oplevet. Det virker! © Getty Images

5. T-vitamin på farten 

Del din dag ind i små, uprætentiøse påmindelser om alt det, som allerede er godt i dit liv. 

Sig: “Jeg er taknemmelig for ...” eller: “Jeg er så glad for ...’. Og gør det, hver gang du sætter dig i bilen, eller når du træder ind ad døren derhjemme.

6. Udvid dit perspektiv 

Det er måske en selvfølge, at du er taknemmelig for dine relationer, men glem ikke resten af dit liv. Du kan jo vælge at takke dine cirka 10.000 smagsløg, som giver dig mulighed for at nyde god mad.

Lav en liste over, hvad du sætter pris på i forskellige aspekter af dit liv, din krop, dine relationer og dit job.

7. Glem ikke dig selv

Tænk på alt det gode, du har gjort de seneste år – og gør hver dag. 

Det er en sjov liste at skrive: “Noget af det, jeg er bedst til, er: ...”.

8. Visualisér T-vitamin

Lav en collage af billeder og tekst, som indfanger det, du er taknemmelig for, og sørg for, at den også inkluderer dine drømme. 

Hæng din collage eller dit moodboard op, hvor du dagligt bliver mindet om, hvor godt dit liv også er.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv 6. juni 2019.

Du vil (garanteret) også kunne lide