par der sidder hver for sig i vandkanten
Du kan blive skilt uden at gå i stykker – selv om det måske ikke føles sådan i starten.© Getty Images

7 råd, der letter din skilsmisse

Uanset om du går eller bliver gået fra, er det vanskeligt og voldsomt at håndtere de følelser, en skilsmisse afstedkommer. Få her psykologens bedste råd til den første turbulente tid.

19. april 2023 af Karen Greve

1. Hvad er det første råd, du vil give alle der står lige foran en skilsmisse?

“Hold lidt afstand til hinanden i den første periode af skilsmissen. Det er meget vigtigt.

Og hold fokus på, at du er en rollemodel for dine børn. Hvis de ser, at du kommer godt igennem den livskrise, som en skilsmisse er, vil de kunne bruge det som et eksempel på, at selv om livet nogle gange kan være udfordrende, så bliver det godt igen.”

Portræt af psykolog Jan Kaa.

Jan Kaa Kristensen er privatpraktiserende psykolog og forfatter til bogen Bliv skilt uden at gå i stykker. Se mere på Jankaa.dk 

© Privatfoto


2. Hvilke tanker kører rundt i hovedet lige efter en skilsmisse?

“Der er stor forskel på, om du er den, der går, eller den, der bliver for­ ladt. Det er kun 25 procent, der er enige om en skilsmisse.

Så i langt de fleste tilfælde vil I opleve en asynkron proces, hvor den, der vil skilles, ofte længe har været i tvivl om forholdet, mens den, der bliver forladt, kan føle en voldsom afmagt,” siger psykolog Jan Kaa Kristensen. 

3. Hvad oplever den, der går?

“Typisk har du længe oplevet ikke at blive set og respekteret og har manglet samhørighed, følt dig ensom og frustreret, og derfor kan der være en følelse af lettelse, når beslutningen er taget, fordi der nu er et håb og en drøm om et bedre liv.

Men der kan også være skyldfølelse både over for en partner, der måske bliver meget ked af det, og over for fælles børn,” forklarer psykolog Jan Kaa Kristensen.

4. Hvad oplever den, der bliver forladt?

“Det kan føles, som om tæppet bliver trukket væk under fødderne på den, der bliver forladt. Der er ofte en følelse af afmagt. I forhold til din partner, der ofte længe har overvejet skilsmisse, er du bagud på point.

Mange parforhold risikerer i denne fase at blive fanget i et negativt mønster, hvor den normale samtale går i stykker, og vi glemmer at lytte til den anden, fordi vi har så travlt med at gå i forsvar selv. Et mønster, som du måske kender fra tidligere, men som nu risikerer at blive mere potent. Begge parter kan opleve vrede og frustration, hvis det ikke lykkes at tale sammen.” 

5. Hvad kan være en god øvelse til at tackle vrede og skuffelse?

“Det er vigtigt, at du tager dig af dig selv følelsesmæssigt og accep­terer, at du måske er vred og skuffet. Du kan forestille dig, at du i fantasien sætter handling bag følelserne, men kun i fantasien. Du må gerne skælde ud med verdens værste gloser i din fantasi. For nogle virker det godt at skrive dagbog. Effekten er, at det aflader dit nerve­ system, så du bedre kan være rolig og afslappet, når du er i kontakt med din ekspartner.

I starten skal jeres dialog ikke være for lang. Det gør det nemmere ikke at komme til at sige noget, du bagefter fortryder.” 

6. Hvad er dine tre bedste råd om kommunikation?

“For det første skal du acceptere dine følelser og samtidig tage ansvar for dine handlinger. For det andet skal det være en regel, at du aldrig taler dårligt om din ekspartner foran jeres børn. Og så skal du eller I søge professionel hjælp, hvis samarbejdet bliver for fastlåst.

Det kan være svært for dit eget netværk at hjælpe, fordi de oftest er part i sagen og i værste fald kan komme til at kaste benzin på bålet. Du har brug for strategier til at komme videre med, for ellers risikerer du at blive styret af følelser og låst fast i bruddet.”

7. Hvad kan jeg gøre for mig selv i de første måneder?

“Sæt tid at til at tænke over, hvordan du kan skabe et godt liv for dig selv. Formuler en egenomsorgsplan, så du gør nogle gode ting for dig selv, så du har overskud til alt det ekstra, der følger med at blive skilt.

Byg dig selv op. Især i de perioder, hvor du ikke har dine børn og kan føle en stor tomhed. Brug det aktivt til at gøre noget for dig selv,” siger Jan Kaa Kristensen. 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i marts, 2023.

Du vil (garanteret) også kunne lide