Kvinde måler sig om livet
© Getty Images

7 effektive råd til at slutte fred med din krop

Trænger du til det sidste skub for at se din krop som din medspiller og ikke din modstander? Få psykologens bedste råd her

9. marts 2017 af Karen Greve

Pernille Lykke Kristensen er psykolog på Psykiatrisk Center Frederiksberg og i klinikken Psykologerne på Kongens Nytorv i København, og hun har arbejdet med spise- og selvværdsproblematikker siden 2010. 

For at begynde at se din krop som din medspiller, anbefaler hun, at du starter med at sige disse syv ting til dig selv – og din krop.

1. Lokalisér din utilfredshed

“Det første, du skal gøre, er at spørge dig selv, om du reelt ønsker at ændre noget. Ikke ved din krop, men ved noget dybereliggende. Hav dit fokus der, hvor fokus hører hjemme. Find frem til det område i dit liv, hvor du er utilfreds – og måske har været utilfreds i 20 år?”

2. Forstå, hvad dit kropsfokus handler om

“Find ud af, hvilket behov dit kropsfokus opfylder. Det handler tit om kontrol. Måske er der for længe siden opstået en krise i dit liv, hvor du har reageret ved at styre dit kalorieindtag eller træne et bestemt antal minutter hver uge for i det mindste at have styr på det! Det kan også være, at du straffer dig selv for noget? Find ud af, hvad det er, så du kan ændre det.”

3. List dine gode sider

“Sæt dig ned, og lav en liste over alle dine gode sider. Altså: Dine personlige egenskaber, ikke dine kropslige fordele. Det fjerner det overdrevne fokus på din krop og hjælper dig med at huske alle de ting, der gør dig speciel som menneske og kvinde.”

4. Høst ros fra andre

“Tag mod til dig, og spørg andre, hvad de værdsætter hos dig? Hvilke kvaliteter lægger de mærke til? Du rummer så meget mere end dit udseende, og du vil blive overrasket over, hvor meget forskellig ros du kan høste, hvis du tør.” 

5. Tak din krop hver aften

“I stedet for at tale grimt om din krop og påpege dens mangler, kan du prøve at takke den hver aften. Kroppen er en kompleks maskine, der adlyder dig blindt, uden at du overhovedet tænker over det. Gør det, så bliver du gladere for, at den bare virker uden videre.”

6. Hop af Instagram og Facebook 

“Undersøgelser viser, at vi får det dårligere med os selv, når vi har været en tur på Facebook. Hvis du er midt i en proces, hvor du skal vænne dig til at elske din krop, så hop af et univers, der er en redigeret og fotoshoppet virkelighed, som ingen kan leve op til!”

7. Andre ser ikke din krop 

“Hvis du er meget optaget af din krop, er det let at tro, at andre er lige så optaget af emnet. Det er de ikke! Andre mennesker går ikke og vogter over din bagdels størrelse. Og de er heller ikke selv perfekte. Så lad dig ikke begrænse i dine kropsudfoldelser: Svøm, løb, dans, eller bevæg dig på anden måde, uanset hvordan du tror, du ser ud i træningstøj.” 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 72

Du vil (garanteret) også kunne lide