Portræt af kvinde på baggrund af skyer
Det er lettere end du måske tror at tjekke din indre balance. © Getty Images

5 tips til at genfinde din indre balance

Hver gang dit liv tager en drejning, kan du opleve ubalancer i kroppen. Måske er du i overgangsalder? Dine børn er ved at blive store og skal flytte? Dit parforhold er presset, eller du oplever alderstegn i din krop. Tjek med disse 5 nemme øvelser, om du kan bringe dig selv tilbage i vater.

27. september 2021 af Gitte Høj

1. Få dit åndedræt i balance

Træk vejret gennem næsen, så den ilt, du trækker ind, bliver fugtet, varmet og renset. Det beroliger din krop, dit nervesystem og dine muskler og giver dig en bedre udnyttelse af ilten. Den øvelse, vekselåndedrættet, skaber balance i sindet og stilner sindet, hvilket kan være med til at skabe mental klarhed.

Øvelsen foregår i et roligt og blidt tempo og går ud på, at du trækker vejret skiftevis gennem højre og venstre næsebor. 

  • Sæt dig i en behagelig stilling med rank ryg og lukkede øjne.

  • Læg venstre hånd på venstre knæ. Placér højre pege-og langfinger imellem dine øjenbryn. Højre ring- og lillefinger skal åbne og lukke det venstre næsebor, og højre tommelfinger skal åbne og lukke det højre næsebor. Så er du klar til at udføre vekselåndedrættet!

  • Luk først højre næsebor, og ånd dybt ind gennem venstre. Skift så næsebor, og ånd langsomt ud gennem højre. Derefter indånding gennem højre og udånding gennem venstre. Det var en runde!

  • Øvelsen er, at du ånder ud og ind gennem det ene næsebor, hvorefter du skifter side og ånder ud og ind gennem det andet.

  • Fortsæt det vekslende åndedræt i 5-10 runder. 

Udsnit af kvinde. Holder sig på brystet.
Dit åndedræt kan bruges til mere, end du tror.© Getty Images

2. Yoga bringer dig i ligevægt

Generelt kan man sige, at yoga er meget mere end en motionsform. Den er nemlig også et redskab, som du kan bruge til at finde eller genetablere balance i dit liv. Stillingerne fra eksempelvis yin og hatha hjælper dig ofte til at slippe de fysiske spændinger, men de skaber også kropslig balance og indre balance.

Den specifikke stilling her fra yin-yoga giver dig en pause og har en positiv effekt på dit sind, hvor du træner nærvær og bryder med et eventuelt tankemylder.

Stillingen holdes i 3-5 minutter. Sæt eventuelt alarmen til. Lad både tyngdekraft og ro strække krop og sind.

  • Stå i en let bredstående stilling. Lad dine tæer og dine knæ pege lidt ud til siden.

  • Sæt dig på hug. Lad afstanden mellem dine ben passe til dine knæled.

  • Saml dine håndflader, og pres med dine albuer dine knæ lidt fra hinanden. 

3. Dyrk stille nærvær i naturen

Mindfulness i naturen skaber ro og nærvær. Det er generelt en træning i at være nærværende, sansende og i nuet – fra øjeblik til øjeblik med de indtryk, du oplever. Ved at bevæge dig ud i naturen med dette mindset er det muligt for dig at opnå en indre balance.

Den specifikke øvelse hjælper dig med at komme til stede, der hvor du befinder dig, åbne dine sanser og skærpe din opmærksomhed på det, du oplever.

Gør dig klar til at gå en tur i stilhed. Medbringer du mobilen, skal den være på lydløs. Søg gerne ud i naturen. Haven, vandet, skoven eller parken. Sæt tid af til din bevidste gåtur. Eksempelvis 15 minutter.

  • Sæt i gang. Flyt din bevidsthed væk fra tankerne og over til det, du ser, hører, dufter, mærker.

  • Hvad er omkring dig? Hvilke former og farver? Hvilke dufte, hvilke lyde. Brug dine sanser, og synk ind i stilheden.

  • Husk, at din bevidsthed kun kan være et sted ad gangen, og derfor er det muligt at bevæge din opmærksomhed fra tankerne ned i kroppen og ud i dine sansninger. 

Kvinde i naturen
The hills are alive with the sound of silence.© Getty Images

4. Træn din taknemmelighed

Generelt er taknemmelighed en stor muskelkraft, der indvirker på både kropslige og mentale tilstande. Taknemmelighed er accepten af det, der er. Det gode og det svære. Opture, nedture, genveje, omveje. At møde det giver en indre balance.

Konkret handler øvelsen her om at sætte ord på din taknemmelighed og mærke din efterfølgende indre tilstand. Accepten og taknemmeligheden her kan være med til at genskabe en indre balance, fordi du favner det svære.

Find eller køb en fin notesbog, som du kan bruge til dine daglige notater.

  • Vær åben. Skriv 3 ting ned, som du fra hjertet er taknemmelig for. Børn, familie, veninder, bolig, job. Situationer, ritualer. Dagligdagsting. Vær konkret.

  • Herefter vender du fokus mod det svære, som du også mærker. Smerten, ubehaget, uroen, rastløsheden, tomheden. Vær åben.

  • Skriv 3 ting ned, som virkelig udfordrer dig. Vær konkret.

  • Lige her kan du vælge at være taknemmelig og ikke fordømme livet, som det også er. Undgå at kæmpe imod det, der ikke føles godt eller føles negativt. Tag det ind, og favn det.

  • Find ud af, hvad det er, som gør det svært at acceptere, eller hvad det er, som gør det svært at være taknemmelig, hvis det kniber. 

5. Drik dig til indre balance

En varm kop te er en enkel velværeløsning og samtidig en selvkærlig opbremsning i en travl hverdag. Især hvis du giver dig tid til at nyde den varme drik og mærke det mentale boost, der ofte kan forplante sig og puffe positivt til balancen indeni.

Mere specifikt findes der ayurvedisk te, som bygger på den over 5.000 år gamle, indiske filosofi om at leve i balance med sig selv og naturen omkring en. Ayurveda er en anerkendt retning inden for plantemedicin (fytoterapi) og hviler groft sagt på ideen om tre forskellige kropstyper og sindstilstande: Vata (beroligende), pitta (lindrende) og kapha (opkvikkende).

Pukkas te er inspireret af ayurveda, og her kan du finde mange forskellige smagsvarianter. Prøv eksempelvis Womankind, som er baseret på rose, vanilje og kamille. En unik blanding af balancerende urter, som du kan drikke dagligt som dit eget lille mentale boost.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 26. august 2021.

Du vil (garanteret) også kunne lide