Det er vigtigt for din hjerne at prioritere hvilestunder.
Det er vigtigt for din hjerne at prioritere hvilestunder.© Getty Images

5 tips, der forebygger demens

Ny forskning viser, at du med fingermetoden kan forebygge svigtende hjernesundhed. Det kræver, at du sætter ind med 5 livsstilsændringer.

11. maj 2022 af Annika Ortmark Lind

Fingermetoden er resultatet af det første studie i verden, som viser, at du kan forebygge svigtende hjernesundhed med livsstilsændringer, hvor du sætter ind på nedenstående fem punkter. Studiet er et samarbejde mellem flere nordiske universiteter og aktører i Finland og Sverige og beskrives af forfatterne som et gennembrud i kampen mod demens. 

Metoden hedder fingermetoden, fordi den er koncentreret om fem punkter, ligesom din hånd har fem fingre. Den kontrolgruppe, der efterlevede fingermetodens råd, forbedrede deres hjernesundhed med 25% mere end gruppen, der blot fulgte de almindelige sundhedsråd.

1. Mad

Sund, alsidig kost baseret på de nordiske kostråd med inspiration hentet fra Middelhavslandene boner godt ud, når det gælder din hjernesundhed. Fyld dine køkkenskabe – og din mave – med grøntsager, frugt, bær, nødder, vegetabilske olier og fisk, og skær ned på indtaget af sukker, salt og mættet fedt fra animalske produkter.

2. Motion

Find en fysisk aktivitet, som passer til dig, for så får du det gjort. Sørg dog for at tage træningstøjet på regelmæssigt, og øg belastning og distance, i takt med at du bliver stærkere og hurtigere. Konditionstræning som løb, gåture, cykling og svømning samt styrketræning og balanceøvelser er godt for dig og din hjerne. Husk hverdagsmotionen, og undgå at sidde ned for meget og sidde stille for længe ad gangen. 

Det er afgørende at finde en motionsform, der gør dig glad.
Det er afgørende at finde en motionsform, der gør dig glad.


© Getty Images

3. Tanker

Hjernegymnastik og kognitiv træning er nødvendigt for at bevare en frisk hjerne. Din hjerne er som en muskel, og den både kan og bør trænes hele livet. En del af din hjernetræning sker heldigvis, uden at du tænker over det, når du arbejder, uddanner dig og dyrker (nye) interesser, som for eksempel håndarbejde og sprog. Puslespil, krydsord og computerspil er også godt. At bruge forskellige dele af din hjerne holder den aktiv.

4. Venner og hvile

Sociale aktiviteter og afslapning har også effekt på din hjernesundhed, så plot endelig kultur, gåture i naturen og middage med vennerne ind i kalenderen. Prioritér også stille stunder med kæledyr, til meditation eller bare til ren afslapning. Det forebygger stress, som desværre også har en negativ indvirkning på din hjernes sundhed. 

5. Hjerte

Hold øje med dit blodtryk, dit kolesteroltal og dit blodsukker – og din vægt. Jo mere stabilt og sundt, jo bedre. Det, som er godt for dit hjerte, er også godt for din hjerne, konstaterer forfatterne bag fingermetoden. 
Kilde: Hjärnhelsa - på dine fem fingrer

Artiklen blev bragt i Magasinet Liv d. 7. april, 2022

Du vil (garanteret) også kunne lide