5 sunde vaner, der beskytter dig mod brystkræft

Hvordan beskytter vi os bedst mod brystkræft? Her er, hvad forskerne med sikkerhed ved gør en forskel

17. september 2015 af Gitte Høj

KOST:
Spis groft, frugt og grønt
Spiser du allerede godt med havregryn, rugflager og rugbrød, kan du glæde dig over, at fuldkornsprodukter og ikke mindst rug formentlig sænker risikoen for at udvikle brystkræft. Det skyldes, at disse fødevarer indeholder lignaner, som er planteøstrogener. Befolkningsundersøgelser har vist, at kvinder med et højt indhold af netop disse stoffer i blodet har mindre risiko for at udvikle brystkræft og en bedre chance for at overleve, hvis de får kræft. Anbefalingen for fuldkorn er 75 gram om dagen - og helst meget rug.

Grøntsager og frugt har en mere indirekte kræftforebyggende virkning end fuldkorn. Disse fødevarer indeholder færre kalorier pr. 100 gram, hvilket betyder, at du får lettere ved at holde vægten, og netop overvægt giver en øget risiko for at udvikle brystkræft efter overgangsalderen. Bær og decideret grove grøntsager kan lidt mere end det. De indeholder nemlig også lignaner på samme måde som fuldkornsprodukter.

Selv om grøntsager og frugt ikke giver dig det værn mod brystkræft, som forskerne troede for år tilbage, får du masser af vitaminer, mineraler og plantestoffer, der styrker dit forsvar. Derfor er det vigtigt, at du fylder din tallerken op med fødevarer fra planteriget og mindst spiser 600 gram om dagen, gerne mere.

LÆS OGSÅ: Se alle vores sunde og skønne opskrifter her

VÆGT:
Hold dig slank
Mange kvinder tager løbende på i vægt, og fedtet sætter sig ofte på maven. Netop mavefedt (og fedt mellem tarmene) er farligt og øger risikoen for brystkræft efter overgangsalderen. Kæmper du med for mange ekstra kilo, øger det mængden af østrogen i blodet, som stimulerer cellerne i brystet til at dele sig og medfører en øget risiko for, at du udvikler brystkræft. Her kan du se, hvordan du slipper af med mavefedtet.

Når du har været i overgangsalderen, bliver det endnu mere vigtigt for dig at holde vægten nede, fordi fedtvævet fortsætter produktionen af østrogen og giver dig høje niveauer af dette, hvis du vejer for meget.

MOTION:
Bevæg dig hver dag
Hvis du er fysisk aktiv hver eneste dag, er din risiko for at udvikle brystkræft nedsat. Det gælder både træning, hvor du dyrker den sport, du kan lide, og mere almindelige hverdagsaktiviteter som rengøring eller havearbejde. Det vigtigste er, at du bevæger dig, gerne mindst 30 minutter om dagen. Omkring 12-15 procent af alle brystkræfttilfælde kan tilskrives manglende motion og bevægelse.

Forskerne ved ikke med sikkerhed hvorfor. Men undersøgelser tyder på, at fysisk aktivitet påvirker flere ting i kroppen på en gunstig måde. For eksempel hjælper motion dig med at holde vægten og regulerer insulinstofskiftet ved, at musklerne nemmere kan optage sukker og insulin fra blodet. Desuden giver motion dig også et bedre immunforsvar.

LÆS OGSÅ: Vil du gerne kunne løbe 5 km?

ALKOHOL:
Drik kun en lillebitte smule
Lidt vin er godt for dit hjerte, men når det gælder brystkræft, er det bedst helt at lade glasset stå. Så kort kan det siges. En dansk undersøgelse har vist, at mellem seks og 15 procent af brystkræfttilfældene blandt danske kvinder skyldes alkohol.

Undersøgelser viser også, at risikoen for brystkræft stiger med syv-ti procent for hver ekstra genstand, du drikker om dagen. Du bør derfor holde dig til de nye lavrisikogrænser, som siger højst syv genstande om ugen.

Har du lyst til et glas vin, kan du med fordel drikke det til dit måltid, fordi maden sørger for, at du optager alkoholen langsommere. Til gengæld gør det ingen forskel, om du drikker det ene glas om dagen eller drikker det samme antal genstande hen over to-tre dage i weekenden.

Der er flere forklaringer på, at alkohol er så skidt for dig og dine bryster. En af dem er, at alkohol påvirker de kvindelige kønshormoner, så niveauet stiger, og dette øger risikoen for brystkræft.

OVERGANGSALDER:
Hold igen med hormonerne
Når du går i overgangsalder, stopper produktionen af østrogen i æggestokkene. Det giver en mindre påvirkning af brysterne med østrogen, og det er godt i forhold til risikoen for at udvikle brystkræft. Nogle kvinder får hedeture og tørre slimhinder i forbindelse med deres overgangsalder. Hvis du er af en dem og derfor vælger at tage hormonbehandling, så gør det i så kort tid som muligt, fordi behandlingen øger risikoen for at udvikle brystkræft.

LÆS OGSÅ: Få det seneste levereret direkte til din indbakke - tilmeld dig vores nyhedsbrev her!


Kilder: Overlæge, dr.med. Anne Tjønneland fra Kræftens Bekæmpelse, National Cancer Institute.

Bragt første gang i Magasinet Liv nr. 7

Du vil (garanteret) også kunne lide