Moden kvinde med mobil
Skal jeg lægge den fra mig? Jamen, jeg skal jo lige...© Getty Images

4 vaner, der giver dig et sundere forhold til dit digitale liv

Din 40+ krop er ikke nødvendigvis bedstevenner med dit digitale liv og har måske brug for lidt flere pauser, end du selv synes. Eller din krop mærker...

20. oktober 2020 af Gitte Høj

Du er jo ikke ligefrem født og opvokset med Facebook, Instagram, Netflix og you name it. Alligevel kan du godt have fået et særdeles tæt og måske endda næsten uadskilleligt forhold til dem. Som så gerne vil have, at du bliver lidt længere... Men dit tech-liv udfordrer faktisk dit 40+ liv. Fordi:

Dit hoved siger: Jeg er fyldt op

Måske mærker du indimellem, at dit hoved fyldes med alt for mange indtryk og stimuleringer. Måske føles det, som om det kan sprænges. Måske stjæler det ligefrem noget af din livsglæde og tilfredshed med dig selv.

Selv om forskningen ikke er entydig på området, kan det tyde på, at meget skærmtid indvirker på dit mentale velvære og velbefindende. Samtidig kan du også havne i en situation, hvor du er blevet mobilafhængig, hvilket kædes sammen med en øget risiko for udvikling af stress. 

Det vil sige, at dit forbrug kan løbe løbsk og i den grad forstyrre din livskvalitet. Måske føler du dig (for) ofte fristet til at tjekke opdateringer eller nyheder, måske oplever du, at det er svært at komme af, når du først er logget ind.

Pointe: Fjern apps, som frister dig og giver dig lidt for gode grunde til at hoppe på.

Moden kvinde sidder med telefon
Både dit hoved, din nakke, dine skuldre og din nattesøvn er udfordret af dit tech-liv.© Getty Images

Din ryg, din nakke og dine skuldre siger: Av!

Måske har du bemærket og mærket, hvordan dit forbrug af mobil, tablet og så videre udfordrer og ligesom sætter sig og skaber spændinger og smerter i din 40+ krop. 

I forvejen kan du døje med, at det driller lidt i leddene. Set i det lys kan dit tætte forhold til mobil og co. sætte muskler og led på et endnu større overarbejde, og sker det over længere tid, går det selvfølgelig ud over ydeevnen.

Typisk er eksempelvis en foroverbøjet stilling i nakken, som skaber masser af ballade i form af hovedpine og trætte og ømme nakke- og skuldermuskler. Man ved, at mobilen er en større risikofaktor for disse symptomer end eksempelvis at hænge ud foran computer eller tv.

Din hårdtprøvede nakke bliver altså ekstra belastet, når du sidder med mobilen og surfer rundt, fordi din nakke og dit hoved kigger ned i nogle mildest talt elendige arbejdsstillinger.

Pointe: Kig lige ud og op. Hvor tit gør du mon det?

Moden kvinde har ondt i nakken
Din nakke og dit hoved kigger ned i nogle elendige arbejdsstillinger, når du bruger din mobil.© Getty Images

Din nattesøvn siger: Jeg vil ikke forstyrres 

Går I i seng sammen, du og din mobil, har du måske fået dig nogle på én gang hyggelige og dårlige vaner med at tjekke Instagram eller sende beskeder som noget af det sidste, du gør, før du ruller øjenlågene ned.

Det kommer nok ikke decideret bag på dig, at det går ud over din nattesøvn, gør det sværere at falde i søvn og holder dig vågen på tidspunkter, hvor du hellere skulle befinde dig i drømmeland.

Har du i forvejen en 40+ urolig nat, er det altså en virkeligt dårlig idé at udsætte krop og hjerne for det blå lys, som din elektroniske skærm sender af sted. Det blå lys er synderen, fordi det sender signaler til hjernen om, at det er stå op-tid, og altså bremser produktionen af søvnhormonet melatonin.

Pointe: Dig og din mobil siger godnat og sover i hvert sit rum. Køb et vækkeur.

Moden kvinde kigger på telefon inden sengetid
Tager du din mobil med i seng? Lad være med det.© Getty Images

Dine 4 nye digitale vaner 

Hvordan tager du så den tech-pause, din 40+ krop har brug for? Det skal vi sige dig! 

1. Afspænd din nakke

Forbyg og behandl nakkespændinger, hovedpiner og ømme skuldre med denne enkle øvelse. 

Sådan gør du:

  1. Sæt dig godt til rette. Læn dig tilbage i en stol med ret ryg og afslappede skuldre.
  2. Kig lige frem. Find et sted, hvor øjnene kan hvile og fokusere. Hold denne hovedstilling.
  3. Lav en rolig bevægelse, hvor du trækker hovedet godt tilbage og kommer retur til udgangspositionen.
  4. Gentag 8-10 gange 4-5 gange om dagen.
  5. Er det hovedpine, der generer dig, kan du holde strækket i op til 60 sekunder.

2. Hold et so-good-for-me frikvarter! 

Mange af os hænger ud på de sociale medier og tjekker nyheder i vores pauser. Og det skal vi tage en pause fra! Måske skal du trække i håndbremsen og indføre en eller flere pauser, hvor du konkret slukker mobilen. Hvor du hverken er tilgængelig for andre eller selv kan surfe rundt.

Sådan gør du:

  • Hvis du plejer at sidde på det samme spot og hænge ud på de sociale medier, så rejs dig aktivt, og gå en ny og anden vej. Gå ind i et helt nyt lokale, ned i den anden ende af bygningen eller udenfor. Find dig et nyt, friskt spot.
  • Giv et kram til en, du holder af, og nyd at være tæt med et andet menneske. Tag en sludder med en kollega, du ikke har talt med længe.
Moden kvinde drikker kaffe eller te ved vinduet
Indfør en eller flere pauser, hvor du konkret slukker mobilen og laver noget andet.© Getty Images

3. Hold og overhold åbne- og lukketider

Hvornår vil du være tilgængelig, og hvornår vil du skærme hjernen og være nærværende der, hvor du er? Husk, at det er dig, der bestemmer, hvilke apps der ligger på dine enheder, og hvilke notifikationer der tikker ind. Og hvornår du reagerer på hvad.

Sådan gør du:

  1. Slå flyfunktionen på din mobil til, så du begrænser selskabet til dem, du rent faktisk befinder dig sammen med. Og overvej, om du er blevet afhængig af at tjekke din mobil, eller om du fortsat har kontrollen.
  2. Gør op med dig selv, om du skal indføre en fast digital åbningstid. For eksempel fra klokken 20 til klokken 21 hver aften, og så er du ikke digitalt tilgængelig på andre tidspunkter.
  3. Gør også op med dig selv, om din mobil skal have en fast plads. En skuffe, hylde eller taske. Så kan det være nemmere at lægge den fra sig.

4. Træn din opmærksomhed

Når du zapper meget rundt, oplever du måske, at du er mere urolig og rastløs, og det kan ovenikøbet blive endnu sværere for dig at finde ro og holde en pause. Og det er jo netop, hvad din 40+ krop og psyke har brug for. 

Der er meget at skulle holde til og tage sig af. Derfor er det ikke sikkert, at du ligefrem slapper af, når du laver ingenting på mobilen. Og derfor kan det give sund mening, at du træner din evne til at være opmærksom og fokuseret og på denne måde får holdt en reel pause.

Sådan gør du:

  1. Sæt dig et rart sted på en rar måde.
  2. Mærk, at du sidder, og lad kroppen være tung.
  3. Følg dit åndedræt fra ansigtet og ned til bunden af rygsøjlen.
  4. Træk vejret, og følg det rundt. Hvor mærker du det henne?
  5. Mærk det i næsen. Lidt køligt, når du trækker det ind. Lidt varmere, når du ånder ud.
  6. Her sidder du i 5 minutter eller længere. Du gør ingenting, du skal ingenting. Du holder pause og øver dig i at være opmærksom.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 6. august 2020.

Du vil (garanteret) også kunne lide