Aloe Vera plante
Aloe Vera er i sandhed en vidunderplante! © Getty Images

12 sunde fordele ved Aloe Vera

Aloe Vera er ikke bare godt for dit immunforsvar, men også for din hud. Og så har vidunderplanten et højt indhold af vitaminer og mineraler

1. juni 2019 af Amalie Bendixen

Vi elsker gode tips, som kan hjælpe med at holde os sunde og friske – og som er rimelig overskuelige. Derfor sørger vi for at få kokos, drikke vand med citron og masser af lækker te.

Og der findes heldigvis et hav af gode og nemme tips, der både holder sygdomme for døren, gør dig sund helt ind i knoglerne og hjælper til blød og sund hud. Én af dem er Aloe Vera planten, som både er dekorativ og virkelig sund. 

Lad dig overbevise og inspirere herunder, hvor vi har samlet hele 12 sunde fordele ved Aloe Vera. Og husk så, at det er bedst at få sin Aloe Vera så frisk som muligt, så hvis du har mulighed for at have din egen plante, så gør endelig det!

1. Aloe Vera er fuld af vitaminer og mineraler 

Aloe Vera er sprængfyldt med vitaminer, der er gode for dig: A, C, E, folinsyre, cholin, B1, B2, B3, B6 – og så er det tilmed en af de få planter, der også indeholder B12-vitamin.

Der findes flere end 20 mineraler i Aloe Vera, herunder blandt andre calcium, magnesium, jern og zink.

2. Aloe Vera har et højt indhold af aminosyrer og fedtsyrer

Der findes 22 aminosyrer, der er nødvendige for din krop – og heraf siges det, at otte er af afgørende betydning. I Aloe Vera er der oftest mellem 18-20 aminosryrer, og heraf alle de otte vigtigste. 

Desuden ineholder Aloe Vera et højt indhold af fedtsyrer, som HCL cholesterol, campesterol og B-sitosterol, der både sænker fedtstoffer i blodet og reducerer risiko for allergi og fordøjelsesbesvær.

3. Aloe Vera er en adaptogen plante

At Aloe Vera er en adaptogen plante, betyder, at den øger kroppens naturlige evne til at tilpasse sig ydre ændringer og modstå sygdom.

Det menes desuden, at Aloe Vera hjælper til af afbalancere kroppens system og stimulere kroppens forsvar. Det giver dig bedre evner til at håndtere den stress, din krop bliver udsat for – både fysisk, følelsesmæssigt og i form af forurening.

4. Aloe Vera hjælper på din fordøjelse

Mange lider af fordøjelsesproblemer, som er en af nøglerne til et sundt helbred. Aloe Vera er kendt for at lindre og rense fordøjelseskanalen og hjælper derved til at forbedre fordøjelsen. Det hjælper mod dårlig mave, sure opstød og holder dine tarmflora i balance.

Aloe Vera plante
Der findes flere end 20 mineraler i Aloe Vera.© Getty Images

5. Aloe Vera er god som detoxing

Aloe Vera er en geléagtig vegetabilsk fødevare – ligesom eksempelvis tang og chiafrø. Den geléagtige konsistens gør det nemt for den at bevæge sig gennem kroppens tarmkanaler og absorbere giftstoffer. Aloe Vera er derfor god til at rense din krop for affaldsstoffer.

6. Aloe Vera er en basisk plante

Sygdomme kan ikke sætte sig i et basisk miljø, og de fleste mennesker indtager faktisk flest syrlige fødevarer (som for eksempel kød, brød, sukker, alkohol og kaffe). Det er derfor bedst at leve efter 80/20-reglen:

80 % basiske fødevarer (som udover Aloe Vera blandt andet tæller citroner, broccoli, spinat og kål) og 20 % syre. Aloe vera hjælper på den måde til at afbalancere kroppens syre/base-balance.

Aloe Vera plante og aloe vera juice
Aloe Vera har en geléagtig konsistens. © Getty Images

7. Kardiovaskulær forebyggelse

Der er ikke blevet foretaget mange undersøgelser på området, men noget forskning viser, at Aloe Vera i høj grad hjælper til at få ilten gennem kroppen. Samtidig viser en undersøgelse fra British Medical Journal, at det desuden sænker kolesterolet.

Ved at forbedre cirkulationen, iltningen af blodet og sænke kolesterolet, kan Aloe Vera hjælpe til at nedsætte risikoen for hjertesygdomme.

8. Aloe Vera styrker immunforsvaret

Med den verden vi lever i i dag, kan de fleste vidst bruge et boost til deres immunforsvar. De polysaccharider (kulhydrater), du kan få gennem Aloe Vera-juice, stimulerer de hvide blodlegemer i dit immunforsvar, som bekæmper virus.

9. Aloe Vera er godt for huden

På grund af Aloe Veras mange helende egenskaber for huden er det også brugt utroligt meget i kometik-industrien. Aloe Vera hjælper til at hele sår, er god mod brandsår, hudafskrabninger, psoriasis og bid fra insekter. Det virker desuden smertestillende og beroligende.

Aloe Vera er desuden kendt for at lindre og forebygge kløe, og øger samtidig hudens elasticitet. Det er i øvrigt blødgørende og passer på hudcellerne.

Creme med Aloe Vera
Aloe Vera er godt for din hud. Derfor finder du ingrediensen i mange hudplejeprodukter. © Getty Images

10. Aloe Vera har flere antibakterielle funktioner

Aloe Vera kan til dels fungere som bakteriedræbende desinfektionsmiddel, da det er anti-bakterielt og anti-septisk.

Den fjerner altså både interne og eksterne infektioner og er aktiv mod bakterier, svampe- og virusinfektioner. Desuden kan vidunderplanten hjælpe mod forkølelsessår.

11. Aloe Vera hjælper til at reducere inflammation

Aloe Vera indeholder 12 stoffer, herunder B-sisterol, som kan bidrage til at bremse eller hæmme inflammation. Aloe Vera kan altså hjælpe mod stive led og forbedrer din fleksibilitet.

12. Vægttab – en sekundær effekt

Forbedring af din fordøjelse og rensning af din krop, som Aloe Vera kan være behjælpelig med, kan fremme et vægttab. På den måde har Aloe Vera en god, sekundær effekt. 

Når alt dette er sagt

Der er flere og flere, der blandt andet bruger Aloe Vera i smoothies eller på anden måde indtager Aloe Vera. Og det er en god ting – men det er vigtigt at huske på, at Aloe Vera-planten faktisk er en form for medicin, og man skal derfor ikke indtage det i for store mængder og unødvendigt. 

Så hvis du eksempelvis i en periode sørger for at få nok Aloe Vera, er det vigtigt, at du holder en pause på en måneds tid, før du begynder igen. 

Det anbefales desuden ikke, at du spiser Aloe Vera, hvis du er gravid eller har menstruation. Og helt generelt handler det om, at du skal huske at lytte til din krop og mærke efter. Ligesom med så mange andre ting. 

Hvis du pludselig ikke kan lide smagen af Aloe Vera eller begynder at få det dårligt, så stop med at indtage mere. Så er det nemlig fordi, at din krop har det fint uden – og det er jo gerne sådan, det skal være.

Hvor meget Aloe Vera du skal indtage dagligt er svært at specificere, da det afhænger af blandt andet din alder, vægt og hvilken effekt, du ønsker. Vi anbefaler, at du spørger din lokale helsekostbutik eller læge til råds alt efter, hvad du ønsker at opnå.

Kilder: Happyandraw.com, Bmj.com, Healthextremist.com 

Du vil (garanteret) også kunne lide