Kvinde ved lægen
© iStock

Har du fået kræft? Det er ikke din skyld!

Det viser sig at være langt mere tilfældigt om du får kræft, end man hidtil har antaget. Men din livstil er stadig en faktor

23. august 2017 af Gitte Høj

Rygning, alkohol, inaktivitet – alt sammen faktorer som ofte bliver nævnt som mulige årsager til kræft. Men nu viser det sig, at den største synder sandsynligvis er sort uheld.

Et nyt amerikansk studie har nemlig undersøgt de celledelinger, der fører til de fleste af de mutationer, der forårsager kræft. Og to ud af tre af disse celledelinger skyldes tilfældige fejl.

Det er en langt større grad af tilfældigheder, end man hidtil har troet – og det er en risiko, som selv ikke den sundeste, mest afholdende livsstil kan gøre noget ved. 

Du kan ikke helgardere

Alle kan blive ramt af kræft, du kan ikke helgardere. Det er ikke din skyld. 

De nye tal betyder dog ikke, at du slet ikke kan gøre noget. Forskerne holder nemlig fast i, at der er kræftformer, der hænger tæt sammen med din livsstil. Rygning er eksempelvis stadig en afgørende årsag til lungekræft. 

Hvad er mutationer?

Mutationer er fejl, der opstår, når der går kuk i de celledelinger, der hele tiden foregår i din krop. De fleste af dem betyder ikke noget, men nogle gange udvikler fejlene sig, og det er her, kræft opstår. 

De livsstilsfaktorer, der øger din risiko for kræft

1. Tobak: drop alle former for røg.

2. Alkohol: Hold øje med dit forbrug, og drik højst 14 genstande om ugen. 

3. Overvægt: Hop op på vægten hver uge, og sørg for, at tøjstørrelsen ikke kryber opad. 

4. Usund kost: Spis frugt og grønt, og spis groft og varieret. 

5. Inaktivitet: Tving dig selv i gang, og bevæg dig hver dag

Du vil (garanteret) også kunne lide