Gener forneden? Kender du både svamp og bakteriel vaginose?

Vi kan alle få lidt gener forneden i ny og næ. Ofte er det enten svamp eller bakteriel vaginose, der er på spil. Lær at kende forskel på de to – og hvordan det let behandles.

8. juli 2021 af Benjamin Creative for Multi-Gyn (DK-Multi-gyn-2021-45)

Du har nok hørt om svamp. Og måske endda også prøvet at have uvelkomment besøg af det forneden med de gener, som det medfører. Men kender du også bakteriel vaginose? Sikkert ikke, for en del kvinder har aldrig hørt om denne lidelse før, men faktisk er den mere udbredt end svamp og skal behandles anderledes.

Det, allerflest kvinder tyer til, når de oplever gener forneden, er en Google-søgning. Men det kan være en jungle at finde årsagen til sit ubehag på det store internet. Ikke mindst fordi de to mest typiske årsager – svamp og bakteriel vaginose – minder så meget om hinanden. Det betyder, at mange måske kommer til at fejlbehandle helt fra begyndelsen.

Derfor har vi – i samarbejde med Multi-Gyn – lavet en artikel, der gør dig i stand til at kende forskel på svamp og bakteriel vaginose – og dermed også vælge den helt rigtige behandling, når du næste gang står på apoteket.

Vaginal svamp

Hvad er det?

Oplever du kløe og irritation i skeden? Har du bemærket et tykt, hvidt og klumpet udflåd? Føler du også svie omkring skedeåbningen, når du går på toilettet? Så har du måske en svampeinfektion – og du er ikke alene. Helt op til tre ud af fire kvinder har svamp mindst én gang i livet, og mange kvinder lider af tilbagevendende infektioner. Heldigvis er svampeinfektioner ikke farlige, og de fleste af dem kan nemt behandles og forebygges med produkter, som du kan købe online eller finde på dit lokale apotek.

Hvorfor får jeg det?

Skeden er hjemsted for en lang række bakterier, svampe og andre mikroorganismer, der hjælper med at holde skeden sund og forsvare den mod skadelige mikroorganismer. Men nogle gange forstyrres den sarte balance af mikroorganismer, hvilket kan medføre, at skeden bliver irriteret og inficeret. De fleste svampeinfektioner skyldes overvækst af svampen Candida albicans. Graviditet, brug af antibiotika, ukontrolleret diabetes, et svagt immunsystem og et højt østrogenniveau (for eksempel fra visse typer af p-piller) er alle faktorer, der kan bidrage til kraftig svampevækst og dermed øge risikoen for infektion.

Hvad er symptomerne?

En svampeinfektion i skeden påvirker både skeden og vulva, og symptomerne kan variere fra meget milde til svære. Hvis du har en svampeinfektion, vil du sandsynligvis opleve nogle af eller alle disse almindelige symptomer:

 • Kløe og irritation i skeden
 • Hvidt, tykt og klumpet udflåd, som hytteost
 • Rødme i og omkring skeden
 • Hævet vulva
 • Svie under vandladning eller sex

Svære svampeinfektioner, der forårsager ekstrem kløe, kan også føre til smertefulde revner, rifter og sår i området omkring skeden.

Hvordan behandler jeg det?

Standardbehandlingen for Candida albicans er antisvampemidler i form af tabletter, cremer og vagitorier, enten i håndkøb eller ordineret af en læge. Mens antisvampemidler normalt er effektive på kort sigt, kan de forstyrre den vaginale flora og ofte give nogle uønskede bivirkninger. Faktisk får helt op til en ud af tre kvinder en ny svampeinfektion inden for 3-6 måneder efter brug af antisvampemiddel. Multi-Gyn FloraPlus, en naturlig præbiotisk gel, er en mere mild symptom-behandling for svampeinfektion. Se mere om dette i bunden af denne artikel.

Mange kvinder søger til en søgning på internettet, hvis de oplever gener forneden. Men desværre resulterer det ofte i fejldiagnose og dermed også den forkerte behandling. Ikke mindst, fordi mange ikke kender bakteriel vaginose, der ellers er mere udbredt end svamp. Foto: Getty Images

Bakteriel vaginose

Hvad er det?

De fleste skeder lugter lidt fra tid til anden, og det er normalt ikke noget at bekymre sig om. Men hvis lugten fra skeden er stærk og minder om rådden fisk, kan det være tegn på bakteriel vaginose, også kaldet BV. Bakteriel vaginose er den mest almindelige infektion i skeden, der medfører lugt og rammer helt op til en ud af fire kvinder i Europa. Kvinder i den fødedygtige alder har størst risiko for at få BV, men du kan få det i alle aldre. Selvom BV skyldes en bakteriel ubalance og ikke betragtes som en kønssygdom, kan det øge din risiko for at få en mere alvorlig sygdom, f.eks. klamydia. Den gode nyhed er, at BV nemt kan behandles og forebygges med naturprodukter, som du kan købe online, på dit lokale apotek og i MATAS.

Hvorfor får jeg det?

Bortset fra tarmen er din skede hjemsted for flere bakterier end noget andet sted i kroppen, hvoraf de fleste tilhører Lactobacillus-familien. Disse ”gode” bakterier har en dobbeltfunktion ved både at regulere pH-værdien i skeden og holde skadelige bakterier i skak. Men hvis pH-værdien i skeden stiger til over 4,5, forstyrres denne naturlige balance, og skadelige bakterier kan begynde at vokse ukontrolleret, hvilket kan medføre bakteriel vaginose. Forskere forstår stadig ikke helt årsagerne til disse ændringer, men der er nogle faktorer, der sandsynligvis øger din risiko for infektion. Der er f.eks. større sandsynlighed for bakteriel vaginose, hvis du:

 • ryger
 • er gravid
 • har flere seksualpartnere
 • dyrker sex med en ny partner
 • er kvinde og har sex med andre kvinder
 • vasker skeden for ofte
 • bruger spiral
 • ikke producerer nok Lactobacilli-bakterier i skeden

Hvad er symptomerne?

Det afslørende tegn på bakteriel vaginose er udflåd fra skeden med en skarp, fiskeagtig lugt, der sommetider bliver værre under eller efter sex eller menstruation. Teksturen og farven af udflåd ændrer sig også ofte. Du bemærker måske, at dit udflåd fra skeden bliver tyndere og mere vandigt, og at det får en grå-hvid farve. Nogle kvinder har også kløe eller irritation i skedeområdet, men det er ret usædvanligt. Og helt op til halvdelen af alle kvinder, der er inficeret med BV, har faktisk slet ingen symptomer.

Hvordan behandler jeg det?

Bakteriel vaginose behandles normalt med antibiotika eller geler eller cremer, der ordineres af lægen, men mange kvinder har også fået hjælp af effektive håndkøbsbehandlinger. Ulempen ved antibiotika er, at det kan udrydde både gavnlige og skadelige bakterier i skeden, hvilket forstyrrer bakteriebalancen og øger risikoen for at få en ny infektion. Desværre vender helt op til halvdelen af alle infektioner tilbage inden for 12 måneder på trods af behandling. For at undgå tilbagevendende infektioner med bakteriel vaginose kan du prøve et naturprodukt som Multi-Gyn ActiGel, et håndkøbsalternativ til antibiotika, der understøtter de gode bakterier og giver øjeblikkelig lindring af generende BV-symptomer. 

Det hurtige overblik – symptomerne:

SVAMP:

 • Klumpet hvidt udflåd
 • Ingen lugt
 • Udtalt kløe

BAKTERIEL VAGINOSE:

 • Gråligt udflåd
 • Lugtgener
 • Irritation eller ingen symptomer

Stop søgningen – Start behandlingen!

Som skrevet i begyndelsen af denne tekst, så er det ofte en Google-søgning, der er de fleste kvinders første træk, når de oplever gener forneden. Men søgningen giver desværre ofte de forkerte resultater – og dermed den forkerte behandling.

Der er imidlertid ikke grund til de mange søgninger. Der er en let og ligetil behandling at finde med Multi-Gyn-produkterne, som er unikke på markedet, fordi de 1. både behandler og 2. har en direkte lindrende effekt. Og det sidstnævnte er helt sikkert enormt kærkommen, hvis du oplever kløen og svien. 

De to produkter, du i første omgang har brug for at kende, kommer her:

Multi-Gyn FloraPlus

Kløe og smuldrende, hvidt udflåd? Så har du sandsynligvis svamp i skeden. Multi-Gyn FloraPlus behandler symptomer på svamp i skeden som kløe, irritation og smuldrende, hvidt udflåd. Behandl med Multi-Gyn FloraPlus for at få direkte lindring.

Multi-Gyn FloraPlus ...

 • giver direkte lindring af kløe, irritation og smuldrende, hvidt udflåd
 • indeholder præbiotika
 • har den ideelle pH-værdi for en sund skede
 • er baseret på naturlige ingredienser
 • indeholder ingen parfume eller ingredienser af animalsk oprindelse

Multi-Gyn ActiGel 

Lugt af fisk og vandigt udflåd? Så har du sandsynligvis bakteriel vaginose. Multi-Gyn ActiGel behandler bakteriel vaginose og de relaterede symptomer såsom uønsket udflåd og lugt. Behandl med Multi-Gyn ActiGel for at få direkte lindring.

Multi-Gyn ActiGel ...

 • reducerer lugt og udflåd
 • virker direkte beroligende
 • optimerer vaginal pH og flora
 • er et naturprodukt
 • indeholder ca. 25 påføringer
 • Indeholder ingen parfume eller ingredienser af animalsk oprindelse

Multi-Gyn ActiGel og Multi-Gyn FloraPlus er medicinsk udstyr. Læs indlægssedlen før brug.

Læs meget mere om de forskellige behandlingsmuligheder lige her.

Du vil (garanteret) også kunne lide