Forskerne har talt: Du har brug for mere søvn end din mand

Der er godt nyt til alle de af os, som bliver drillet på hjemmefronten, når vi blinker lidt tungt før klokken 21:30. Forskning viser nemlig, at kvinder rent faktisk har et større søvnbehov end mænd. Læs her hvorfor.

18. marts 2016

Det er meget forskelligt, hvor meget søvn vi hver især har brug for, og vores behov for søvn ændrer sig hele livet i gennem. Men én ting er sikkert - vi kvinder har generelt brug for mere søvn end mænd, og vi rammes hårdere, når vi ikke får de timer, der er nødvendige for os. Søvnmangel kan føre til hjerte-kar-sygdomme, diabetes, svækket fysisk formåen og et lavere stofskifte, som gør det sværere at tabe kropsfedt. Så det er helt okay at prioritere din søvn højt.

 

Hvorfor er kvinders søvnbehov større?

Det forhøjede søvnbehov hos kvinder skyldes især to ting: kropstemperatur og hormoner. 

Kvinders hormonbalance ændrer sig i løbet af en menstrautionscyklus. Progesteron-niveauet forhøjes, og det skubber kropstemperaturen opad. Det er grunden til at kvinder generelt er mere følsomme overfor kulde end mænd. Følsomheden over for kulde svækker udskillelsen af det centrale søvnhormon, melatonin, hvilket svækker både kvliteten og kvantiteten af nattesøvnen. 

Der er også hormonelle forhold, der indikerer, at kvinder generelt er mere modtagelige overfor stress. Når vi er stressede udskilles en større andel af hormonet cortisol, som på et forhøjet niveau også afholder os fra at sove godt om natten. 

Kvinder bruger større dele af hjernen

En anden væsentlig faktor for kvinders øgede søvnbehov er, at vi kører større veksler på hjernen, fordi vi generelt har flere bolde i luften end mænd i løbet af en helt almindelig dag. Derfor har vores hjerner brug for mere restitution, som opnås bedst ved dyb søvn. Forskning indikerer desuden, at kvinder generelt sover lettere end mænd, vågner oftere i løbet af natten og har sværere ved at falde i søvn igen. 

Pas på jer selv og sov godt (og længe) derude!

Du vil (garanteret) også kunne lide