Tænder, kvinde
© iStock

Forskere har fundet en genial måde at lave tandfyldninger

Det lyder måske skørt, men medicin til Alzheimer-patienter kan være det nye mirakel-middel hos tandlægen. Læs her, hvordan det hænger sammen

11. januar 2017 af Maria Broe Trustrup Hansen

Du sætter dig i stolen, åbner munden, og tandlægen begynder at rode rundt med diverse apparater. Du skal (igen) have lavet en fyldning, og der er ingen vej udenom. 

Selvom de fleste af os børster og børster for at holde vores tænder pæne, er du nok ikke alene, hvis du ikke ligefrem nyder turen til tandlægen. Men der er håb forude – en ny undersøgelse har nemlig fundet frem til en medicin, som gør, at tænderne kan genskabe sig selv, og du derfor ikke behøver at få en fyldning. 

Det lyder måske lidt hokus pokus-agtigt, men den er god nok. Et forskningshold fra King's College London har fundet ud af, at stoffet tideglusib stimulerer stamcellerne i tanden til at producere ny dentin (tandben), som er den del af tanden, som ligger under emaljen. 

Medicin til Alzheimer-patienter

Forskerne fandt frem til opdagelsen, fordi tideglusib allerede findes i en medicin, som man giver til Alzheimer-patienter. Forskerne pointerer, at stoffet derfor allerede er testet, så det derfor hurtigt bør kunne implementeres i behandlingen af tænder.

Men hvordan foregår det i praksis, hvis du har et hul i en tand? Idéen er, at man lægger en lille svamp, som er lavet af et særligt materiale, der nedbryder sig selv, ned i hullet i tanden. I svampen er stoffet tideglusib, og når stoffet begynder at arbejde, begynder tanden langsomt at gendanne sig selv. Inden for seks uger er hullet i tanden helt væk.

Skal ikke repareres

Det lyder smart, ikke? En ekstra fordel er, at den naturlige fyldning vil holde meget bedre end de kunstige, som tandlægerne laver i dag. Disse skal ofte eftertjekkes og repareres, men det undgår man altså med de nye typer fyldninger.

Hvornår vi ser den nye hjælp til tænderne hos danske tandlæger er uvist, men internationale eksperter har taget godt imod forskernes opdagelse, så vi kan jo håbe, at det i fremtiden bliver tilgængeligt herhjemme. 

Du vil (garanteret) også kunne lide