Får du også for meget sukker?

Det er værd lige at tænke over. Ikke for forfængelighedens skyld, men for dit hjertes. For for meget sukker forringer dit kredsløb alvorligt

8. juni 2018 af Gitte Høj

Forskning: For meget sukker er skadeligt

I virkeligheden kan du klare dig med 5-10 gram sukker dagligt, men de fleste af os spiser meget mere sukker. I gennemsnit indtager vi faktisk mere end 100 gram om dagen. 

Og det kan være skadeligt, peger en ny undersøgelse fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet på. Her lavede man et forsøg med 12 raske personer, som gennem to uger havde et sukkerindtag på 225 gram om dagen. 

Forskerne valgte bevidst at give forsøgspersonerne en ganske stor portion, fordi det primære formål var at undersøge, hvilke molekylære mekanismer i blodkarrene, der bliver påvirket, når blodsukkeret er kronisk forhøjet. Men 225 gram sukker er tæt på, hvad du indtager, hvis du for eksempel drikker sodavand flere gange om dagen. 

Herefter kunne forskerne konkludere, at et for højt sukkerindtag i en periode på kun to uger forringer din blodgennemstrømning og dermed øger din risiko for udvikling af kredsløbs- og hjerte-kar-sygdomme

Et for højt sukkerindtag karamelliserer de små fimrehår i dine blodkar, så de bliver stive og dermed ikke udvider sig tilstrækkeligt, og dit blod derfor ikke kan flyde så uhindret, som det skal. 

Kilder: Diabetes.dk, Madforlivet.com


Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 5. 

Seneste

Måske er du interesseret i...