Er du særligt sensitiv?

Socialt ubehag? Hver femte af os er født med en særligt sensitiv personlighed. Det er ikke en diagnose, men en måde at opleve verden på

19. maj 2016 af Belinda Labrosse og Rikke Hellerup Madsen

Bilinda Labrosse er psykolog og spcialist i psykoterapi. Hun har været ansat i psykiatrien i en årrække og arbejder nu som privatpraktiserende psykolog inden for områderne: angst, lavt selvværd, krise, tab og stess.  

Læs Belindas svar og gode råd til Ulla, der har stillet dette spørgsmål til Magasinet Livs sundhedsbrevkasse:

Kære sundhedsbrevkasse ...

Jeg føler mig ofte stresset, lidt udbrændt og meget udmattet, når jeg har været sammen med andre mennesker. Nogle gange kan det være store sammenkomster, andre gange bare en familiefrokost. Sådan har det egentlig altid været, men jeg oplever desværre, at det bliver værre. Er der mon en forklaring? Jeg er i tvivl om, hvad jeg kan gøre ved det. Jeg har selv tænkt på, om jeg kan være særligt sensitiv?

Venlig hilsen Ulla

Kære Ulla

Hver femte af os er født med en særligt sensitiv personlighed. Det er ikke en diagnose, men en måde at opleve verden på. 

Du nævner, at du får ubehag i selskab med mange mennesker. Det kan godt være et af mange tegn på, at du har et åbent sanseapparat, og at din empatiske og intuitive evne udmatter dit nervesystem, når der sker meget omkring dig.

Psst ... Har du mod på at meditere? Prøv disse to øvelser, oplev, hvor nemt det er, og mærk forskellen! Ekspert i meditation, Henning Daverne, guider dig trin for trin

Hvad kan man gøre? 

Det kan hjælpe dig at trække dig lidt væk eller gå hjem, også selvom du føler, at det er uhøfligt. Det er vigtigt at lære at sige fra på en stille og rolig måde. I familien kan det handle om, at der er uløste eller uudtalte konflikter, som du opfatter. Det kan også være, at du føler dig anderledes. Eller at du bliver mødt med kritik, fordi du foretrækker andre måder at være sammen på end resten af familien.

Den særligt sensitive mener man oprindeligt, havde til opgave at passe på de andre og holde øje med, om og at alle var okay, dengang vi levede i flok. I en tid med et højt tempo og et konstant flow af stimuli bliver denne personlighedstype let stresset.

Det kan dog også være stress, fordi arbejdsbyrden eller privatlivet er for stor en byrde. Men da du altid har haft det sådan, er det sandsynligt, at du er særligt sensitiv. 

Psykologens bedste råd til særligt sensitive 

Du kan, hvis du tilpasser dit liv til dine behov, i højere grad nyde din evne til fordybelse og intensitet. Lad være med at sammenligne dig med andre, og giv dig selv plads til det, som gør dig glad, så vil du få det maksimale ud af din personlighed. 

Med venlig hilsen Belinda Labrosse

Spørg os om sundhed

Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare!

Fra venstre mod højre: Belinda Labrosse, psykolog og specalist i psykoterapi. Gitte Wenneberg, klinisk diætist og Anette Tønnes Pedersen, gynækolog og overlæge på Rigshospitalet

Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Spørgsmålet fra Lena, er bragt første gang i Magasinet Liv nummer 63. 

Du vil (garanteret) også kunne lide