Træt kvinder, der hænger
© iStock

Er du konstant træt? Her er 6 mulige årsager

Spørger du tit dig selv, hvorfor du mon er så træt hele tiden?

28. november 2017 af Anne-Mette Søndergaard

Når du dagligt føler dig træt, giver du sikkert din travle livsstil eller den mørke årstid skylden, men hvis dette er tilfældet, burde du faktisk spørge dig selv om, hvorfor du mon er så træt hele tiden og ikke bare ignorere det. 

Din træthed kan selvfølgelig skyldes, at du ikke får nok søvn, og din sociale kalender er fuldt booket, men det kan også skyldes mere alvorlige ting end blot det. Vi har samlet seks mulige sygdomme, der får dig til at opleve træthed. Hvis du kan nikke genkendende til nogen af disse symptomer, vil vi opfordre dig til at søge læge. 

1. Anæmi

At man får anæmi, skyldes en mangel på røde blodceller, der bringer ilt til dine lunger. Hvis dette er tilfældet, vil du føle dig træt, samtidig med at du føler dig stakåndet og svag. Anæmi kan skyldes jernmangel eller en anden form for vitaminmangel.

Symptomer: Ud over træthed, stakåndethed og svagelighed kan du også opleve hovedpine, koncentrationsbesvær, svært ved at sove, og selv små opgaver og øvelser vil udmatte dig. 

2. Sygdom i skjoldbruskkirtlen 

Dine skjoldbruskkirtel, som sidder i halsen, udskiller hormoner, og hvis disse hormoner ikke bliver udskilt i den rigtige mængde, vil selv normale aktiviteter i hverdagen gøre dig træt. Skjoldbruskkirtlen styrer dit stofskifte, så hvis den udskiller for mange hormoner, vil dit stofskifte stige, og hvis den udskiller for lidt, vil dit stofskifte falde.

Symptomer: Sygdom i skjoldbruskirtlen medfører svage og trætte muskler – i starten kan du især mærke det i lårene. Du kan også opleve uforklarlige vægttab, og du kan føle dig varm hele tiden. Det modsatte kan også ske, hvor du oplever at tage på i vægt, fordi din krop bliver fyldt med vand, og du fryser. Den sidste sker for det meste for kvinder over de 50.

3. Diabetes

Mange bliver hvert år diagnosticeret med diabetes, men mange flere ved ikke, at de overhovedet har sygdommen. Vores kroppe kører på glukose, hvilket er et problem for folk med type 2-diabetes, da de har nedsat sukkertolerance, hvilket medfører til et højt indhold af glukose i blodet.

Symptomer: Ud over massiv træthed kan du også føle dig meget tørstig og sulten. Du kan også opleve en konstant tissetrang, vægttab, svampeinfektioner og sløret syn.

4. Depression

Depression påvirker alle følelser, som vedrører os selv og andre. Hvis ikke depressionen bliver behandlet, kan den vare i lang tid – endda flere år. 

Symptomer: Der er ingen faste symptomer på depression, da alle mennesker oplever det forskelligt, men det kan dog medføre, at du føler dig drænet for energi, problemer med din koncentration og hukommelse, ændret søvnmønster samt negative følelser.

5. Kronisk træthed

Vi spøger gerne med, at vores teenager, der helst sover 15 timer i døgnet, lider af kronisk træthed, men det er faktisk en reel sygdom, der medfører, at du meget hurtigt føler dig træt, og selv de mindste ting kan udmatte dig. Der er stadig ikke fundet nogen bestemt årsag til, at kronisk træthed opstår i kroppen, så sygdommen er stadig lidt af et mysterie.

Symptomer: Du føler dig træt, og du kan opleve hovedpine, muskel- og ledsmerter og koncentrationsbesvær. 

6. Søvnapnø

Søvnapnø er en lidelse, hvor din vejrtrækning bliver afbrudt i få sekunder, imens du sover. Dine øvre luftveje lukker faktisk sammen og kollapser. Disse afbrydelser er med til at få din hjerne til at gå i panik, hvilket får dig til at vågne, så du igen kan trække vejret normalt.    

Symptomer: De mest almindelige symptomer er, at du snorker, og du efterfølgende er meget træt den næste dag. Det lyder måske ganske ufarligt, men det kan føre til forhøjet blodtryk, hjertesygdomme og slagtilfælde. 

Kilder: Womenshealthmag.com

Du vil (garanteret) også kunne lide