tilbagevendende blærebetændelse
© iStock

Døjer du med tilbagevendende blærebetændelse? Sådan kommer du det til livs

Du har lige taget turen, og nu begynder det (pokkerme!) at svie igen. Vi har snakket med en læge, som guider dig til alt det naturlige, du kan gøre for at forebygge endnu en omgang og komme af med den tilbagevendende blærebetændelse én gang for alle.

25. august 2017 af Redaktionen

Eksperten Charlotte Bech er privatpraktiserende læge, som supplerer moderne lægevidenskab med dokumenterede naturlige behandlingsmetoder. Her er hendes råd til, hvordan du kommer den tilbagevende blærebetændelse til livs. 

Er det blærebetændelse?

“Der findes to former for blærebetændelse. Den ene er en infektion, hvor bakterier kommer ind i blære og urinrør. Det er som regel bakterier fra tarmen, og det drejer sig ofte om colibakterier. Bakterierne kommer fra endetarmen ud på huden og derpå ind gennem urinrøret til blæren.

Den anden form er en inflammation i slimhinden i blæren, hvor der opstår en irritationstilstand.

Når nogle 40+ kvinder kæmper med en tilbagevendende blærebetændelse, hænger det sammen med, at nedgangen i kønshormoner gør slimhinderne både i blæren og i skeden noget tyndere og mere tørre og dermed mere modtagelige over for bakterier,” forklarer læge Charlotte Bech. 

Sådan føles det

“Du vil først og fremmest opleve en sviende fornemmelse, når du skal lade vandet. Hvilket du i øvrigt også føler, at du skal hyppigere end normalt. Du kan også komme ud for, at din urin er ildelugtende.” 

Tilbagevendende blærebetændelse? Her er din løsning

“Når 40+ kvinder får blærebetændelse, kan det være nødvendigt at behandle med en antibiotikakur på fem dage og ikke tre dage som hos yngre kvinder. For kvinder i overgangsalderen kan østrogen virke forebyggende. Mange læger udskriver østrogen i form af stikpiller, men jeg anbefaler planteøstrogener.” 

Prøv det her

  • Varme beskytter dig og din blære. Vælg for eksempel at gå med uldundertøj om vinteren.
  • Lad være med at vente. Sørg for at lade vandet naturligt, straks du mærker trangen.
  • Vask hver dag. Hold en god, daglig hygiejne forneden, og bed din partner om det samme.

  • Smør dig med salve. Som supplement til den gængse antibiotikabehandling kan du smøre omkring urinrøret med en salve med mentol, kamfer og æteriske olier fra blandt andet eukalyptus og fyrretræ. Salven føles kold og varm på samme tid. Prøv først med en smule på håndryggen, så du vænner dig til fornemmelsen. Smør efter hvert toiletbesøg.
  • Skyl godt igennem. Drik mere væske, så din blære skylles grundigt igennem. Begynd for eksempel dagen med 1/2 liter vand.
  • Tranebærsaft. Drik et halvt glas tranebærs­aft om dagen. Det bekæmper bakterier i dine urinveje. En ny undersøgelse fra april 2017 fra Statens Serum Institut viser, at både den friskpressede saft af tranebær og tranebærsaft fra dagligvarebutikker bekæmper bakterier i urinveje på grund af kombinationen af forskellige stoffer. Blandt andet quininsyre, malonsyre, shikiminsyre og citronsyre. 

  • Melbærris. Drik et par krus med urtete af melbærrisblad. Det har vist sig at dæmpe symptomer ved blærebetændelse. Eller tag melbærris som kosttilskud i form af tabletter.
  • Antibiotisk karbad. Hop i et varmt karbad med æteriske olier, som har en mild antibiotika­ lignende effekt. Bland 5­10 dråber eukalyptus, enebær eller fennikel i en spiseskefuld olivenolie, og dryp den i karbadet. 

3 naturlige tilskud, som styrker din hormonbalance – og dermed dit underliv

Planteøstrogener

Et par kopper rødkløverte eller urtete med humle indeholder planteøstro­gener. Det samme gør gurkemeje, oregano, timian og sort kar­demomme, som du kan være gavmild med i din madlavning.

Yamsrodsekstrakt

Indeholder diosgeniner, som har en progesteron­lignende effekt på kroppen. Smør på inderlårene. Søg under ‘wild yam cream’ på nettet.

Sunde fedtstoffer

Fråds med sunde fedtstoffer som avocadoer, mandler, frø, kerner og oliven. Forskning ved Harvard Universitet viser, at fuldfede mejeriprodukter med naturligt, intakt og umanipuleret fedtindhold som fløde, smør, ost og sødmælk også indvirker gunstigt på din hormonbalance. 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 78.

Du vil (garanteret) også kunne lide