Kvinde har ondt i maven
Oplever du nogle af disse mavesmerter?© Getty Images

Disse 5 typer mavesmerter skal du tage alvorligt

Ondt i maven kan være utroligt ubehageligt og frustrerende – men det kan også være et tegn på, at noget i din krop ikke er, som det bør være.

18. januar 2023 af Rie Louise Kirkebjerg

Du kender sikkert til at få ondt i maven, hvis du spiser lidt for meget – eller holder dig lidt for længe. Disse typer smerter, ved du, går over, men hvis du oplever nogle af disse nedenstående mavesmerter, bør du tage dem alvorligt og i flere af tilfældene opsøge din læge med det samme.

1. Smerter ved afføring

Hvis du oplever diarré og smerter ved afføring, kan det være et tegn på endometriose. Du har endometriose, hvis din livmoderslimhinde er det forkerte sted – enten i livmoderens muskulatur eller uden for livmoderen. Andre symptomer er, at du får ondt under samleje eller har voldsomme smerter omkring din menstruation. Hvis du er kommet i overgangsalderen, har du dog meget lav risiko for endometriose.

2. Mavesmerter omkring navlen

Hvis det begynder at gøre ondt lige over din navle, og smerten begynder at bevæge sig nedad, kan det være et tegn på, at du har fået blindtarmsbetændelse. Det sker også ofte, at du får feber med en blindtarmsbetændelse. Disse mavesmerter skal du derfor tage utroligt alvorligt, da du i tilfælde af blindtarmsbetændelse skal indlægges og opereres.

3. Oppustethed i maven

Hvis du har mavesmerter, og din mave er helt udspilet og oppustet, har du måske en irriteret tyktarm. Der er langt flere af os kvinder, der kæmper med sygdommen end mænd. Irriteret tyktarm er en almindelig sygdom, men du skal tage til lægen og blive tjekket, hvis du tror, du har sygdommen, så du kan få medicin.

Det kan også være, at du har en fødevareallergi, som ofte både kan give dig mavesmerter og en oppustet mave.

4. Diarré og blod i afføring

Blødende tyktarmsbetændelse har symptomer som mavesmerter og diarré – ofte med blod i afføringen. Hvis du får blødende tyktarmsbetændelse, vil det ofte være sådan, at du har det resten af dit liv. Dog ikke dermed sagt, at symptomerne med garanti vil vare ved hele livet – ofte aftager de nemlig, men kan komme igen som udbrud resten af livet. Diagnosen stilles ved hjælp af en kikkertundersøgelse af tyktarmen. 

5. Smerter omkring nyrerne

Hvis du oplever at have voldsomme smerter fra nyrerne og ned, kan det være tegn på nyresten. Det sker, når din urin har vanskeligt ved at opløse affaldsstofferne. Derfor kan du få vanvittigt ondt omkring nyrerne og helt ned til dit underliv. Det sker også ofte, at du efterfølgende vil kunne se blod i din urin. Behandlingen af nyresten er en længere proces, hvor du først skal have smertestillende. Herefter kan du få røntgenundersøgelse, scanning eller kikkertundersøgelse.

Fælles for de forskellige typer mavesmerter er selvfølgelig, at hvis du er det mindste i tvivl om, hvad smerten skyldes, skal du opsøge din læge, så du kan få stillet en korrekt diagnose og behandling.

Kilde: Netdoktor.

Du vil (garanteret) også kunne lide