Kvinde sover i seng
© iStock

Det sker i din krop, mens du sover

Det kan godt være, at du er helt væk, mens du sover, men inde i din krop bliver der knoklet på livet løs. Så din krop netop kan være både sund og frisk, når du vågner igen

2. november 2017 af Gitte Høj

1. Din fedt- og sukkeromsætning bliver øget

Når du sover, falder andelen af stress­hormonet kortisol i kroppen. Og jo højere kortisolniveauet er, jo større trang har du til fedtrige madvarer. 

Samtidig øger søvnen også omsætningen af sukker og fedt, hvilket sænker din risiko for at udvikle åreforkalkning og overvægt

Og så er der en sammenhæng mellem din nattesøvn og din appetitregulering, og derfor gør en god nattesøvn det nemmere at holde vægten.

Stop! Kaffe, cola og te holder dig ikke kun vågen. Det hæmmer også produktionen af søvnhormonet melatonin.

2. Dit immunforsvar bliver forstærket

Når du sover, danner kroppen stoffer, som er afgørende for immunforsvaret. Hvis du gennem længere tid sover dårligt, svækker det derfor immunforsvaret. 

En enkelt nat med søvnforstyrrelse skal du derimod ikke blive urolig over. Faktisk kan sådan en nat have en gavnlig virkning, fordi den milde form for stress gør kroppen stærkere. 

3. Din hukommelse bliver styrket

Mens du sover, organiserer hjernen alle de ting, du har oplevet i løbet af dagen. Det hele bliver flyttet fra korttidshukommelsen og lagret i langtidshukommelsen. 

Er du i søvnunderskud, fungerer arkiveringen ikke ordentligt, og det er derfor, du får svært ved at huske og koncentrere dig. Især de dybe søvnstadier hjælper og styrker din hukommelse. 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 81.

Du vil (garanteret) også kunne lide