Kerner
© iStock

Derfor skal du spise flere sunde frø i hverdagen

Sunde frø er blevet trendy, og de vælter frem på butikshylderne. Men hvad gør de egentlig godt for? Og hvordan skal de bruges? Det kan du læse lige her

31. maj 2017 af Ulrika Davidsson

Vi kender alle solsikkefrø og hørfrø, men hvad er egentlig psylliumfrø, fiberhusk og de trendy chiafrø, som alle snakker om? Og hvorfor snakker alle om dem?! Hvad kan vi bruge dem til, og hvorfor er de efter sigende så sunde?

Der findes mange sundhedsfordele ved de små planter, eller rengørerne, som man også kan kalde dem.

Frø har nemlig en rengørende effekt. De samler affaldsstoffer og giftstoffer op på deres vej gennem systemet og hjælper derefter med at få dem ud af kroppen.

Derudover indeholder frø en masse fibre og sundt fedt. Det gode og naturlige flerumættede fedt plus masser af omega-3. Det betyder, at frø mætter godt og forbliver længe i mavesækken. Derfor er det smart at bruge forskellige typer frø, strø dem over salater eller varme grøntsager eller måske bruge dem i en pesto?

Der findes også flere fordele ved at vælge brød med frø. Det giver en bedre mæthedsfølelse og et mere stabilt blodsukker.

Desuden er frø glutenfrie, og du kan i dag købe frømel, som kan bruges, hvis du vil bage glutenfrit.

Husk dog!

Alle frø bør lægges i blød, før du bruger dem, for at blive den fytinsyre kvit, som sidder i skallen. Den er en enzymblokker, som gør, at kroppen får vanskeligere ved at optage mineraler fra det du spiser.

Ved at lægge nødder og frø i blød kan du optage næringen fra dem, ligesom de bliver lettere at fordøje for maven og tarmene. 

Sådan gør du

  • Skyl frøene, og læg dem i en skål. Dæk dem med vand med rumtemperatur, og put lidt havsalt i. Dæk skålen med et viskestykke, så frøene kan ånde.
  • Læg alle typer frø i blød cirka 8 timer (undtagen solsikkefrø, som kun behøver 2 timer).
  • Hæld vandet fra, skyl frøene, og lad dem tørre på et viskestykke. Og de er klar til brug. 

7 slags sunde frø

1. Chiafrø

Har et højt indhold af protein og alfa-lanolinsyre, som kroppen ikke selv kan producere. At spise chiafrø kan give dig en bedre hormonel balance. Frøene virker også anti-inammatoriske.

Hvor meget? Anbefalet daglig dosis er omkring 2 spiseskefulde.

2. Solsikkefrø

Indeholder sunde B-vitaminer og mineraler. Smager bedst, når de steges på en tør pande med lidt havsalt. Nydes som snack eller i grød, mysli eller brød. Smager også godt på æblekage!

Hvor meget? Solsikkefrø indeholder meget omega-6, som vi let kan få for meget af.

3. Fiberhusk

Fiberhusk er psylliumfrøets skal og danner geléagtige fibre i væske. Smørrer og beskytter dine tarmvægge, giver mæthedsfølelse, stabiliserer dit blodsukker og påvirker dit kolesteroltal positivt. Kan erstatte hvedemel.

Hvor meget? Begynd med 1-2 spiseskefulde, og øg forsigtigt. 

4. Sesamfrø
Fås både i hvid og sort og som mel. Passer udmærket til panering. Med meget fedt og kalcium. Kan bruges som erstatning for rasp, som drys på kylling og laks og i wokretter. Laver du dine egne energibarer, er de geniale i dem!

Hvor meget? Ingen begrænsning. 

5. Psylliumfrø

Hedder også loppefrø og er små, sorte frø med mange fibre, som kan strøs over det meste. Gode til at holde maven i godt humør.

Hvor meget? 2 teskefulde i 1 dl vand dagligt får gang i fordøjelsen.

6. Græskarfrø

Er proteinkongen og rige på omega-3 og vigtige mineraler. Steg dem gerne på en tør pande, og strø dem over over salater eller laks. Også gode i brøddej.

Hvor meget? Ingen begrænsning. 

7. Hørfrø

Har et højt fiberindhold, som er godt mod træg mave. Bland hele hørfrø i mysli, grød eller brøddej. Knuste hørfrø hjælper kroppen med at optage de fedtløselige vitaminer A, D, E og K.

Hvor meget? Spis ikke mere end 2 spsk hele hørfrø om dagen og 1 spsk knuste hørfrø. Knuste hørfrø indeholder stoffet cyanid, som kan være giftigt i større doser. 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nummer 75.

Du vil (garanteret) også kunne lide