© Getty Images

Akutte smerter: 3 ting, du nemt kan gøre for hurtigere at blive smertefri

Er du træt af at støde på akutte smerter – fx i ryg eller nakke? Få hjælp til at behandle de irriterende gener allermest effektivt her.

10. maj 2021 af Benjamin Creative for apoteket

Akutte smerter er noget, som de fleste oplever. Det er nemlig en helt naturlig konsekvens af at leve et aktivt liv. Faktisk har 50 % af alle danskere inden for de seneste uger været ramt af dét, der kaldes akut smerte i kroppens bevægeapparat – som for eksempel ved en forstuvet fod, ondt i knæet eller et pludseligt hold i lænden.

Heldigvis findes der hjælp til behandling af akutte smerter. Her får du tre gode råd til, hvordan du hurtigere kan blive smertefri. Rådene er udarbejdet i samarbejde med apoteket, som er eksperter, når det kommer til akutte smerter – og hvordan de behandles mest effektivt.

1. Reagér hurtigt ved akutte smerter

Når du får akutte smerter, bør du først og fremmest reagere med det samme. En hurtig indsats kan nemlig gøre en stor forskel.

  • Brug RICE-princippet ved skader i muskler, sener og led – som fx ved en forstuvning.  Det står for Rest (ro), Ice (køl området ned), Compression (læg en stram bandage) og Elevation (hæv det skadede område over hjertehøjde så meget som muligt i 24-72 timer). Det mindsker hævelsen.
  • Smertestillende håndkøbsmedicin kan lindre, og det er vigtigt, når det handler om akutte smerter. Grunden til det er, at akutte smerter nedsætter kroppens smertetærskel, og på sigt kan det udvikle sig til mere langvarige smerter, hvis de ikke behandles tilstrækkeligt fra starten. Behandlingen bør dog ikke vare mere end 3-7 dage.
  • Hvis du har mistanke om knoglebrud eller en anden alvorlig skade, bør du selvfølgelig opsøge læge eller skadestue.

2. Lær, hvordan du bruger smertestillende medicin bedst

Smertestillende medicin kan hjælpe på mange akutte smerter – men hvilken skal du bruge?

  • Som udgangspunkt anbefales paracetamol. Er der tegn på betændelse (fx rødme og hævelse), kan du i stedet bruge ibuprofen, som er et såkaldt NSAID, der dæmper betændelsestilstandene i vævet. Ibuprofen må dog kun bruges efter aftale med lægen, hvis du er i en risikogruppe, som fx hvis du er over 65 år eller har en hjerte-kar-sygdom.
  • Når det gælder akutte smerter, bør du forsøge at fjerne smerten med smertestillende medicin mest muligt. Er smerterne kommet af en overbelastning, er det ikke sikkert, du har brug for smertestillende – med mindre du fx har svært ved at sove.
  • Ibuprofen og andre NSAID’er fås også som gel- eller creme til lokal behandling af smerter og kan bruges ved fx forstuvninger. Du bør dog aldrig kombinere gel eller creme, der indeholder ibuprofen eller andet NSAID, med anden medicin, der indeholder ibuprofen eller et andet NSAID.

Akutte rygsmerter er meget almindelige. Heldigvis kan den rette behandling få dig hurtigere tilbage. 

© Getty Images

3. Få gang i bevægelsen og vær aktiv

Det er en helt naturlig refleks, at du gerne vil skåne det område, hvor du har smerter. Det er dog også vigtigt, at du kommer i gang med at bevæge området igen. Bevægelse fremmer nemlig blodgennemstrømningen og gør, at du hurtigere kan blive smertefri. 

Så selvom det kan være fristende at lægge dig i sengen, hvis du fx har ondt i ryggen, fremmer det sjældent helingen. I stedet bør du komme i gang med fysisk aktivitet. Det vigtige er at finde balancen – så gå forsigtigt frem, og find den optimale belastning, hvor smerten ikke forværres.

Du kan altid søge hjælp og vejledning hos eksperter

Det er altid en god idé at få hjælp, når det kommer til dit helbred. Er du det mindste i tvivl om, hvad du fejler, bør du altid kontakte din læge. Vil du have vejledning i, hvordan du behandler dine smerter, kan du på apoteket få mere at vide om de forskellige typer medicin og deres virkning. Husk, at det er bedre at spørge en gang for meget end en gang for lidt. 

Du vil (garanteret) også kunne lide