Kvinde i overgangsalder
© iStock

8 myter om hormoner – hvad er sandt, og hvad er falsk?

Bliver din appetit egentlig større, når du rammer overgangsalderen, og falder din sexlyst som et resultat af hormonel ubalance? Få svaret her

26. juni 2017 af Katrine Vendelbo

Overgangsalderen er helt naturlig, og den rammer desværre os alle. Den kan dog heldigvis afhjælpes ved at justere på livsstilen eller ty til hormonbehandling

Men hvad er egentlig sandheden om hormoner og overgangsalderen? Som 40+ kvinde har du sikkert hørt utallige myter om hormonelle ubalancer og deres konsekvenser, men hvad er fup, og hvad er fakta? Vi gør dig klogere ved at besvare følgende otte udbredte hormonmyter.

1. Det er kun kvinder, der kommer i overgangsalderen – ikke mænd.

FUP!

Sandheden er, at mænd har både mandlige og kvindelige hormoner. Men med alderen vil mænds mandlige hormon, testosteronen, falde, hvilket skaber en hormonel ubalance, som påvirker dem lidt på samme måde som kvinders overgangsalder. De kan altså opleve alt fra hedeture til vægtøgning, og denne proces kaldes andropausen.

2. Din appetit er blevet større på grund af dine hormoner.

FAKTA!

Du spiser langt større portioner, end du plejer, og alligevel føler du dig sulten kort tid efter dit seneste måltid. Du har måske hørt, at din hormonelle ubalance kan være skyld i det – og det er der noget om. Faktisk er det søvnen, der styrer din appetit, men da overgangsalderen netop kan have en negativ indvirkning på din søvn, er det dine hormoner, som spiller ind. 

Det berettiger dig selvfølgelig ikke til at spise snacks bestående af chokolade eller slik dagligt, men det giver dig i stedet et pejlemærke om, at det er på tide at tænke mere over din kost.

3. Dine hormoner er skyld i, at du har mindre lyst til sex.

FALSK!

Når menstruationen stopper, sker der et hurtigt fald i østrogenniveauet. Det lave østrogenniveau kan give en mere tynd og tør slimhinde i skeden, og det kan skabe ubehag ved samleje. Men der er ikke bevis for, at fald i østrogenniveau medfører mindre sexlyst eller evne til at blive ophidset eller få orgasme. I stedet kan din manglende lyst forklares ud fra din eller dit ægteskabs psykiske tilstand. Måske føler du dig særligt stresset eller ligefrem deprimeret – eller også er du og mandens forhold ikke helt, hvad det har været. Du kan få gavnlige tips til at finde gnisten igen her, og ellers råder vi dig til at sørge for at dyrke ekstra motion, da det har en positiv indvirkning på humøret.

4. Overgangalderen kan give dig maveproblemer.

SANDT!

Når østrogenniveauet falder, kan maveproblemerne desværre tiltage. Det skyldes, at kortisol – et hormon, som frigives i binyrerne, og som hjælper med at kontrollere din fordøjelsesproces – styres af dit østrogenniveau. Når der sker en ændring i dit østrogenniveau, får det kroppen til at frigive mere kortisol end normalt, og det har en negativ indvirkning på din fordøjelse, hvilket kan medføre mavesmerter. 

Heldigvis har vi samlet 11 tips til dig, der gerne vil bekæmpe den oppustede og ømme mave, som du kan læse lige her.

5. Svedeture er det første tegn på overgangsalder.

BÅDE OG!

Svedeture er et normalt symptom på hormonel ubalance, og at du enten er ved at komme eller allerede er i overgangsalderen. Men derfor er det ikke ensbetydende med, at svedeture er lige netop det symptom, som du først skal kigge efter for at vurdere, hvorvidt du er kommet i overgangsalderen eller ej. Uregelmæssige blødninger, glemsomhed og muskel- og ledsmerter er alle – ligesom svedeture – symptomer på, at dit østrogenniveau falder, og de kan dukke op når som helst.

6. Din allergi har sammenhæng med dine hormoner.

SANDT!

Fødevareallergi som eksempelvis hvedeallergi kan skabe hormonelle ubalancer – og nogle gange i så voldsomt et omfang, at det kan vare ved i seks måneder efter blot at have indtaget hvedeholdig mad en enkelt gang. På samme måde kan overgangsalderen med dens hormonelle ubalancer udløse allergi. Det giver dig blot endnu mere grund til at forsøge at holde dine hormoner i balance, og her kan Hormon Kuren måske være en løsning for dig.

7. Overgangsalderen begynder i 50'erne.

FALSK!

Ifølge Sundhed.dk er gennemsnitsalderen for kvinder, der går i overgangsalderen, omkring 52 år, men nogle kvinder oplever, at overgangsalderen presser sig på langt tidligere.

En australsk undersøgelse fra University of Queensland har fundet frem til, at det især er to faktorer, der afgør, om kvinder går tidligt i overgangsalderen – nemlig hvor mange børn de har, og hvor gamle de var, da de fik deres første menstruation. Kvinder, som ikke havde nogle børn, og fik deres første menstruation, før de fyldte 12 år, havde dobbelt så stor risiko for at gå tidligt i overgangsalderen i forhold til kvinder med børn, og som havde fået deres første menstruation efter deres 12 års fødselsdag.

8. Du er meget mere følsom på grund af dine hormoner. 

BÅDE OG!

Mange kvinder i overgangsalderen vil føle sig energifattige, triste og mangle overskud på grund af den hormonelle ubalance i kroppen. Det skyldes hypofysen – den hormonproducerende kirtel – som er på over­arbejde, og som derfor kan være årsag til sitrende uro, angst og tankemylder. Men træthed, irritation, humørsvingninger og depressive tanker er ikke direkte østrogenrelaterede, og derfor er det værd at undersøge andre aspekter af dit liv også. Føler du dig stresset på jobbet, er der knas i kærligheden eller nogen livstruende sygdomme tæt på dig? Du skal ikke bare give overgangsalderen skylden for alt.

Du vil (garanteret) også kunne lide