Kvinde vågner
© iStock

7 koffein-frie måder at blive mere livlig om morgenen

De kolde vintermåneder er lige om hjørnet, og det kan være svært at komme op om morgenen – især uden kaffe! Men det KAN faktisk lade sig gøre at skære ned på koffeinen. Læs selv med her

24. oktober 2016 af Amira Høg Daimar, Costume.dk

Der er intet som at starte dagen med en god kop kaffe, men hvis man ønsker at skære ned på mængden af koffein i hverdagen, findes der også andre midler til at vågne op.

Takket være YouTube-kanalen ScienceAsap er vi blevet klogere på syv alternativer til den sorte superdrik, som bliver opremset i en lille video, der forklarer forskningen bag med animationer.

Hvis du ikke har tid til at se videoen, kan du læse de syv simple tips nedenfor.

1. Luk lyset ind

Hormonet melatonin har en regulerende effekt på din søvn; når det er lyst, producerer din krop mindre melatonin, så du føler dig mere vågen. Derfor skal du starte din dag med at trække gardinerne fra eller tænde lyset fluks efter, du har slukket din alarm.

2. Tag et koldt bad

Tanken om et isnende koldt bad virker måske afskrækkende, når man ligger under en varm dyne, men forskere har opdaget, at chokket ved et koldt brusebad øger dit stofskifte og gør dig mindre træt. Det samme skriver Huffington Post.

Desuden sparer du vand, da du gerne vil ud af badet så hurtigt, som muligt. Smart, ikke?

3. Drik vand

Der er mange sunde fordele ved at drikke vand om morgenen, og det viser sig, at to glas vand umiddelbart efter du er vågnet, også får dig til at føle dig frisk. Det skyldes, at du sveder meget mens du sover, hvilket dehydrerer din krop, og en mild dehydrering kan have en negativ effekt på vågenhed og koncentration.

4. Spis en sund morgenmad

Morgenmad ER dagens vigtigste måltid, og sikrer en god og vågen start på dagen. Men vær opmærksom på ikke at spise raffineret sukker eller fuldfed morgenmad – det har den modsatte effekt. Gå i stedet efter sunde og mættende alternativer, såsom dette.

5. Drik mere appelsinjuice

Citrusfrugt, såsom appelsiner, er rige på molekyler kaldet flavonoider, der, ifølge AsapScience, øger vågenhed. The Telegraph bakker udsagnet op og tilføjer, at appelsinjuice også forbedrer hjernefunktionen.

6. Hver fysisk aktiv

Studier viser, at motion om morgenen giver dig mere energi gennem hele dagen. Prøv eksempelvis disse lette øvelser.

7. Skru op for musikken

Musik har evnen til at øge hjernens aktivitet, når tonerne kombineres med bevægelse, og kan potentielt øge det kemiske feel good-stof dopamin. Så skru op for musikken på vej til skole eller arbejde – og opdatér eventuelt playlisten med en stribe fede festnumre.

Du vil (garanteret) også kunne lide