Kvinde griner
© Getty Images

6 tips til at øge din energi!

Kniber det lidt med energien? Her er en god håndfuld forslag til, hvordan du kan forbedre dit energiniveau helt uden hjælpemidler

27. februar 2019 af Gitte Høj


Kniber det lidt med energien for tiden, kan det være, at du trænger til at få identificeret, hvad der stjæler din energi. For der er tit en energi-røver eller flere på spil, når det er svært at få hevet sig nogle steder hen. Her har du seks effektive forslag til, hvordan du kan forbedre dit energiniveau helt uden hjælpemidler!


1. Få styr på dine tanker 

Tumler du med en masse stressende tanker, ved du også, at det i sig selv trækker meget energi ud af dig. Træf derfor en beslutning om at søge hjælp. Tal med en ven, eller find en samtalegruppe eller en psykolog eller -terapeut for at finde kilden til dine bekymringer. Meditation kan også hjælpe dig med at stoppe et stressende tankemylder

2. Sæt fokus på dine belastninger 

Overarbejde på jobbet, i familien eller socialt er en af hovedårsagerne til overvældende træthed. Prøv derfor at strømline dine opgaver, og lav en klar prioritering af de væsentligste opgaver. Skær de mindste væk. Så du finder en sund balance mellem dine ressourcer og dine opgaver.


3. Kom af sted med det samme! 

Motion er en af dine bedste venner, når du skal have mere energi både fysisk og psykisk, fordi hjertet sendes på arbejde og via blodet pumper ilt rundt i hele kroppen. Læg ud med en rask gåtur allerede i dag, og mærk, hvordan du liver op. Derudover giver motion dig også en bedre nattesøvn.


4. Stop nu! 

Du ved det godt, rygning er ikke sundt for noget. Men vidste du også, at den kan forstyrre din nattesøvn og den vej rundt gøre indhug i din energibeholdning? Nikotin er jo som bekendt et stimulerende middel, som øger hjertefrekvensen og blodtrykket, hvilket kan gøre det svært at falde i søvn. 

5. Snacks hver anden time

Føler du dig ofte tung og træt efter dine måltider, kan du bygge de tre store hovedmåltider ud med små måltider af sunde snacks hver anden eller tredje time. På den måde tilfører du en jævn forsyning af energi til din hjerne og krop. Desuden kan du luge ud i dine kulhydrater og fjerne de hurtige af slagsen – sukker, hvidt brød, hvid pasta, kager ... Som alle går i blodbanen lynhurtigt til forskel fra fiberrige og langsomme kulhydrater som grove grøntsager og fuldkornsprodukter.


6. Sæt dit vand i system

Vand er et sandt vidundermiddel, når det drejer sig om din energi eller mangel på samme. Netop træthed er et af de første tegn, hvis din krop mangler væske. Så forsøg at sætte dit indtag af vand i system, hvis du ikke er så god til at drikke. Eksempelvis ved at tanke en stor kande op med vand formiddag og eftermiddag, som du så planter i din nærhed. Så du husker at få den drukket. Er du ofte på farten, tyr du til vandflasken og vælger en stor størrelse, som du på samme måde fylder op et par gange om dagen. 

Kilde: Health.harvard.edu


Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 2. 

Du vil (garanteret) også kunne lide