Moden kvinde tager sit blodtryk derhjemme
Hvordan har dit blodtryk det? © Getty Images

6 sunde strategier for dit 40+ blodtryk

Det er helt afgørende for din 40+ sundhed, at dit blodtryk ikke stikker af. Det kan hverken dit hjerte eller dit kredsløb holde til i længden. Så prøv lige de her strategier

26. oktober 2019 af Gitte Høj

Du kan ikke nødvendigvis mærke, om dit blodtryk er forhøjet. Og derfor er det så supervigtigt at holde et vågent øje med det. For det må simpelthen ikke blive for højt. Det kan hverken dit hjerte eller dit kredsløb holde til. 

Du kan altid få målt dit blodtryk hos din praktiserende læge, som kan råde og vejlede dig. Og så kan du indføre disse seks strategier i din hverdag, som holder dit blodtryk på rette spor. 

1. Træk dit vejr langsomt

Din krop frigiver kortisol og adrenalin, når du er anspændt og trækker vejret overfladisk, og de to hormoner øger dit blodtryk. Omvendt kan en langsom og dyb vejrtrækning hjælpe dig med at holde dit blodtryk nede. Måske skal du hellige dig din vejrtrækning er par gange om dagen?

2. Mere kalium

Frugt og grønt med et højt indhold af kalium sænker dit blodtryk. Kalium er nemlig modstykket til natrium, som i for store mængder øger dit blodtryk, og støtter dine nyrer i at udskille natrium. Kalium findes eksempelvis i bananer, kartofler og tomater.

Moden kvinde trækker vejret dybt
Dit blodtryk har godt af, at du trækker vejret dybt og langsomt et par gange om dagen.© Getty Images

3. Mørk chokolade i stedet for kage

Mørk chokolade er fyldt med flavanoler, som tilhører gruppen af antioxidanter. Og det har vist sig, at disse flavanoler påvirker blodtrykket positivt, får blodkarrene til at slappe af og øger blodgennemstrømningen. Så overvej at skippe kagen til fordel for ren og skær mørk chokolade.

4. Te frem for kaffe sænker dit blodtryk

Te udmærker sig ved at være en fortættet bombe af fytokemikalier –plantestoffer – hvoraf hovedparten er stærke antioxidanter, som sænker blodtrykket. Forsøg derfor at drikke mindre kaffe og mere te. Te findes jo i et utal af smage!

Moden kvinde drikker te udenfor
Forsøg om du kan skrue ned for kaffen og op for teen. © Getty Images

5. Sæt alarmen til

Det med at hænge mange timer over opgaverne på jobbet er en glidebane, som ikke er en fordel for dit blodtryk. For når du arbejder (for) meget, får du typisk også sværere ved at spise sundt og passe din motion og din seng.

Lad derfor din computer eller din mobil komme med en påmindelse om, at arbejdsdagen er slut, og læg så opgaverne fra dig. (Så du kan dyrke motion og komme i seng).

6. Dæmp blodtrykket med musik

Man mener, at afslappende musik beroliger og indvirker gunstigt på dit blodtryk, som så dæmper sig. Sæt derfor noget rolig musik på – og tag eventuelt også de der dybe vejrtrækninger fra strategi et.

Dit 40+ blodtryk

... er normalt, når det er: 120/80 

... er forhøjet, når det er: 140/90

Kilde: Prevention.com

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 5. september 2019.

Du vil (garanteret) også kunne lide