Grøntsager


© iStock

6 madvarer, der holder din krop ung og frisk

Vil du gerne bremse rynkernes fremkomst eller beskytte din hud mod solen? Videnskaben fastslår, at disse madvarer kan hjælpe

3. juni 2017 af Marie Alkestrup | Costume.dk

Selvom vi gerne vil slå et slag for, at hudpleje og daglig smørrelse er vigtigt for en smuk hud og et friskt udseende, må vi indrømme, at din kost er mindst lige så vigtig.

Eksempelvis kan både sukker, kulhydrater og mejeriprodukter have ret uheldige indvirkninger på din huds udseende, fordi de nedbryder hudens indhold af kollagen og kan give urenheder.

Heldigvis findes der også madvarer, som har en modsat og positiv effekt på din hud og dens aldringsproces. Vi har derfor samlet de seks madvarer, som videnskaben har udpeget som værende særligt positive for din huds udseende.

1. Vandmelon

Den saftige vandmelon er spækfyldt med antioxidanter, som er rigtigt gode, fordi de vil forhindre de frie radikaler i at sætte sig på dine celler og lave celleforandringer. Celleforandringer er nemlig med til at ødelægge din huds spændstighed, give rynker, pigmentforandringer og i værste tilfælde hudkræft.

Ligeledes har vandmelon også en antiinflammatorisk effekt, hvilket er godt for dig, der har uren eller blussende hud. Er du ikke til vandmelon, kan vi istedet anbefale cantaloupe melon, der også indholder et stort udvalg af hudvenlige vitaminer og antioxidanter.

2. Granatæbler

Denne frugt er ikke bare utrolig smuk, den er også genial for din hud. Granatæblekerner har nemlig et højt indhold af vitamin c, som er en antioxidant, der, ligesom beskrevet ved vandmelon, kan være med til at bekæmpe de frie radikaler i kroppen, som gerne vil lave ballade i dine celler.

Ligeledes har et studie også vist, at ekstrakt fra granatæblejuice kan mindske den skadelige effekt fra solens UVB-stråler, og at granatæblerkerner indeholder anthocyaniner, som øger hudens kollagenproduktion. Så selvom denne frugt kan være drilsk at få fra hinanden, er den bestemt hele arbejdet værd.

3. Peberfrugt

Peberfrugt er en rig kilde på c-vitamin. Dog viser studier, at indholdet af c-vitamin er størst i de modne og farverige peberfrugter. Så snack bare løs på de gule og røde peberfrugter. 

4. Honning

Som den observante læser nok vil bemærke, er honning fuld af sukker, som er et no-go, når vi taler om huden. Men honning indeholder også en masse antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber, som gør, at den søde masse er særlig god, hvis du vel at mærke putter den i ansigtet.

Lidt honning i teen er også fint, men fordeler du et jævnt lag honning i ansigtet, og lader det virke i 20 minutter og skyller af igen, vil du straks kunne se og mærke honningens gode effekt på din hud. 

5. Olivenolie

Denne fede og velsmagende olie er er ikke bare lækker på din salat, dens indhold af fugtende og antiinflammatoriske egenskaber gør den også lækker for din hud.

Et studie viste, at en gruppe testpersoner, der indtog en kost, som indeholdt meget olivenolie var bedre beskyttet imod solens skadelige stråler, end gruppen af personer, der ikke indtog olivenolie.

Ligeledes viste et andet studie, at indtagelsen af olivenolie kunne forkorte den tid, brandofres sår helede på. Så hæld du bare ekstra olie på salaten i aften.

6. Grønkål

Denne robuste grøntsag er fyldt med c, k, a og b-vitamin, hvilket er fordelagtigt for dit hår, som bliver blankt og smukt, men også i den grad for din hud.

Endvidere indeholder grønkål mineraler såsom jern, mangan og kalcium. Så vil du være rigtigt god ved din hud i aften, kunne du jo passende lave en salat, hvis hovedingredienser skulle bestå af grønkål, granatæbler og olivenolie som dressing.

Du vil (garanteret) også kunne lide