Afslappet kvinde, mandler, vindruer
Trænger du til lidt afslapning? © Getty Images

6 madvarer, der får dig til at slappe af

Præcis som du kan spise dig mere energisk, kan du også finde madvarer, som får dig til at slappe af og hjælper kroppen med at falde i søvn. Natmad i ordets egentlige betydning!

6. november 2017 af Gitte Høj

1. Honning

Honningens naturlige høje indhold af kulhydrater påvirker indholdet af signalstoffet serotonin i hjernen positivt ved at virke beroligende, så du får nemmere ved at falde i søvn. 

På menuen:

Spis honningen, som du bedst kan lide den. Kom den eksempelvis i en kop varm mælk. Så får du samtidig et skud tryptofan, som kroppen bruger til at danne serotonin – som igen kan omdannes til søvnhormonet melatonin. Nyd den varme drik en times tid, før du hopper i kanen.

2. Mandler

Når du spiser mandler, får du masser af magnesium, som er væsentligt for nerve- og muskelfunktionerne. Mangler du magnesium, vil du typisk opleve uro i kroppen, eksempelvis i benene, og det vil forstyrre din nattesøvn og forhindre, at du kan falde i søvn. Et andet tegn er, at du sover meget overfladisk.

På menuen:

Snack en håndfuld mandler i løbet af dagen. Hak dem, og put dem på din mysli om morgenen. Eller snup dem som et mellemmåltid med lidt frugt. 

Mandler
Mandler giver dig magnesium, som skaber ro i kroppen. © Getty Images

3. Kamillete

Ud over en dejlig, mild smag giver kamillete dig også stoffet apigenin, som hægter sig på receptorer i hjernen og virker beroligende ved at få nerver og muskler til at slappe af. 

På menuen:

Drik en kop kamillete, inden du går i seng. Lad den eventuelt trække lidt ekstra for at øge koncentrationen af de beroligende stoffer. Supplér eventuelt med lidt honning. Så får du samtidig den gunstige virkning fra honningens mange kulhydrater. 

4. Havregryn

De grove gryn indeholder langsomme kulhydrater, som holder dig mæt natten igennem, og er med til at udløse serotonin, som afstresser din krop og din hjerne.

På menuen:

Tag en lille skål havregryn med mælk, en til to timer før du kryber i kassen. Undgå så vidt muligt sukker på grynene, da det kan skabe uro i kroppen. Alternativt kan du tage et stykke fuldkornsbrød, der booster dig med langsomme kulhydrater, magnesium, B6-vitamin og folat, som alle (minus magnesium) indgår i produktionen af signalstoffet serotonin. 

Kamille te
Drik en kop kamillete, inden du går i seng.© Getty Images

5. Sesamsmør

De mange sesamfrø i smørret er en rigtig god kilde til tryptofan, som via blodet drøner lige op til hjernen, og som fungerer som byggesten for serotonin. Desuden indeholder smørret også sundt plantefedt, som beroliger dig, fordi det giver en særligt tilfredsstillende mæthedsfølelse. Endelig får du et boost af muskelafslappende magnesium. 

På menuen:

Brug sesamsmør på samme måde som peanutbutter – på brød og med honning eller banan som pålæg. 

6. Vindruer

Det geniale er, at vindruer indeholder søvnhormonet melatonin, og derfor kan druerne altså få dig ned i gear. Normalt bliver din døgnrytme reguleret ved, at koglekirtlen i hjernen udskiller afslappende melatonin, når det er sengetid. Det er denne funktion, du påvirker med druesorter som Nebbiolo, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sangiovese og Croatina, der alle indeholder melatonin.

På menuen:

Haps en håndfuld druer i løbet af aftenen, efter du har spist aftensmad.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nummer 81. 

Du vil (garanteret) også kunne lide