Kvinde der laver hjertetegn

5 råd om dit hjerte i overgangsalderen

I overgangsalderen er der grund til at være ekstra opmærksom på dine hjertetal. Her får du 5 råd, der holder dit hjerte sundt.

2. november 2022

Indtil din overgangsalder og sidste menstruation er du som kvinde ekstra beskyttet mod hjerte-kar-sygdom og har altså en lavere risiko for at udvikle disse sygdomme sammenlignet med mænd. Når du stopper med at menstruere, udligner denne forskel sig. 

Når din menstruation stopper

Vi ved, at når østrogenniveauet falder, øges risikoen for forhøjet blodtryk og blodpropper i hjerte og hjerne. Forklaringen er sammensætningen af fedtstoffer i dit blod og den samlede mængde af kolesterol. Kolesterolindholdet og særligt det dårlige LDL stiger nemlig, og det øger risikoen for aflejring i blodkarrene. 

Omvendt øger østrogen det gode kolesterol HDL, og når du menstruerer, er tendensen, at dit kolesteroltal er lavere, fordi produktionen af østrogen holder blodets indhold af det dårlige kolesterol nede. 

Ekstra opmærksomhed på dit hjerte

Risikoen for hjerte-kar-sygdom bliver øget, fordi forhøjet kolesterolindhold i blodet medfører åreforkalkning og forhøjet blodtryk. Hjerte-kar-sygdom er årsag til de fleste dødsfald hos kvinder efter overgangsalderen, langt flere end for eksempel kræftsygdomme.

Som 40+ kvinde er du typisk omkring, før eller efter din overgangsalder og altså i en periode af livet, hvor du måske skal have lidt ekstra fokus på de sunde vaner, som dit hjerte banker for. 

Tjek, hvor du er i forhold til de 5 råd herunder, der er med til at holde dit hjerte sundt. 

1. Spar på saltet

Der er en sammenhæng mellem for meget salt og et forhøjet blodtryk. Derfor er det smart at være opmærksom på, om du drysser salt ud over din mad uden at smage på den først og måske i det hele taget salter din mad for meget. Salt binder nemlig væske, og får du for meget salt, holdes væske tilbage i blodårerne, og så stiger blodtrykket. På den måde hæmmer saltet blodgennemstrømningen.

Totalt må du ikke få mere end 1 teske, som svarer til cirka 6 g salt på et døgn. Vær opmærksom på, at den største del af saltindtaget oftest kommer forarbejdede produkter – brød, kødpålæg, ost og færdigretter. 

Du kan evt. erstatte salt med andre smagsgivere som tørrede krydderier, friske krydderurter, citronsaft, eddike og lignende. 

2. Nyd et enkelt glas

Snup et glas af lyst – og højst en genstand dagligt. Små mængder alkohol reducerer muligvis faren for blodpropper, men for meget alkohol øger dit blodtryk og skader dit hjerte. Har du udfordringer med at holde vægten, kan det være smart at vide, at alkohol indeholder en del kalorier – eksempelvis indeholder et enkelt glas hvidvin cirka 110 kalorier. 

3. Pas på tænder og tandkød

Det er godt at have et tæt forhold til tandbørste, tandtråd og en grundig tandlæge, som kan give dig nogle regelmæssige tandeftersyn. Betændt tandkød kan nemlig skade dit hjerte, idet bakterierne kan fyre op under en inflammation i kroppen, der kan fremme udviklingen af åreforkalkning og blodpropper. 

4. Hold øje med maven

Risikoen for forhøjet blodtryk stiger betydeligt med blandt andet overvægt, og det er måske endnu en grund til at være lidt opmærksom på, om din vægt stille og roligt løber fra dig. For det sker ofte bare over tid uden pludselige udsving på badevægten. Vi vænner os langsomt til at spise lidt for meget hver dag, og maven og taljemålet vokser støt. Risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdom er størst, hvis fedtet sidder på mave fremfor på hofter og lår, fordi fedtet omkring de indre organer er farligere for hjertet.

Vej dig en fast ugedag, eller kig i spejlet, hop på vægten eller endnu nemmere: Sørg for, at du kan blive ved med at passe dit tøj, og brug dette som en rettesnor for, om du skal skære ned på dine portioner, droppe snacks, drikke mere vand, spise flere grøntsager og så videre. 

5. Drop cigaretterne

Vi har hørt det mange gange, men det er fortsat rigtigt. Rygning øger din risiko for forhøjet blodtryk, blodprop i hjertet og åreforkalkning. Man ved, at en fjerdedel af alle hjerte-kar-tilfælde er relateret til rygning. Passiv rygning er heller ikke godt og øger risikoen for at blive syg med 20-30 procent. Omvendt kvitterer dit hjerte og kredsløb øjeblikkeligt, hvis du stopper med at ryge. Eksempelvis bliver dit blodtryk normalt efter få timer, og din vejrtrækning bedre allerede efter tre døgn. 

Kend dine hjertetal

  • DIT BLODTRYK Må ikke overstige 135/85 mmHg ifølge Hjerteforeningens anbefalinger. Overvej, om du skal anskaffe dig et blodtryksapparat, eller få det målt hos lægen og herefter en aftale om, hvor ofte det skal måles. Forhøjet blodtryk er en belastning for hjertet og vigtig årsag til hjerte-kar-sygdom.
  • DIT KOLESTEROLTAL Er du rask, skal det helst ligge under 3,0 og ellers ikke højere end 5,0 mmol/l. Måles i en blodprøve og består af total-kolesterol, som er sammensat af såkaldt HDL (godt kolesterol), LDL (dårligt kolesterol) og triglycerid. LDL har tendens til at aflejre sig i blodkar og forsnævre disse og øge risiko for blodpropper. Dit totale kolesteroltal bliver angivet i millimol kolesterol pr. liter blod (mmol/l).

Kilder: Sundhed.dk, Netdoktor.dk, Hjerteforeningen.dk, Fysio.dk, Samvirke.dk, Videnskab.dk, Hjerteforeningen.dk, Pov.dk, Sst.dk 

Du vil (garanteret) også kunne lide