Ældre kvinde med rynker
© iStock

5 ting, der ælder din krop

Hvis du vil undgå at sætte dine aldringsprocesser i femte gear, så skal du holde dig fra disse ting.

7. august 2017 af Gitte Høj

Eksperten

Marie Louise von Sperling er speciallæge i plastikkirugi og tilknyttet Amalieklinikken i København samt forfatter til sundhedsbogen Anti-age – træk 10 år fra din alder. 

Her fortæller hun, hvilke fem ting der sætter dine aldringsprocesser op. 

1. Sukker og hurtige kulhydrater

Hvad gør det? 

Danner kredsløbs- og hud-fjendtlige molekyler. 

Hvad er problemet?

“Hvidt sukker og raffinerede, hurtige kul­ hydrater karamelliseres i kroppen, fordi sukker i sin frie form binder sig direkte til proteiner eller fedt i en proces, der medfører dannelse af skadelige sukkerforbindelser i kroppen. Denne proces kaldes for glyko­sylering, og det er den samme proces, der foregår, når du bruner kartofler juleaften eller branker kød på grillen.

De skadelige sukkerforbindelser hedder AGE­-molekyler – advanced glycation endproducts – og forkortelsen stemmer godt overens med det, molekylerne gør. De sætter nemlig skub i din aldring.

Det sker ved, at de direkte nedbryder elastiske fibre i huden med slap og irriteret hud til følge, er grobund for akne samt danner aflejringer i blodkarrene, i hjernen og i kroppens binde­ og nervevæv.

En øget ophobning af AGE­molekyler er også en øget risiko for forhøjet blod­tryk, blodpropper, inflammation, diabetes, demens og kræft,” forklarer speciallæge i plastikkirurgi Marie Louise von Sperling. 

Hvad er løsningen? 

“Hav et stramt forhold til hvidt sukker og hurtige kulhydrater, hvis du vil bremse din aldring.

Undgå så vidt muligt sukker i kager, kiks, ketchup, slik, sodavand, is, desserter samt hvidt brød, pasta og morgenmadsprodukter.” 

Bare lige for at demonstrere, hvor meget sukker der egentlig er i vores mad:

  • 1 stor pose bolsjer har samme sukkerindhold som 20 agurker.
  • 1/2 liter sodavand har samme sukkerindhold som 4 hoveder broccoli.
  • 1 stykke fyldt chokolade har samme sukkerindhold som 3 bakker frisk spinat.
  • 1 lille stykke wienerbrød har samme sukkerindhold som 1 vandmelon. 

2. For meget fastfood og forarbejdet mad

Hvad gør det?

Dræner dine celler for energi.

Hvad er problemet? 

“Fastfood og forarbejdet mad er på samme måde som sukker og hurtige kulhydrater en stor ud­ fordring for din krop. Eksempelvis er pålæg som spegepølse og skinke ofte fyldt med nitrit, færdige dressinger er fyldt med fedt, salt og sukker, slik med tilsætningsstoffer, sodavand og chips med sukker og salt og så videre.

Tænk på, at kroppen skal bruge meget energi på at skille sig af med noget, den ikke behøver eller har godt af.

Det er langt bedre, at kroppen bruger energien på at forny og genopbygge dine celler.” 

Hvad er løsningen? 

“Jo mere naturlig mad du spiser, jo mindre belaster du dine celler, fordi den ikke indeholder diverse tilsætningsstoffer. Maden ligner naturen, og kroppens celler kan derfor primært bruge energi på at nære sig og ikke på at bekæmpe skadelige stoffer.

Køb så vidt muligt friske råvarer og gerne så farverige som muligt. Mange af de sunde stoffer i frugt, bær, grøntsager, nødder og planteolier er phytokemikalier eller plantestoffer, som er med til at give råvarerne farve og duft. Stofferne menes at have en effekt mod aldring og virke forebyggende mod sygdomme, fordi de styrker immunforsvaret og er antiinflammatoriske. Pointen er, at disse plantestoffer er bedst og mest effektive i deres oprindelige form.”

3. Lange ophold i direkte sol 

Hvad gør det?

Er årsag til de fleste af dine rynker.

Hvad er problemet? 

“Soldyrkning ælder din hud direkte ved, at solens UV-stråler skader dine hudcellers DNA og kollagenstruktur. UV-strålerne virker som en lille saks, der klipper kollagenet over. De nedbryder din hud, så den mister elasticitet og bliver dårligere til at regenerere sig selv.

Solen står for hele 80 procent af de ydre skader, som din hud udsættes for, og når de skader ophober sig i huden, oplever du tørhed, slaphed og pigmentforandringer.

Samtidig giver solskader også øget risiko for udvikling af både hud- og modermærkekræft.” 

Hvad er løsningen? 

“Din hud kan slet ikke tåle regulær solbadning, selv om du bruger solfaktor og solhat. Du kan maksimalt opholde dig en time om dagen i direkte sol, hvis du spørger din hud. Lad solcreme være en naturlig del af din hudpleje året rundt, og brug gerne faktor 30 til 50.” 

4. Al rygning

Hvad gør det?

Suger ilten ud ad din krop.

Hvad er problemet? 

“Rygning nedsætter iltforsyningen til alle dine organer, hvilket ganske enkelt og ganske grundlæggende får dem til at fungere dårligere. Og så er rygning selvfølgelig også årsag til en lang række ofte livsforkortende sygdomme som rygerlunger, kræft og hjerte-kar-sygdomme. Rygning tærer også på dine knogler og øger din risiko for knogleskørhed.

Derudover nedbryder rygning de elastiske fibre i din hud og nedsætter dannelsen af kollagen, som er et bindevæv i huden. Det mindsker cirkulationen i huden og medfører alt i alt, at du får rynker tidligere, end hvis du ikke ryger. Ligesom din hud også bliver tyndere og dermed mere modtagelig over for solens skadelige UV-stråler. Hvilket igen giver rynker eller andre synlige alderstegn.” 

Hvad er løsningen? 

“Her er kun en løsning, og det er at stoppe. Kort og godt.

Søg hjælp og støtte hos din læge eller på Stoplinien.dk. Måske har du veninder, som også ryger, og som du kan alliere dig med, så I kan støtte hinanden?” 

5. For meget alkohol

Hvad gør det? 

Slider din krop op. 

Hvad er problemet? 

“De fleste af os kan godt lide en god øl eller et glas vin og forbinder alkohol med socialt samvær. Men set fra kroppens synspunkt er alkohol noget skidt. Fordi den vanskeligt nedbrydelige alkohol giver kroppen ekstra meget at lave, når alkoholen skal nedbrydes og forbrændes, og affaldsstofferne udskilles, og alt det overarbejde ælder dine celler.

Selvfølgelig skal der være plads til alkohol i ny og næ. Men jeg tror personligt, at alkohol var blevet forbudt, hvis det var blevet opfundet i dag. Det er jo et organisk opløsningsmiddel, der faktisk også opløser hjernen.”

Hvad er løsningen? 

“Selv et lille alkoholforbrug sætter kroppen på overarbejde og ælder dine celler. Derfor handler det måske mest om at finde en balance, der fungerer for dig. Dog med maksimalt et par genstande om ugen.” 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nummer 77.

Du vil (garanteret) også kunne lide