Granatæble


© iStock

5 grunde til, at du bør spise mere af det sunde granatæble

Granatæblet gemmer i sit indre på et festfyrværkeri af gode stoffer. Læs om granatæblets mange sundhedsfordele her

8. juli 2017 af Martin Kreutzer, Anne Larsen/Aktiv Træning

Bedste valg af granatæble 

Gå efter kern­erne, når det kan lade sig gøre. 

Det er godt nok muligt at købe granatæblejuice, men brug den kun som en nødløsning, hvis den friske frugt ikke lige er tilgængelig, da juicen langtfra er lige så sundhedssprudlende som de små, sprøde kerner. 

Vær i givet fald opmærksom på, at indholdet af naturligt forekommende sukker i juice er enormt højt.

Bedste tilberedning af granatæble 

Spis granatæblekernerne, som de er. 

Varme­behandling vil tage livet af en del af de mikroskopiske plantestoffer, som netop udgør grundsøjlen i granatæblets styrke.

Samtidig er det synd og skam at ødelægge kernernes lækre struktur gennem varmepåvirkning. Så nøjes derfor med at banke kernerne ud af skallen, og brug dem, som de er.

Bedste tilbehør til granatæble

De antioxidantfulde kerner egner sig fortrinligt til at live en lidt slap salat op.

Er du glad for icebergsalat, agurker og andre traditionelle salatgrønsager, der som et fællestræk er fattige på immunforsvarsstyrkende næringsstoffer, så kan du i et snuptag løfte salatens kraft markant ved at tilføje granatæblekerner. Og så løfter de samtidig smagen.

På dette tidspunkt skal du spise granatæble

De kraftfulde antioxidanter er guld værd for immunforsvaret.

Derfor vil din krop takke dig for at spise en masse granatæblekerner i perioder, hvor kroppen – eller din hjerneaktivitet – er under ekstra pres.

Det kan være dagen efter et hårdt træningspas, hvor hele immunforsvaret er lidt i knæ, eller på dage med et heftigt stressniveau på jobbet. 

Sundhedsfordele ved granatæblet:

  • Rødbeden er løbet med al opmærksomheden, men forsøg viser faktisk, at granatæblet gennem sin kombination af nitrat og supplerende plantestoffer er i stand til at fremme din ydeevne under konditionskrævende idræt, ligesom det forkorter restitutionstiden. Spiser du granatæble – eller drikker din hjemmelavede granatæblejuice – 1-2 timer før dit næste træningspas, kan du derfor potentielt få løftet din ydeevne og opleve mindre efterfølgende ømhed.
  • Den sprøde skal, der omslutter hver eneste granatæblekerne, får dem til at eksplodere ligesom kaviar. Men ud over at give et friskt bid leverer granatæbleskallen også kostfibre, der holder mave-tarm-systemet i form.
  • Granatæblets kraftfulde plantestoffer støtter immunforsvaret og har blandt andet vist sig at mindske inflammation i tarmsystemet. Forsøg med diabetikere har vist, at 12 ugers indtagelse af granatæble reducerer en stribe inflammationsmarkører med omkring 30 pct.
  • I et forsøg med overvægtige skulle forsøgspersonerne drikke en halv liter frisk granatæblejuice dagligt i fire uger. Herefter var flere risikomarkører for hjerte-kar-sygdomme, som fx forhøjet blodtryk og insulinresistens, faldet.
  • Pas på ikke at lade granatæblet tørre ud. Det gør det trist at spise og devaluerer indholdet af antioxidanter i granatæblet. Gem granatæblet i køleskabet i en lufttæt emballage, så holder det sig frisk i et par uger.

Se også denne opskrift på granatæblejuice med mango og mynte. 

Du vil (garanteret) også kunne lide