Kvinde sidder i undertrøje og spiser æg med ske
© iStock

5 gode grunde til at spise æg

Spis æg med god samvittighed! Æg er nemlig lidt af en vitaminbombe og er superrigt på protein. Og så kan de tilberedes i et hav af variationer

28. april 2018 af Redaktionen

Giv din sundhed en på skallen!

Vis mig dit køleskab. Er det fyldt med æg, så lav skæg mad med æg! Spis æg til morgenmad, mellemmåltid og aften.

Mad med æg er nemlig nemt at lave og enkelt både at variere og selv at opfinde nye retter med. Hvorfor for eksempel ikke skifte tortillabrødet ud med en tynd æggepandekage, som du fylder med godt grønt og måske lidt kylling? Eller slå et æg ud oven på din pizza (før du bager den, vel at mærke)? 

Æg er superrigt på protein, og så indeholder et æg både mættet, umættet og flerumættet fedt. Æg er også lidt af en vitaminbombe, for du får både A-, D-, E- og B2- og B12-vita miner og folsyre og mineralerne jod, jern, kalium, zink og selen oveni. 

Pipper myten om, at æg er skidt for dit kolesteroltal lidt højt, når du læser om æg, så afliv den nu. Der er ingen videnskabelig evidens for det, ligesom du heller ikke længere skal frygte salmonella, så længe du holder dig til danske æg. Så prøv en opskrift med et (sk)ægt twist. 

Kvinder holder et æg i hånden
© iStock

5 gode grunde til at spise æg


1. Æg mætter

Æg nedbrydes langsommere i din mavesæk end mange andre råvarer og mætter derfor mere, fordi æg mest er proteiner og fedt og meget få kulhydrater. Og fordi æg ikke påvirker dit blodsukker – det får det ikke til at svinge – undgår du at føle sult og falde for noget sødt.

2. Æg er naturlige

Æg er i sagens natur helt fri for tilsætningsstoffer, og så kommer de så smart emballerede i egen skal. 

3. Æg er enmme at tilberede

Prøver du at skære ned på mel, ris og pasta, er æg en fantastisk erstatning. Lav for eksempel en æggewrap eller en grøntsagsgratin. Et hårdkogt æg er også et hurtigt og sundt mellemmåltid. Ikke mindst for dig, der gerne vil have en proteinrig kost.

4. Æg er billige

Alt efter størrelse og kvalitet, og om de er økologiske eller ej, så koster et æg kun nogle få kroner. Du kan lave pålæg til en mad for tre kroner, eller en omelet med fyld for kun 10 kroner.

5. Æg er miljøvenlige

Æg, eller hønsene som de stammer fra, er også billige i det store drivhusgasregnskab. Især sammenlignet med andre animalske råvarer, som for eksempel oksekød, der koster 10 gange så meget i CO2-udslip. Og spiser du danske æg, og måske endda æg lagt i din nabos have eller på nærmeste gård, så gør du også noget godt for miljøet på grund af den minimale transport.


Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 4.

Du vil (garanteret) også kunne lide