Kvinde foran computer
© iStock

4 usunde ting, der sker, når du sidder for meget ned

Hvis du sidder ned på arbejdet hver dag, sker der faktisk en række overraskende og knap så positive ting i din krop. Find ud af hvad, og få tips til, hvordan du kan undgå det

17. januar 2017 af Amalie Caroline Møller Bonde

Vi er mange, der har et stillesiddende arbejde, der gør, at vi sidder ned i næsten 8 timer alle arbejdsugens 5 dage – selvfølgelig lige med undtagelse af, når vi er løbet tør for kaffe og skal hente endnu en gang, gå til frokost eller besøge “det lille hus”. 

Når vi kommer hjem efter en lang arbejdsdag, er der heller ikke altid overskud til at bevæge sig ned i træningscenteret. Men faktisk kan der være en række yderst alvorlige konsekvenser ved at være for inaktiv. 

Vi har her samlet 4 ting, som bliver påvirket, hvis du sidder for meget ned – måske var det i virkeligheden en idé at læse denne artikel stående?

1. Dit kolesterol

Når du sidder ned i mere end to timer, reduceres din forbrænding betydeligt. Lipoprotein lipases er et enzym, som hjælper kroppen med at nedbryde fedt, men denne funktion svækkes, når du er inaktiv for længe ad gangen. Enzymet spiller også en stor rolle i forhold til at forbedre et dårligt stofskifte.

Hvis du sidder ned i mere end otte timer ad gangen, hvilket mange mennesker jo gør, viser undersøger fra The Phio State University, at det nedsætter enzymets evne med 95 procent.

Ved du i øvrigt, hvilke sunde råvarer der kan hjælpe på dit kolesterol, sænke risikoen for diabetes og forebygge kræft?

2. Vægt

Dette punkt er måske ikke så overraskende, men ikke desto mindre er det vigtigt tænke over, hvis du gerne vil smide et par kilo. Det en god idé at huske sig selv på at gå en tur og få rørt sig og dermed få gang i forbrændingen. Det kan desuden også bidrage positiv til hjerne og hjerte.

Men du behøver faktisk ikke at gå rundt, for du forbrænder også dobbelt så mange kalorier ved bare at stå op i forhold til at sidde ned.

(Har du rejst dig op?)

3. Dine muskler

Dine muskler bliver også mærket markant af ikke at få rørt sig nok. Dels mister du muskelmasse af at være for inaktiv, og dels kan det medføre smerter i både muskler og led. Heldigvis er der en række madvarer, som hjælper på de problemer, men gør det alligevel til en regel at rejse dig op minimum en gang i timen.

4. Risiko for kræft og type 2 diabetes

Hvis du i længden sidder for meget ned og generelt er for inaktiv i løbet af dagen, har du en øget chance for udvikle sygdomme som kræft, diabetes og hjerte-kar-sygdomme, viser en rapport fra Sundhedsstyrelsen

Vidste du i øvrigt, hvor lidt du skal gå, for at det har en effekt?

(Nu står du forhåbentlig op.)

Du vil (garanteret) også kunne lide