Kvinde i løbetøj
© iStock

3 myter om dit helbred, du slet ikke skal tro på

For eksempel er overgangsalderen slet ikke den rutsjetur, du har hørt om – det er blot én af mange sundhedsmyter

16. oktober 2017 af Anne-Mette Søndergaard

Du hører sikkert så meget om overgangsalderen og dit helbred hver evig eneste dag, at du har mistet overblikket over, hvilke myter du skal tro på, og hvilke der er falske.

Vi har her opstillet tre almindelige myter, du med garanti har hørt – og grunden til, at du skal holde op med at tro på dem med det samme! 

1. Overgangsalderen er ét stort rod

Din kropstemperatur kører op og ned sammen med dit humør, du kan ikke sove om natten, du bliver glemsom, og depressionen lurer lige om hjørnet.

Det lyder jo ganske frygteligt! Men i virkeligheden er overgangsalderen for størstedelen slet ikke sådan en rutsjebanetur. De fleste kvinder oplever relativt milde gener, som altså ikke kræver behandling, og de kvinder, der oplever hedeture, oplever det ofte kun midlertidigt. 

Og desuden er myten om, at kvinder glemmer mere og får depression på grund af overgangsalderen, helt falsk.

2. Sexlysten forsvinder med alderen 

Lysten til sex svinger gennem hele livet, og det kommer ikke nødvendigvis an på din alder. Tværtimod har det noget at gøre med kvaliteten af dit parforhold, dine følelser, dit psykiske helbred og mange andre faktorer, der spiller ind i dit liv. Nogle kvinder oplever dog, at sex føles ubehageligt under og efter overgangsalderen, men det ubehag kan ofte klares med en smule glidecreme.

Visse former for medicin, som for eksempel antidepressiv eller blodtryksmedicin, kan dog nedsænke sexlysten eller din evne til at opnå en orgasme.

3. Hvis ingen kvinder i din familie har haft brystkræft, så får du heller ikke

Hvis der har været flere tilfælde af brystkræft i din families historie, især hos de nærmeste kvindelige familiemedlemmer såsom din mor eller søster, så er der en forhøjet risiko for, at du også kan udvikle det. 

Men mellem 70 og 80 procent af kvinder, der får brystkræft, har ikke nogen familiehistorie eller særlig genetisk risiko. Så husk at tjekke dig selv ofte, og hvis du får en mistanke, så opsøg din læge

Kilde: Ourbodiesourselves.org

Du vil (garanteret) også kunne lide