Antiinflammatorisk kost gør mange gode ting for din 40+ krop. Det gør dig nemlig stærkere, både mentalt og fysisk, og så dæmper den inflammation, der er i kroppen. Det kan være led-problemer eller gigt, som rammer næsten hver anden kvinde over 40 år.
”Antiinflammatorisk kost ruster dig samtidig til at modstå påvirkningerne fra stress, luftforurening eller usund mad, og så giver det dig en række mentale effekter, som bedre koncentration og hukommelse,” fortæller Simon Weisdorf, der er forfatter til ”Velsmurt – spis antiinflammatorisk” og har sitet cookingclub.dk, hvor du finder antiinflammatoriske opskrifter.
Fundamentet er grøntsager, fisk og uforarbejdede råvarer, som vi kender det fra middelhavskosten.
"Det er ikke en slankekur, men en livsstilændring", fortæller Simon, der forklarer, at mange faktisk mærker en forskel efter 14 dage. Bliv klogere på, hvordan du nemmere kommer i gang her.

Simon viser, hvordan du nemt kan lave ingefærshot af blendet rå ingefær, gurkemeje og vand.
© Martin Stampe1. Tag små skridt i den antiinflammatoriske retning
Det er en stor opgave at skifte hele sit spisekammer ud eller gå fra 0-100. Men fortvivl ikke. ”Hvert skridt i en antiinflammatorisk retning gør en forskel,” forklarer Simon.
Han anbefaler at starte i det små. Skift madolie ud med olivenolie, spis blåbær til din morgenmad, vælg kål i stedet for iceberg, spis mere fed fisk og nødder, skift spaghetti og ris ud med squashstrimler og revet blomkål, spis makrel og kyllingbryst i stedet for kødpålæg fra supermarkedet, og tilføj ingefær og gurkemeje i din mad.
”Du behøver ikke starte med en total kostændring for at opnå en effekt. Både når du tilføjer en fødevare med antiinflammatorisk styrke, og når du holder dig fra én, der øger inflammationen, gør det en forskel. Men skal du opnå den fulde effekt, kræver det en fuldkommen indsats,” fortæller kogebogsforfatteren.

2. Lad grøntsagerne være hovedingrediensen
Den største udfordring for mange er at få nok grøntsager – ikke mindst fordi mange af os stadig betragter grøntsager som tilbehør til kød og kartofler, ris eller pasta.
”Det kræver en omvendt tilgang til middagstallerkenen, hvor grøntsagerne får lov at fylde det meste, mens kød og stivelseskilderne bliver til tilbehør. De ambitiøse sigter efter at spise et kilo grøntsager om dagen, så der skal tænkes kreativt til alle dagens måltider,” fortæller Simon og fortsætter:
”Du kan blandt andet “booste” dine klassiske retter med flere grøntsager. Du vil blive overrasket over, hvor meget fintstrimlet kål, du kan koge med i en kødsauce eller tilsætte frikadellefarsen."

3. Gør det nemt med en køkkenkværn
Tilføjer du flere grøntsager i din kost, ender du også med mere bioaffald - for selvom du sørger for at bruge hele stilken på din broccoli og resterne fra dit ingefærshot for at minimere madspild, kan du ikke undgå skræller.
En affaldskværn er en både nem og bæredygtig måde at komme af med affaldet. Kværnen kan nemlig tage alt fra rødbedeskræller til sten fra avocado. Det betyder for det første, at du har mindre at bære ud i skraldespanden.
Men det betyder også, at dit bioaffald bliver omdannet til biogas, uden det kræver en lastbil, der fragter affaldet fra bioskraldespanden til rensningsanlægget. Det organiske affald bliver nemlig skyllet ud med spildevandet til rensningsanlægget, hvor det bliver omdannet til biogas, der kan bruges til el og varme.
Vil du læse mere om køkkenkværnen?
Hos andersen & nielsen kan du finde et stort udvalg af køkkenkværne i mange forskellige varianter, alt efter hvilke behov, der er i dit køkken. Foruden køkkenkværnen har det danske handelshus også andet kvalitetskøkkentilbehør, som BLANCO køkkenvaske, køkkenarmaturer, kogende vandhaner og affaldssystemer, så det bliver lettere at lave grønt mad og sortere affald rigtigt. Læs mere om køkkenkværnen og andersen & nielsens køkkenudstyr på ankøkken.dk.