Eksperten: Martin Kreutzer er ernæringsekspert og forfatter til en række sundhedsbøger om antiinflammatorisk kost og livsstil. I foråret nu her kommer der endnu en ny sundhedsbog fra hans hånd. Bodycomp.dk
Gør dine led ondt, giver det ikke kun god mening at motionere. Du kan også prøve at spise anderledes. Eller måske spise noget mere af det, du allerede spiser.
Der findes nemlig madvarer, som anses for at være særligt sunde for dine led, fordi de dæmper inflammationer eller gør det sværere for inflammationer at finde fodfæste, fordi de styrker dit immunforsvar.
“En del gigtsygdomme rummer en vis grad af inflammation i sig, og netop kostens evne til at nedbringe inflammation er yderst veldokumenteret. Det gælder for ømme led og gigt, men reelt også for overbelastningsskader, hjerte-kar-sygdomme, diabetes og andre tilstande af inflammation,” forklarer ernæringsekspert Martin Kreutzer, som foreslår, at du prøver at gøre de her tre råd til dine kostvaner, hvis dine led gør ondt eller er ømme.
1: Mere MUFA-fedt
“Der forskes rigtigt meget på gigtområdet, og konklusionen viser entydigt, at døjer du med eksempelvis slidgigt, er der rigtigt god chance for, at du kan spise dig til mærkbar lindring. I et japansk studie konkluderer forskerne, at et øget indtag af MUFA, den særlige fedttype, som for eksempel middelhavskøkkenet er rigt på, målbart mindsker symptomerne ved leddegigt. Fedtet finder du i mandler, nødder, kerner og planteolier,” forklarer ernæringsekspert Martin Kreutzer.
2: Fisk mindst tre gange om ugen
“Et andet studie viser, at balancen mellem de fedttyper, du spiser, kan have effekt på smerte og lindring ved blandt andet knæproblemer relateret til enten leddegigt eller slidgigt. Forskning i fiskeolie viser, at doser på 3-6 gram kan have en god effekt. Omega-6 får vi rigeligt af, det er omega-3, du skal skrue op for.”
3: Syrnede mejeriprodukter og frugt og grønt dagligt
“Også mælkesyrebakterier fra syrnede mejeriprodukter har vist sig at kunne mindske leddegigtens gener. Ligesom øgede mængder frugt, grønt og fuldkorn og en reduktion i mængden af kød, alkohol og fruktose har vist sig at gavne ved blandt andet urinsyregigt. På den måde er der rigtigt mange steder, hvor du kan skrue på kosten. Med veldokumenterede effekter.”

5 konkrete byttehandler:
1: Ud med leverpostej - ind med makrel
Begge dele er populært pålæg, men måler man på produkternes smertelindrende egenskaber, er de som nat og dag. Både leverpostej, rullepølse og andet forarbejdet kødpålæg kan reelt øge inflammationen i din krop, mens en dåse makrel i tomat er sikker kilde til masser af antiinflammatoriske omega-3-fedtsyrer,” siger Martin Kreutzer.
2: Ud med yoghurt - ind med A38
“Vælger du en yoghurt uden sukker, er kalorieindholdet identisk, men modsat yoghurt giver A38, Cultura og andre syrnede mejeriprodukter dig et skud mælkesyrebakterier, som gavner din tarmfunktion.”
3: Ud med franskbrød - ind med groft rugbrød
“Hver gang du skifter et ‘hvidt’ produkt ud med et fuldkornsprodukt, tredobler du indtaget af kostfibre, og kostfibre har afgørende betydning for dit mave-tarm-systems funktion. Et stærkt tarmsystem er første barriere for vira, bakterier og andre skadelige stoffer. Netop derfor er et stærkt tarmsystem – og altså en god fordøjelse – så afgørende for et stærkt immunforsvar."
4: Ud med icebergsalat - ind med spidskål
"Der er som udgangspunkt intet galt med iceberg, for den er fuldstændigt harmløs. Og det er dybest set det, der er galt med den. For mængden af immunforsvarsstyrkende plantestoffer er minimal. Stik modsat spidskålen, som sprudler af kraft. Dette gælder i øvrigt alle kåltyper. Derfor booster du dit immunforsvar, hver gang du erstatter salatgrøntsager med kåltyper som broccoli, spidskål og blomkål. Og et styrket immunforsvar er lig med mindre inflammation eller mindre mulighed for inflammation.”
5: Ud med appelsinjuice - ind med ingefærshot
“Mens appelsinjuice primært giver dig en masse sukkerkalorier, får du så meget mere fra det på alle måder stærkere ingefærshot. Især en masse gingeroler, som i talrige forsøg har vist sig at kunne nedbringe inflammation i leddene."
Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nummer 2.