Woman winter smiling
Trænger dit humør til et nøk opad? © iStock

10 vintervaner, der hæver dit humør

Uanset om du har vinterdepression, eller dit energiniveau blot er lidt lavere end ellers, er der hjælp at hente. Først og fremmest i naturen. Men også i din seng, i din kalender og ved dit spisebord!

2. oktober 2019 af Redaktionen

1. Ud i det blå

Den helt store forskel på sommer og vinter er lyset. Og netop lyset har indflydelse på din krops evne til at producere signalstoffet eller hormonet serotonin. Et hormon, der påvirker din energi, din appetit, din glæde og din tilfredshedsfølelse. 

Serotonin dannes, når dagslyset rammer dine åbne øjne, og derfor falder produktionen typisk om vinteren. Og forklarer næsten i sig selv, hvorfor du ikke bare kan fortsætte i samme spor om vinteren som om sommeren. 

Du har brug for at sadle lidt om eller at være mere opmærksom på at suge mere lys til dig. Sørg for at komme ud, mens det stadig er lyst. Hver dag! En lille gåtur midt på dagen er en god vintervane, for så er du sikker på at give dig selv muligheden for at suge mest muligt dagslys til dig. 

Du kunne også overveje at tage det varme og fornuftige tøj på og spise en sandwich udenfor i frokostpausen.

2. Brug din krop

Det her tip fortsætter, hvor det forrige slap...

For det gode ved en daglig gåtur er også, at du samtidig etablerer en anden god vintervane: Nemlig at bruge din krop så meget, som du kan. For selv om det lyder umiddelbart uoverkommeligt, så ved man, at bevægelse og fremdrift gør noget godt for hjernen og kan være med til at løfte humøret.

3. Finjustér ambitioner og aktiviteter

Måske er tiden inde til at kigge på kravene til dig selv og slække lidt på dem? Måske orker du ikke så meget selskabelighed, som du plejer? Det er jo helt okay. Så må du luge lidt ud i kalenderen. Prioritér det. Og husk det!

Moden kvinde går en tur udenfor
Sørg for at komme ud, mens det stadig er lyst. Hver dag! © Getty Images

4. Prøv lysterapi

Når der er så lidt dagslys på vores breddegrader om vinteren, så er det heldigvis så smart, at du kan få lyset fra andre kilder end solen. 

Lysterapi kombineret med mindst en halv time i dagslys om dagen kan være det, der for alvor skubber dig lettere og lettet gennem vinteren. Lysterapi vil sige, at du sidder foran en lysterapilampe, der bader dit ansigt i lys. Typisk et hvidt eller blåligt lys, som er fuldspektret som solens, men uden UV-stråler og infrarødt lys. Det fremkalder altså ikke produktion af det anti-depressionsvenlige D -vitamin. Men det trigger din krop til at producere serotonin. 

Sæt dig foran lysterapilampen mellem 30 og 60 minutter dagligt. Du behøver ikke stirre ind i lampen. Lyset skal blot ramme dine åbne øjne, så du kan for eksempel spise imens. Nogle får milde og forbigående bivirkninger i form af hovedpine, irritabilitet og kvalme, så forsøg dig frem, og find ud af om 15 minutter pr. gang dur bedre for dig.

5. Vær god ved dig selv

Er dit humør af slagsen, der daler om vinteren, og bliver du nemmere utilfreds og selvkritisk på den tid af året, så forsøg at acceptere, at sådan er det. Sådan har du det, sådan er du indrettet, og lad så være med at slå dig selv oven i hovedet med det! 

Situationen er midlertidig, og du skal være god ved og large over for dig selv. Mærker du, at du bliver trukket langt ned af en vinterdepression, kan det dog være en god idé at kontakte din læge eller en psykolog eller psykoterapeut. 

6. I seng en time tidligere

Lad være med at stritte imod al din træthed. For du har højst sandsynligt også brug for mere søvn i vinterhalvåret. Det er en typisk forskel på sommer og vinter.

Så find din seng en time tidligere, end du normalt gør det i sommerhalvåret, i et forsøg på at gå dig selv i møde.

Til gengæld kan det måske give mening af droppe eftermiddagsluren, så du får en sammenhængende og dermed mere effektiv nattesøvn.

Mand og kvinde ligger i en seng og sover
Du har garanteret brug for mere søvn i vinterhalvåret. Så find din seng en time tidligere, end du plejer. © Getty Images

7. Skær ned på sukker 

Også dine kostvaner påvirker din krops evne til at komme igennem de mørke dage. 

Helt overordnet giver det mening at kigge på dit indtag af sukker. Som jo nok kan stimulere produktionen af serotonin og dermed give dig et skud velvære. Men som også udsætter dig for nogle voldsomme blodsukkerdyk. 

Dermed er dit velvære og dit overskud ganske kortvarigt og afløses af, at du ofte føler dig endnu mere trist og træt. Og må have et nyt skud sukker, helt blottet for vitaminer og mineraler, og som derfor ikke giver dig nogen form for næring eller sund energi. Derfor: Spis sukker med måde. 

8. Skru op for D-vitamin

Flere undersøgelser har påvist en sammenhæng mellem depression og mangel på D-vitamin, så D-vitamin må du ikke mangle, hvis du lider af vinterdepression og energiløshed. 

Hvilket er let nok, når det er sommer, og solen skinner. Solens stråler får nemlig din hud til at producere D-vitamin, og så behøver du ikke at tænke over, om du er dækket ind med D-vitamin. 

Indholdet af D-vitamin i dit blod falder automatisk om vinteren, hvor det kniber med både sol og dagslys. Få i stedet dine D-vitaminer fra for eksempel æg og fede fisk som laks, makrel og sild. Eller fra et kosttilskud, fordi det kan være svært at dække sig fuldstændigt ind via kosten.

Sundhedsstyrelsen anbefaler 5-10 mikrogram om dagen. Flere eksperter og læger mener, at du med fordel kan tage en højere dosis. Der er ingen risiko forbundet med at indtage op til 100 mikrogram om dagen. 

Fede fisk har samtidig den bonus, at de er fyldt med sunde fedstoffer, fiskeolie, og man har fundet sammenhænge mellem depression og fedtstofmangel. 

Er du ikke til fisk, kan du i stedet vælge fiskeoliekapsler, koldpressede olier som olivenolie og rapsolie eller avocado og nødder. 

Laks med grøntsager
Skru op for dit indtag af D-vitamin ved at spise fede fisk som eksempelvis laks. © Getty Images

9. Tjek op på dine B-vitaminer

Meget tyder på, at både hjerne og krop har et særligt behov for B-vitamin-komplekset, altså alle de otte forskellige B-vitaminer, når du er presset eller stresset. Som du jo også kan være, hvis vintertræthed eller vinterdepression haler ind på dig. 

Mangler du B-vitaminer, påvirker det din søvn, dit humør og din psyke i det hele taget. Ligesom B-vitaminer er afgørende for tilførsel af energi og ilt til hjernen. 

Hele B-vitamin- batteriet får du ved at spise fuldkornsprodukter, magert kød, magre mejeriprodukter, grønne grøntsager og nødder.

10. Snup en banan

Bananer har et højt indhold af hurtigt optagelige kulhydrater og øger straks hjernens indhold af serotonin. Godt at vide, når forstyrrelser i serotonin kan være en medvirkende årsag til eksempelvis vinterdepression og andre mentale udfordringer.

Samtidig indeholder bananer B-vitaminer og magnesium, som også virker gunstigt på dit humør og dit velbefindende.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nummer 83.

Seneste

Måske er du interesseret i...