Glas med nødder
En håndfuld nødder svarer til en halv frokost.© Getty Images

10 vægtfælder i din hverdag

Snupper du lidt nødder om eftermiddagen? De er jo sunde. Spiser du knækbrød før maden og drikker tre store latter hver dag? Små fælder kan godt give store udslag på vægten.

5. november 2021 af Helene Arkhem og Birgitta Westerberg

Fælde 1: Du har for travlt

Du har meget at se til. Frokosten indtages ved skrivebordet, aftensmaden spiser du i al hast. Hvilket gør, at din mæthedsfornemmelse ikke sætter ind. Og så er der stor sandsynlighed for, at du spiser mere, end du har brug for eller lyst til. Vedvarende travlhed og stress gør det lettere at gå op i vægt, viser forskning. Stofskiftet påvirkes, og kroppen forbrænder fedt langsommere.

Sådan undgår du fælden: Tag dig tid. En stund i fred og ro giver dig den pause, du har brug for. Spis langsomt, og lad mæthedsfornemmelsen indfinde sig. Så spiser du bevidst, og du overspiser ikke. 

Fælde 2: Du småspiser før maden

Når maden lader vente på sig, er det let at gribe ‘hvad som helst’, som for eksempel brød og chips. Og når du så står ved det og med det, er det alt for godt og smager af meget mere. En anden fælde er at købe ind, når du er sulten. Så ryger der let både det ene og det andet ned i indkøbskurven.

Sådan undgår du fælden: Er du sulten før maden, så læg bunden med et par skrællede eller skyllede grøntsager. Tænk: Du har ikke brug for de tomme kalorier. Du venter på et herligt måltid, som du vil spise med god appetit. 

Fælde 3: Du drikker dine kalorier

Det er nemt at bunde et glas uden at tænke på, hvor mange kalorier du får i dig. Men selv drikke, som føles sunde og nyttige, kan indeholde meget energi eller mange kalorier.

Sådan undgår du fælden: Drik postevand eller danskvand, når du er tørstig. Læg eventuelt et par skiver citron, agurk eller appelsin i. Og servér gerne i et smukt glas. Jo mere du har gjort dig umage, jo mere føles det som forkælelse. At drikke vand til maden er en god vane. Sip gerne et glas vin ved festlige lejligheder, men sluk tørsten med vand. 

Fælde 4: Du pimper din salat med energi

Du vælger en salat til frokost eller mid­dag, og føler dig stolt af og tilfreds med dig selv. Og så kan du vel unde dig selv en lækker dressing og en bid brød til. Men med det tilbehør er den lette salat pludselig ikke så kalorielet længere.

Sådan undgår du fælden: Dryp lidt vinaigrette, eller pres lidt citronsaft ud over salaten for at få smag. Du kan også drysse en håndfuld ristede frø eller kerner over. De tilfører både smag og tyggemodstand. 

Citron i vand
Væn dig til at drikke vand, måske pimpet med citron?© Getty Images

Fælde 5: Du vil ikke smide mad ud

Middagen er færdig og spist op, men der fin­des nogle få og små rester i potter og pander. Synd at smide ud, tænker du. Så kan du lige så godt lige spise dem, fortsætter du med at tænke. For man skal jo ikke smide mad ud.

Sådan undgår du fælden: Gem resterne til næste dag, til madkassen eller en god frokost i weekenden. Du kan endda samle rester sammen, så du har til en hel buffet eller treretters middag! 

Fælde 6: Du laver for meget mad

Når måltidet er slut, ser det nærmest ikke ud, som om du eller I har spist noget. Der er masser tilbage på bordet. Og det er da synd, når nu der er lagt så meget tid og omsorg i det. Så du eller I tager en por­tion til.

Sådan undgår du fælden: Spis ikke bare for at spise eller rydde op. Gem i stedet resterne i køleskabet eller i fryseren, så du har til næste dag eller den dag, du netop ikke har tid til eller ikke orker at lave mad. 

Fælde 7: Du tog kun en lille portion

Den første portion var så lille, at du snildt kan tage en til. Men der snyder du dig selv: To små portioner kan opleves, som om du har spist mindre end en stor portion. Du ser jo kun en portion ad gangen. Men faktisk har du spist det, der svarer til en ganske stor portion.

Sådan undgår du fælden: Bestem dig for blot at tage en portion. Og gerne på en mindre tallerken. Så ser det ud af mere og kan måske tilfredsstille bedre. Og spis så langsomt, så du kan nå at føle dig mæt og ikke fristes til den anden portion. 

Fælde 8: Du spiser foran tv

Åh, det er så skønt at koble af i sofaen foran en god tv-serie eller film med lidt chips, snacks eller slik. Og pludselig, uden at du rigtigt ved, hvordan det gik til, er posen eller skålen tom. Hvad skete der for det? 

Sådan undgår du fælden: Læg den mængde slik, chips eller andet hyggesnask, du vil spise, i en mindre skål. Og undgå at hælde chips og slik op, når du er sulten. Det er sjældent der, du udviser din bedste dømmekraft. 

Fælde 9: Du spiser for mange mellemmåltider

At spise mellemmåltider er vigtigt. Det har vi lært igennem længere tid. Ellers kan dit blodsukker dykke, og du kan blive træt og irritabel. Så du spiser mellemmåltider om formiddagen og om eftermiddagen. Madder, yoghurt, smoothies, proteinbarer, en chiagrød, en håndfuld nødder. Men selv om det er nyttige mellemmåltider, bliver det nemt til for mange – og til for mange kalorier på en dag. En lille mellemmåltidspose med 50 gram nøddemix indeholder lige så mange kalorier som en halv frokost. Og kun få raske personer får problemer med blodsukkerfald, hvis de generelt spiser godt og sundt.

Sådan undgår du fælden: Hav en madplan for hver dag. Spis regelmæssigt, og spis morgenmad, frokost og aftensmad, som mætter. Tilføj et mellemmåltid med magert protein og kostfibre. Et kogt æg med en grøntsag eller et stykke frugt. 

Fælde 10: Du spiser for meget sundt slik

Du prøver at tænke smart, når du er sliksulten, og vælger sukkerfrit eller naturligt slik. Men indholdet af kalorier er fortsat højt. Og den søde smag i sukkerfrit slik kan trigge mere sliksult.

Sådan undgår du fælden: Fravælg sukkerfrit slik, og spis i stedet et par stykker af dit favoritslik, hvis du bliver sliksyg. Vælg gerne mørk chokolade, som har en evne til at kurere sliksyge. Spis langsomt, så slipper lysten. 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 23. september 2021.

Du vil (garanteret) også kunne lide