Jeg kommer til at tænke på min farmor, da jeg researcher fænomenet vandring. Hun begyndte at gå ture, da min farfar døde. Lige efter hans død anede hun ikke, hvad hun skulle stille op med sin sorg. Hun mistede appetitten, blev tynd og skrøbelig, og selv små opgaver forekom hende uoverskuelige.
Men så begyndte hun at vandre hver formiddag. To-tre timer hver dag i al slags vejr. Det gav hende noget at se frem til, hun fik appetitten tilbage, og vinden klarede tankerne. Som hun selv sagde: “At vandre er min medicin.”
Jeg har min farmor i tankerne, da jeg hører den ene entusiastiske kvinde efter den anden lovprise vandring. At vandre kan give ro, energi, puls og styrke. Vandring kan være en afstressende aktivitet eller en adrenalinpumpende test af dine grænser.
Du kan vandre alene eller i en flok. Der er en alsidighed og tilgængelighed i at vandre, som tiltrækker mig. Er du også blevet nysgerrig, så tjek de gode råd, jeg har samlet og dyk nærmere ned i de mange fordele ved at vandre.
10 gode råd til at komme i gang med vandring
1. Skridtet videre fra en gåtur
Der er forskel på at gå en tur en søndag eftermiddag og på at vandre, selv om det selvfølgelig er et godt udgangspunkt for at vandre, hvis du kan lide at gå ture.
Men efter at have talt med en håndfuld erfarne vandrere, forstår jeg, at der sker noget andet både mentalt og fysisk, når vi vandrer. En vandretur er en længere tur, ofte med mere udstyr og planlægning involveret. Til gengæld er det, som du får ud af turen også mere end frisk luft og lidt flere daglige skridt. Hvis du skal prøve rigtigt at vandre, skal du klædes på til turen og sætte lidt tid af. Men så er du også godt på vej.
2. De gode grunde til at vandre
De vandrere, jeg har mødt, fortæller om vidt forskellige oplevelser. En har et udadvendt liv og et job, hvor hun taler meget. Hun har lært sin stille side at kende på vandringer, hvor hun finder ro i at sætte den ene fod foran den anden.
Andre har fortalt mig om at komme i en meditativ tilstand efter en times vandring i stilhed. Og så er der det med at vandre ovenpå livskriser som skilsmisse, sygdom og død.
Selv har jeg som udgangspunkt et mere lavpraktisk ønske om at få mere frisk luft, mere bevægelse og flere aktive pauser i mit liv, end dem jeg finder hos Netflix. Og så var jeg på en ferie i Grønland for et par år siden, hvor hele familien for alvor prøvede vandring, og det smagte af mere for mit vedkommende.
Hvis du har en grund, er det godt, men det kan også være, at du bare skal begynde og finde din grund på turen!

3. Find et par vandresko
Du behøver ikke en masse dyrt udstyr som begynder-vandrer, men et par rigtige vandrestøvler eller vandresko er et must. Du risikerer at få ondt i fødder og ryg i sko, der ikke sidder ordentligt fast (det var min bitre erfaring, da jeg to dage i træk havde gået 9-10 kilometer i almindelige ankelstøvler og om aftenen fik krampe i den ene fod.). Med vandresko står du godt fast på smattet underlag, og du fryser ikke om fødderne.
4. Andet vandreudstyr
Som begynder skal du først og fremmest sørge for at være klædt rigtig på, og det vil sige let og varmt, men ikke for varmt. Jeg fik anbefalet uldent undertøj til al slags vejr. Det er lunt i kulden og absorberer sved.
Flere lag tyndt tøj er bedre end tunge trøjer og jakker, fordi du skal have bevægelsesfrihed. Med flere lag kan du tage lidt af, efterhånden som du får varmen, og her kommer en lille rygsæk ind i billedet. Den kan være rar til ekstra tøj og lidt vand. Jeg har også været glad for en tynd halsedisse i merinould, fordi det føles mere frit end at være viklet ind i store tørklæder.
Så sundt er det at vandre
- At vandre kan dæmpe angst, depression og stress.
- Forskning viser, at vi bliver mere kreative, iderige og modtagelige for nye tanker i naturen.
- I rask tempo og kuperet terræn kan du få pulsen op ved at vandre.
5. Gå nye vandreruter
Som rigtig vandrer gælder det om at opleve nye ruter og indsuge nye indtryk. Da jeg først eftersøgte vandrere på Facebook for at blive klogere på emnet, fik jeg henvendelser fra kvinder, der havde vandret i Lapland, Nepal og Skotland. Men også fra nogle, der anbefalede Grib Skov, Rebild Bakker og Hærvejen.
Pointen er, at hvis du vil opleve den følelse af frihed og inspiration, som vandring kan give, skal du planlægge ture lidt udenfor dine vante omgivelser. Find inspiration hos Dansk Vandrelaug eller på Spor.dk. Vil du udforske hele verden findes der over 1000 artikler om vandring her.
6. Sådan finder du vej
Når du er udenfor dit lokale hood, har du brug for at at kunne finde vej. Du finder gode kort hos Naturstyrelsen, du kan med fordel hente en vandre-app, hvor du fx kan downloade et kort, så du ikke farer vild, hvis du mister signalet. Der findes flere gode apps, men tjek fx Wikiloc, der er nem og overskuelig at bruge.

7. Alene, i par eller i flok
Det er et spørgsmål om temperament, om dine vandringer skal foregå alene i stilhed, alene med en lydbog i ørerne (det kan jeg anbefale på dage, hvor du måske har lidt svært ved at komme afsted) eller sammen med familie eller venner.
Du får forskellige ting ud af at vandre alene og i flok. Måske kan vandring være en ny aktivitet med din partner, hvis I er kommet til det tidspunkt, hvor børnene er flyttet, og I har mulighed for at tage nye interesser op sammen.
I øvrigt er vandring også en fin aktivitet med børn. Der opstår samtaler på en helt ny måde efter tilstrækkeligt med kilometer i benene.
8. Et vandre-retreat at starte på
Jeg kender efterhånden nogle stykker, der har fået smag for vandring efter et lille retreat, som kan være alt fra en weekend med nogle veninder på Camønoen (Møn Rundt) eller et silent retreat på et kloster i Sydfrankrig.
En af de erfarne vandrere, jeg har snakket med, siger, at et retreat giver en ramme, der kan være god at begynde med, fordi andre har planlagt nogle ruter og lavet reglerne, og så skal du egentlig bare gå.

9. Mad og drikke
Det lyder måske som et barnligt råd, men jeg ville gerne selv have haft det, før jeg begav mig til Esrum Sø: Lad være med at drikke to store kopper kaffe, lige inden du drager af sted, for det tager en del af fornøjelsen at skulle tisse på halvvejen.
Sørg i stedet for at have spist ordentligt og medbring vand til turen. Når du skal gå længere vandringer, kan frysetørret mad være en behagelig overraskelse, men vent som minimum med det, til du har gået vandrestøvlerne lidt til.
10. Fællesskaber
Flere grupper på Facebook har vandring som omdrejningspunkt. Her kan du stille spørgsmål til bestemte ruter, få råd om udstyr eller købe det brugt. Du kan også søge en rejsemakker. Søg på grupperne For os der vandrer, Friluftskvinder eller Vandreture i Danmark.