Det er ikke altid lige nemt at falde til ro og få tankerne ud af hovedet efter en travl dag. Det kan være svært at overbevise din hjerne om, at du ikke behøver at tænke hele tiden, hvis du altid har noget, du skal nå.
Men her kommer meditation ind i billedet. Meditationen kan nemlig give dig en (tiltrængt) pause i din hverdag.
Det behøver ikke at være lang tid, du bruger på det, men det kan få din hjerne til at være fokuseret og rolig og få dine tanker væk fra de hverdagslige gøremål.
Giv dig selv tid og rum til at være i ro, og sørg for at have dage, hvor du ikke skal alt muligt. Selv om det kan være svært, er der heldigvis råd for det. Forkæl din hjerne ved at læse med her!
1. Sænk farten
Få lidt ro på, inden du mediterer. Det er umuligt at gå fra 100 k/t til 0 på et øjeblik. Drik en kop the, hop i noget behageligt tøj, lyt til noget afslappende musik, eller bare nus rundt.
2. Find en komfortabel siddestilling
Sæt dig godt til rette. Det behøver ikke at være i lotusstilling. Det afgørende er, at du sidder behageligt. En rank holdning giver kroppen komfortabel støtte, og dit åndedræt bliver mere frit.
3. Læg dig eventuelt ned
Du kan også lægge dig på gulvet med et tæppe over. Du risikerer dog at falde i søvn, fordi kroppen er vant til at tolke det at ligge ned, som at vi skal sove. Sker det, så acceptér, at din krop åbenbart har mere behov for søvn end meditation lige nu.
4. Fokusér på kroppen
Luk øjnene. Mærk rygsøjlen som din midterste linje, der fortsætter ud i nakken. Sænk skuldrene. Læg hænderne i skødet med håndfladerne opad, og slap af i kroppen. Tag et par dybe vejrtrækninger via næsen helt ned i maven, og lad så vejrtrækningen passe sig selv. Således fokuserer du på dit åndedræt og slapper af.

5. Gør det, der dur for dig
Meditation handler ikke om at præstere. Ingen er dygtige eller dårlige til at meditere – alle kan. Dybest set er alle øjeblikke, hvor du bare er, meditative. Når du stirrer ud ad vinduet, ælter dejen eller river havegangen.
6. Acceptér, når det myldrer
Meditation går ud på at sætte sig ud over tankerne – ikke at stoppe dem. De er der hele tiden, men her tager du magten over dem, så det ikke er dem, der styrer dig.
7. Vend tilbage til dit fikspunkt
Hver gang der kommer en tanke (og det gør der), så hils venligt på den, eller registrér den overfladisk. Lad tanken passere, mens du roligt holder fast i dit fikspunkt: Dit åndedræt, et mantra, en imaginær solnedgang, flammen fra et lys, eller hvad du nu mediterer på.
8. Lær at sige pyt
Vær blid ved dig selv. Løber tankerne alligevel løbsk, så sig pyt, og vend roligt tilbage til dit fokus. Igen og igen.
9. Bestem selv hvor længe
Det er helt op til dig, hvor længe du vil meditere. 5-10 minutter er fint til en start. 20 minutter kan føles himmelsk.
10. Kom roligt tilbage til din dag
Sæt langsomt farten op igen efter meditationen, og vend langsomt tilbage til dine gøremål. Tag et par dybe vejrtrækninger, mærk, hvordan du har det, åbn øjnene, stræk dig lidt, og drik et glas vand.