Tørre hænder
© iStock

Vink farvel til dine tørre hænder

Det er tit de små ting, der gør forskellen – også når det drejer sig om dine hænder. Med disse 4 råd får du silkebløde hænder

14. marts 2017 af Mette Bundgaard

De er den del af dig, der ældes først. Det er også dem, der er mest udsat, når vejret er tørt og koldt. Så det er nu, du skal tage dem i hånden og give dem den kærlighed, de fortjener. Vi viser dig hvordan. 

Pludselig kigger du ned på dine hænder og opdager, at de ikke ser ud, som de plejer. De er tørre. De har fået rynker. Og pigmentpletter. De ser ældre ud end dig! Og det er sådan set ikke så mærkeligt. 

Din hud på hænderne er nemlig meget tynd og sart og har relativt få fedtkirtler, og når elasticiteten i huden svækkes, som den jo gør med alderen, så er det den tynde hud, som først bliver tørrere, løsere og mere rynket. Men det er også, fordi vi ikke er så tilbøjelige til at tage hånd om dem. De sidder der jo bare. 

Vejr, vind og opvaskevand

For det er også det, de gør – sidder der og stikker ud. Og selv om vores hud har en naturlig barriere mod skadelige stoffer og påvirkninger udfra, så har den sværere ved at opretholde den naturlige fugt- og fedtbalance, når den er så udsat for vejr og vind, som dine hænder er.

Vaskeaktive stoffer svækker også den naturlige barriere, der også kaldes den hydrolipide film, og når det så samtidig er vintertørt, så kan det i værste fald føre til ru og sprukne hænder og fingre, der klør og svier. Mens pigmentpletterne primært er solens skyld. Eller rettere manglen på solcremes skyld. Men det betyder ikke, at slaget er tabt! 

Der er heldigvis masser, du kan gøre, som lige så heldigvis ikke tager mange minutter. Og de er: 

Vask dem mildt

 • Vask dine hænder med en mild sæbe, hvilket vil sige med en ph-værdi så tæt på din huds som muligt. Hvilket igen vil sige mellem 4,5 og 5,5.
 • Tør altid dine hænder omhyggeligt i et håndklæde eller blødt papir efter håndvask.
 • Undgå håndtørrere med varmluft. Det dehydrerer huden i dybden.

Pak dem godt ind

 • Brug altid handsker om vinteren, så hænderne er godt beskyttede mod den udtørrende kulde.
 • Træk gummihandskerne på, inden du tager opvasken eller rengøringen. 
 • Benyt eventuelt lejligheden til at smøre hænderne ind i håndcreme inden, da det varme vand og termo-effekten i gummihandskerne får cremen til at virke kraftigere. 

Giv dem fugt flere gange om dagen

 • Tilfør dine hænder masser af fugt hver dag, gerne flere gange dagligt.
 • Brug i hvert fald håndcreme, hver gang du har vasket op, vasket gulv eller vasket hænder.
 • Sæt en håndcreme ved hånd- eller køkkenvasken og på natbordet, og hav en med i tasken, så du husker det.

... og en gang til natten

 • Kom håndcreme på hænderne, før du skal sove, for der får den virkelig tid til at virke.
 • Massér cremen ind, og giv alle leddene og knoerne en roterende massage udefra og ind. Derefter indersiden af hånden og til sidst resten af hånden og håndleddene.
 • Er dine hænder meget tørre, kan du bruge en håndcreme – eller en fed kropscreme – som en natmaske. Smør den på i et tykt lag, og pak så hænderne ind i et par bomuldshandsker. Det gør virkelig underværker. 
Håndcreme til tørre hænder

Acai Cream Soap fra Rudolph Care renser mildt og naturligt uden at udtørre dine hænder.

Acai Cream Soap, Rudolph Care 200 ml, 125 kr.

Tromborg Deluxe Hand Cream er med indbygget pumpe, så den er lige til at stille ved hånd- eller køkkenvasken. Med mimoseekstrakt, der virker sårhelende og antiseptisk.

Deluxe Hand Cream, Tromborg 200 ml, 260 kr.

Trænger dine hænder til ekstra omsorg, er Mavalas Mava+ Håndcreme et særdeles godt bud.

Mava+ Håndcreme, Mavalas hos Matas.dk 50 ml, 100 kr.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 71

Du vil (garanteret) også kunne lide