Moden kvinde smiler
Vidste du, at C-vitamin kan være et kraftfuldt værktøj i din hudpleje? Få den store guide her. © Getty Images

Væk din vintertrætte hud med C-vitamin

Du har sikkert helt styr på, at C-vitamin er væsentligt for dit helbred og dit velbefindende. Men vidste du, at vitaminet også kan være et kraftfuldt værktøj i din hudpleje? Især hvis du har moden hud.

10. marts 2021 af Anne-Sophie Jessen

Det er næppe gået nogens næse forbi, at C-vitamin er godt for os. Når der er optræk til snue og forkølelse, lyder husrådet, at vi skal fylde os med C-vitamin. Og vitaminet er faktisk bedre end godt for os.

Det er livsvigtigt. Blandt andet bidrager det til immunsystemets normale funktion. Det reducerer træthed og udmattelse. Og det har en gavnlig indvirkning på vores psyke og nervesystem. Så der er ingen tvivl om, at vores indvendige mekanismer har brug for C-vitamin.

Men vitaminet kan også hjælpe os med den udvendige facade. Derfor er C-vitamin en eftertragtet ingrediens inden for hudpleje. Og særligt moden hud kan drage nytte af produkter tilsat C-vitamin.

Lad os lige gå et spadestik dybere og se på, hvordan det kan være, at 40+ hud har så godt af at teame op med C-vitamin 

Hudens små soldater

C-vitamin er en af de mest potente antioxidanter, der findes. Antioxidanter er hudens små soldater, som beskytter mod de såkaldte frie radikaler, der flagrer frit i luften og ellers går til angreb på hudens sunde celler ved at oxidere dem.

Denne oxidering får vores betræk til at ældes hurtigere. De frie radikaler opstår blandt andet ved mødet med solen, og når huden udsættes for forurening, computerens blå lys og cigaretrøg. Stress kan også fremprovokere de frie radikaler.

Men antioxidanterne sætter en kæp i hjulet, så oxideringen af cellerne stoppes. Processen kan sammenlignes med det, der sker, når ilt gør et overskåret æble træt og brunt at se på. Hælder du citron- eller appelsinsaft ud over æblet, stoppes processen, og æblet holder sig friskt og fint.

Der findes flere forskellige antioxidanter, men C-vitaminet skiller sig ud i førerfeltet, fordi det har så kraftig en virkning og er eminent til at skyde fornyet vitalitet ind i slidt hud. 

C-vitamin er også en rigtigt god igangsætter. Det kan få andre vitaminer til at yde mere. Lider du for eksempel af voksenakne, er C- og A-vitamin en effektiv duo, hvor det lidt groft sagt er A-vitaminet, der tager sig af urenhederne, og C-vitaminet, som skubber gang i processen og styrker huden. En anden god kombination er C- og E-vitamin, som med fordel kan bruges, hvis du vil hele huden og sætte intensivt ind mod UV-skader.

Svær at styre

Når du skal ud og shoppe C-vitamin til huden, er det vigtigt, at du er opmærksom på, at den antioxidante superhelt er en flygtig størrelse. C-vitamin mister let sin virkning, når det kommer i kontakt med lys, luft og varme, og det kan derfor være en udfordring at bruge det i cremer og serummer.

Hvis du har fået fat i C-vitamin, som ikke er stabilt, så vil det afsløre sig ved den følelse, produktet giver. Du får gerne en smule rødmen og prikken i huden, når du smører med C-vitamin. Det er dit bevis på, at vitaminet arbejder. Og oplever du, at aktiviteten i huden begynder at aftage efter nogle ugers brug, er det tegn på, at vitaminets virkning er dampet af.

Køb derfor kun små doser C-vitaminpleje ad gangen, så du ikke risikerer, at vitaminet har mistet sin virkning, før du er kommet til bunden af krukken.

Og gå efter produkter med de såkaldte C-vitamin-estere, der er fedtopløselige og derfor mere stabile end de vandopløselige C-vitaminer. C-vitamin-estere vil stå noteret i ingredienslisten som enten magnesium-ascorbylfosfat eller ascorbylpalmitate. 

Vidste du, at ...

Opvarmning, stegning og kogning ødelægger C-vitaminet. Så spis C-vitaminrige frugter og grøntsager rå.

Det skal du vide, inden du smører med C-vitamin

 • C-vitamin gør din hud sensitiv overfor solen. Anvend derfor som udgangspunkt kun produktet om aftenen, så det kan virke om natten.
 • Er koncentrationen af C-vitamin meget lav, kan produktet godt an­vendes om dagen. Men så er det endnu mere afgørende, at du supple­rer med solcreme. Sommer og vinter!

 • Er din hud sensitiv, bør du være var­som med eller helt undgå brug af C­-vitamin­ produkter. Få en hudtera­peut til at vurdere, hvorvidt det er en ingrediens, der er egnet til dig.

 • Gå forsigtigt frem, så længe C­-vitamin er nyt for dig. Brug produkter med lave koncentrationer af vitaminet, og anvend det i små mæng­der, indtil du ved, hvor meget du tåler.

 • Let rødmen og prikken i kinderne er almindeligt, når du smører med C­-vitamin. Men oplever du, at huden bliver decideret irriteret og bræn­dende, bør du stoppe brugen af produktet.

 • Brug solcreme med høj faktor i de perioder, hvor du behandler din hud med C­-vitamin. 

Her kan du med stor 40+ fordel satse på C-vitamin

1. Når din hud slapper lige lovligt af

Du kigger i spejlet og opdager et ansigt, som ser en anelse krøllet og hærget ud. Måske er det resultatet af en travl periode, af solglæde, af mange søde sager, eller måske er det bare alderen og livet. Det sætter jo sine spor. Og C-vitaminet kan komme dig til undsætning.

Fordi:

C-vitamin sætter nemlig gang i din kollagenproduktion og styrker dermed dit bindevæv. Og det er bindevævet, som holder huden glat og spændstig.

Alder, solens UV-stråler, rygning og usund levevis gør desværre kollagenproduktionen sløv og bindevævet slapt. Men når C-vitaminet prikker til kollagenproduktionen, kommer den op i gear. Bindevævet stimuleres til at stramme sig an, og du kan sige goddag i spejlet til en mere spændstig udgave af dig. 

Produkter med C-vitamin til slap hud: 

C-vitamin creme Dermalogica

Det koncentrerede øjenserum med algeekstrakt og C-vitamin-kompleks øger den fine øjenhuds modstandskraft. Der strammes op og lysnes let. Bio Lumin-C Eye Serum fra Dermalogica, 15 ml, 595 kr.

© Dermalogica
Advanced nutrition kapsler c-vitamin

Hver kapsel indeholder hele 500 mg C-vitamin samt zink, som har en styrkende effekt på hud, hår og negle. Skin Vit C fra Advanced Nutrition, 310 kr. for 60 stk.

© Advanced Nutrition
Kiehls Hyaluronsyre

Med en høj koncentration C-vitamin tilsat hyaluronsyre. Serummet kan give lidt varme i kinderne, når du smører det på. Det er blot tegn på, at vitaminet er aktivt. Powerful-Strength Line-Reducing Concentrate 12,5% fra Kiehl’s, 50 ml, 450 kr.

© Kiehl's
C-vitamin Oskia

Kapsler med koncentreret C-vitamin-serum til moden hud tilsat E-vitamin, Squalane og Lykopen for at forstærke vitaminets effekt. Knæk en kapsel, og smør på solo eller før din natcreme. Super-C Smart-Nutrient Beauty Capsules fra Oskia, 569 kr. for 60 stk.

© Oskia

2. Når du vil skære ned på pigmentpletterne

C-vitamin kan også bruges til at afhjælpe en anden hudting, som mange af os 40+ kvinder får. Nemlig pigmentpletter. Pletterne kommer, fordi UV-strålerne over tid skaber forandringer i huden.

Fordi:

Men der er altså hjælp at hente, så du kan blive mere ensfarvet i betrækket. Flere studier viser nemlig, at C-vitamin i en forholdsvis høj koncentration på omkring 10-20% har en god effekt på pigmentansamlinger. Det lysner og bremser de biokemiske reaktioner, der forårsager den ujævne pigmentering. 

Produkter med C-vitamin mod pigmentpletter:

Rodial c-vitamin

Koncentrerede dråber, der lysner og fugter din hud. Formlen er beriget med 6% stabiliseret C-vitamin og en kombination af olier, som smidiggør og fugter. Vit C Drops 6% fra Rodial, 31 ml, 695 kr. 

© Rodial
Ole Henriksen creme

Ud over C-vitamin med lysnende effekt får du dækket den modne huds typiske behov for essentielle fedtsyrer, fugtgivende hyaluronsyre og opstrammende kollagen. C-Rush Brightening Gel Crème fra Ole Henriksen, 50 ml, 470 kr. 

© Ole Henriksen
The organic pharmacy serum

Dette serum er udviklet til at udjævne hudtonen og mindske pigmentforandringer. Det er skånsomt og kan bruges på sensitiv hud. Stabilised Vitamin C Serum fra The Organic Pharmacy, 30 ml, 440 kr. 

© The Organic Pharmacy
Periconne serum c-vitamin

Med en høj koncentration vitamin-C-ester arbejder serummet fokuseret på at minimere synligheden af pigmentforandringer og solskader. Brug det under din natcreme. Intensive Brightening Regimen 15% fra Perricone MD, 10 ml, 775 kr. 

© Perricone

Det højeste C?

Faktisk er det lidt uretfærdigt at lade appelsinen og dens kusiner løbe med al opmærksomheden, når det drejer sig om C-vitaminrig kost. Appelsin har 61 mg C-vitamin pr. 100 gram. Mange andre frugter og grøntsager har to til tre gange så højt et indhold.

Så meget C-vitamin indeholder:

 • Guava: 228 mg pr. 100 g
 • Rå røde peberfrugter: 191 mg pr. 100 g
 • Solbær: 181 mg pr. 100 g
 • Rå grønkål: 169 mg pr. 100 g
 • Havtorn: 131 mg pr. 10 g 

3. Når din hud ser trist og træt ud

En lang, mørk vinter og en travl hverdag kan gøre selv den flotteste hud træt at se på. Men giver du din hud en C-vitamin-kur af et par ugers varighed, kan den blive vækket til live igen.

Med enten det samme serum eller med en bredere palet af forskellige produkter, som tilfører C-vitamin på forskellig vis.

Fordi:

Fordi C-vitaminet arbejder så aktivt i huden, fremkalder det en god glød, og huden får en mere sund udstråling.

C-vitaminet øger blodgennemstrømningen og stimulerer cellefornyelsen, så du kan få erstattet vinterens grå look med en friskhed, som havde du travet en rask tur ved havet. 

Produkter med C-vitamin til træt hud: 

Helena Rubinstein serum

Der opstår en let varme, når serummet med 10% ren C-vitamin kommer i kontakt med din hud, og det har en effekt på din glød. Helena Rubinsteins Force C Booster Fluid, 50 ml, 1.109 kr. 

© Helena Rubinstein
Elisabeth Arden kapsler

Kapsler, som leverer koncentrerede dråber af vitalitet. Indkapslet i biologisk nedbrydeligt materiale. Elizabeth Ardens Ceramide Capsules Vitamin C, 830 kr. for 60 kapsler. 

© Elisabeth Arden
Vitamin C Glow Revealing Liquid Peel fra The Bodyshop

Rens dit ansigt friskt og fint med denne gel, som ved kontakt med vand forvandler sig til en peeling, der giver dig god glød. Vitamin C Glow Revealing Liquid Peel fra The Bodyshop, 145 ml, 165 kr. 

© The Bodyshop
Vitamin C Polishing Powder fra Trilogy

Lad dette antioxidant-rige C-vitamin-pulver polere vinteren væk. Hæld 1⁄2 tsk pulver ud i dine hænder, tilfør vand, og miks, så der dannes en eksfolierende rensemælk. Massér ind, skyl af, og brug et par gange om ugen. Vitamin C Polishing Powder fra Trilogy, 30 g, 199 kr. 

© Trilogy

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 7. januar 2021.

Du vil (garanteret) også kunne lide