Kvinde kigger sig i spejlet og smiler
© iStock

Skal du vælge A, B eller C-vitamin til din 40+ hud?

Det kommer an på din hudtype, og hvad du vil have skønhedshjælp til. For hvert vitamin har sit eget speciale. Vi hjælper dig til at finde ud af hvilken vitaminløsning, der passer til din hud

3. juni 2018 af Mette Bundgaard

Hvis du vil minimere dine rynker?

Vælg A-vitamin

Hvis du vil reducere linjer og rynker, er A-vitamin dit vitamin. For det stimulerer cellefornyelsen, og en creme med A-vitaminsyre udglatter beviseligt linjer og rynker. Nogle typer af A-vitamin kan faktisk få din hud til at forny sig hurtigere end normalt og resulterer over tid i en tykkere hud. 

Du kan dog kun få cremer med A-vitaminsyre på recept, da de kan give lette bivirkninger som kløe, irritation og afskalning, ligesom de også gør din hud mere lysfølsom end normalt. 

I de almindelige cremer og serummer, som du kan få uden recept, finder du en mildere form for A-vitamin, som også kaldes for retinol, retinaldehyd eller retinylpalmitat og retinylacetat. 

De fire stoffer kan også give rødme og afskalning i starten, men i en meget mildere grad, end hvis du bruger den receptpligtige A-vitaminsyrecreme, og du skal bare holde ud, for så får du altså en meget glattere 40+ hud!

Sådan bruger du A-vitamincreme: 

 • Start langsomt op, når du begynder at bruge en A-vitamincreme. Brug den kun to til tre gange om ugen i de første par uger. Når din hud så har vænnet sig til det, bruger du den, som du vil bruge en almindelig creme. 
 • Brug kun en A-vitamincreme en gang i døgnet og helst om natten, da vitaminet bliver nedbrudt i kontakt med solens stråler. 
 • Det er absolut nødvendigt at bruge en solcreme med faktor 50+, hvis du er i behandling med en A-vitaminsyrecreme, da UV-lys lettere kan trænge ind og ødelægge din huds struktur

Det kan A-vitamin også:

 • Gøre rent. Ud over at være eminent til at mildne rynkerne, virker A-vitamin effektivt mod akne. 
 • Gøre jævnt. Virker også mod hyperpigmentering. 
Andre vitaminer mod rynker: 
 • B3- og E-vitamin. De er dog ikke så effektive som A-vitamin.

Hvis din hud rødmer?

Brug B-vitamin

Et af de vigtigste B-vitaminer og det, du oftest støder på i hudplejen, er B3-vitamin, også kaldet niacinamid. Det virker antiinflammatorisk og er derfor eminent til at dulme rødme i huden. 

Det virker også som en antioxidant, hvilket vil sige, at det beskytter huden. Det hæmmer transporten af melanin i cellerne og forebygger dermed pigmentpletter. Og det er med til at øge kollagenproduktionen og elasticiteten i huden. Ja, et lille mirakel-vitamin. Der skal dog helst være minimum to procent af vitaminet i cremen eller serummet, før det har en effektiv virkning. 

Et andet virkningsfuldt B-vitamin er B12-vitamin, som i kliniske undersøgelser har vist at være utroligt effektivt til behandling af en kløende, tør, rød og følsom hud. 

I tabletform udskilles B12-vitamin for hurtigt af kroppen til at kunne nå at virke på huden, så skal du have effekten af B12-vitamin, skal det smøres direkte på de ramte områder. 


Det kan B-vitamin også:

 • Styrke. Væksten af hår og negle. 
 • Minimere. Akne og forstørrede porer i huden. 
Andre vitaminer mod rødmende hud: 
 • C-vitamin, da det virker antiinflammatorisk.

Hvis din hud mangler glød?

Vælg C-vitamin

C-vitamin er en meget kraftfuld antioxidant, som stimulerer dannelsen af de kollagene fibre i din hud samt beskytter din hud mod den udefrakommende cellenedbrydning. Så efter kort tids brug vil du opdage, at din grå eller triste hud har fået nyt liv eller fornyet glød. Den kan ligefrem stråle.

C-vitamin ødelægges dog hurtigt af luftens ilt og lys og har derfor i ren form ingen effekt i cremer og serummer. Derfor anvender man i stedet C-vitaminestere, som er stabile stoffer, i cremer og serummer. 

Det kan C-vitamin også:

 • Lysne. C-vitamin bleger pigmentpletter og hæmmer dannelsen af nye pigmenter i huden.
 • Stramme op. C-vitamin får huden til at stramme sig an og op.

Hvis du har tør hud?

Tilfør den E-vitamin

E- vitamin, som også kaldes for tokoferol, er specielt god til tør og glansløs hud. Vitaminet øger nemlig det antioxidante forsvar i din hud og øger altså beskyttelsen mod de frie radikaler i luften, som nedbryder dine celler. Det forebygger med andre ord for tidlig ældning af huden og holder din hud frisk og smidig. 

E-vitamin hjælper også med at opbygge væv og fremme blodcirkulationen, så din hud kan fungere så sundt og se så sund ud som muligt. 

Det kan E-vitamin også:

 • Hele. E-vitamin i olie virker rigtigt godt på strækmærker og ar, ligesom det også får revner i mundvige og på hænder til at hele hurtigere. 
 • Solbeskytte. Delvist. For et produkt med E-vitamin er selvfølgelig ikke det samme som en solcreme. Men E-vitamin absorberer til en vis grad UV-lys, så det er fornuftigt for eksempel at bruge en E-vitaminolie under din solcreme, inden du lægger dig i solen. 


Hvis du har karsprængninger?

Gå efter K-vitamin

K-vitamin, også kaldet phytonadione, bliver typisk tilsat cremer og serummer, fordi det virker sammentrækkende på blodkar. Hvilket oversat til skønhedssprog betyder, at K-vitamin kan mindske de karsprængninger på ansigt og krop, som vi let kan få flere af, jo ældre vi bliver, og de mørke rande, som vi let kan få mere af, jo ældre og tyndere vores hud bliver. 

K-vitamin reducerer kapillærernes skrøbelighed og hjælper samtidig med at sprede blodet gennem cellerne, hvilket medvirker til at reducere rødme. Også den mere permanente form for rødme, som nogle kan opleve at få i ansigtet med alderen. For eksempel fra hudsygdommen rosacea. 


Det kan K-vitamin også:

 • Boing boing. K-vitamin forbedrer også din huds elasticitet. 
 • Hele. K-vitamin er også kendt for at fremme helingsprocessen af blå mærker, ligesom det er yderst velegnet til at hele din hud efter en laserbehandling. 
Andre vitaminer mod karsprængninger: 
 • B3-vitamin. 


Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 5.

Du vil (garanteret) også kunne lide