Kvinder ligger i et badekar med hovedet på kanten
© iStock

Sådan bruger du olie fra top til tå!

Som smurt i olie, det er din nye skønhedsrutine forklaret ganske kort. For med de nye olier kan du både rense, nære og fugte din tørstige 40+ hud og hår

7. marts 2018 af Mette Bundgaard

Olie i dit bad

- stimulerer din krop og dit sind

Næste gang du tager et bad, under bruseren eller i badekarret, skulle du prøve at forkæle din krop ved at vaske den i en badeolie i stedet for med en sæbe. Sæben fjerner nemlig de væsentlige hudbeskyttende lipider, der fører til ubalance i din huds PH-værdi, så den bliver ru og irriteret. 

Olie derimod efterlader din tørre og måske i forvejen vinterirriterede 40+ hud fugtet og blød. Og er din badeolie rigtigt god, behøver du ikke nødvendigvis at smøre dig ind i olie eller creme efter badet.

Bruger du regelmæssigt en badeolie, vil du ret hurtigt opleve, at de ru og tørre pletter forsvinder. For det varme vand åbner porerne i huden og hjælper med at absorbere olien, så du får mere ud af den.


Sådan vælger du din badeolie:

Mange badeolier er også aromaterapeutiske, hvilket vil sige tilsat æteriske olier, som går ind og påvirker ikke alene din hud, men også din krops og dit sinds stemning. Du kan også selv tilsætte æteriske olier til dit bad.

 • I karbadet. Bader du i karbad, fylder du karret med varmt vand – men ikke brandvarmt, fordi de æteriske olier så vil fordampe – og tilsætter 5-10 dråber æterisk olie. Træk vejret dybt, og lad de duftende olier påvirke din hjerne.
 • I brusebadet. Smutter du under bruseren, drypper du nogle dråber af den æteriske olie på gulvet i brusebadet, tænder for det varme vand og trækker vejret dybt nogle gange.
 • Beroligende. Skal badet virke beroligende, skal du bruge olie fra lavendel, kamille, lindeblomster eller sandeltræ.
 • Opkvikkende. Skal badet virke opkvikkende, skal du bruge olie fra rosmarin, mynte, citrus eller bergamotte.

Nectarine Blossom & Honey Bath Oil fra Jo Malone London

En duft af nektariner, ferskner, honning og forårsblomster breder sig i badeværelset, mens du vasker dig i den blødgørende badeolie Nectarine Blossom & Honey Bath Oil fra Jo Malone London. Olien kan købes for 360 kroner hos Magasin.dk. 

© Jo Malone London

Olie i dit hår

- giver dit hår glansen igen

Er dit hår helt uregerligt, slidt eller tørt af kemiske behandlinger eller hyppige hårvaske efterfulgt af føntørring og varmestyling? Eller på grund af alderen eller årstiden, eller en kombination af begge dele? 

Så kan det have godt af at få et skud hårolie. Enten i form af en kur eller en daglig forkælelse. Hårolie tilfører nemlig dit hår både plejende stoffer og god glans. 

Er dit hår tyndt, skal du dog være varsom med doseringen, da hårolie typisk tynger dit hår, ligesom det kan få det til at se mere fedtet end glansfuldt ud. Er det snarere din hovedbund, der er tør, kan du også med fordel bruge hårolie der. 


Sådan bruger du din hårolie:

 • Til daglig. Varm nogle dråber af din hårolie op i dine håndflader, og fordel det i dit hårs spidser og længder. For det meste kan hårolie bruges i både tørt og fugtigt hår. 
 • Som en kur. Er dit hår meget tørt, kan du, når du synes, det trænger, give det en decideret kur med hårolie. Så fordeler du din hårolie i hele håret, hvorefter du føntørrer håret, da varmen får olien til at virke ekstra plejende. 
 • I hovedbunden. Gnub din hårolie godt ind, og lad den sidde til næste hårvask. 
 • Vask ud – og vask ud. Når du skal have olien ud igen, så put shampoo i hele håret, før du putter vand på. Skyl ud, og vask derefter almindeligt med shampoo og vand.
Percy & Reed Perfectly Perfecting Wonder Treatment Oil+

Percy & Reed Perfectly Perfecting Wonder Treatment Oil+ kan forvandle det tørreste hår til det blødeste og mest glansfulde! Kan også bruges i hårbunden. Olien kan købes for 270 kroner hos Matas.dk.

© Percy & Reed

Olie i dit ansigt

- giver dig ekstra beskyttelse

Strammer din ansigtshud, som den kan få en tendens til at gøre på dette tidspunkt af både året og livet, er det, fordi den mangler fedt og fugt. 

Og da olie både fugter og holder på fugten, er en ansigtsolie så 40+ fantastisk at bruge. Den giver simpelthen din ansigtshud et ekstra og meget beskyttende lag. 

Desuden er olie rig på næringsstoffer. For eksempel essentielle fedtsyrer, der dæmper inflammation og dermed for tidlig ældning af din hud. Og så giver olie jo også en øjeblikkelig og naturligt smuk glød. 


Sådan bruger du din ansigtsolie:

 • Som creme. Brug din ansigtsolie morgen og/eller aften. 
 • Pres den på. Varm den op i dine hænder, inden du presser den på ansigt og hals. 
 • Under. Kom din dag- eller natcreme ovenpå. 
 • Eller over. Du kan også bruge din ansigtsolie ovenpå din dag- eller natcreme for at forsegle fugten yderligere. 
 • Et strejf af en dråbe. Er du ikke så vild med følelsen af olie, kan du blande en dråbe eller to i din dag- eller natcreme.

Rudolph Cares Facial Oil Acai Anti-Ageing er superfood til din 40+ hud. Koncentreret økologisk olie, som styrker hudens elasticitet samt rynkeforsvar med bærret acai, der indeholder dobbelt så mange antioxidanter som blåbær. Olien kan købes for 795 kroner hos Pureshop.dk.

© Rudolph Care

Olie på din krop

 - nærer din krop i dybden - hurtigt!

Kropsolier er pleje, velduft og lækkerhed på flaske og et uovertruffent 40+ og vinteralternativ til bodylotion og kropscreme. 

For ligesom ansigtet har kroppen brug for al den næring og fugt, den kan få, og det får den med olie. Blandt andet fordi olie består af små molekyler, som trænger hurtigt og dybt ind i huden. 

Kropsolier består ofte af argan-, oliven-, mandel-, abrikoskerne- eller jojobaolie, fordi de vegetabilske olier indeholder essentielle fedtsyrer, som netop er essentielle for opbygningen af kroppens celler. Ofte tilsættes olierne også æteriske olier, så de dufter godt, og så de har en eller flere egenskaber, som får huden i balance.

For eksempel virker lavendel beroligende på huden, citrus opkvikkende og rose regenererende.


Sådan bruger du din kropsolie:

 • Først fugtig hud. Så snart du kommer ud af badet, dupper du din hud tør. Og mens din hud stadig er let fugtig, masserer du olien godt ind i din hud i lange, bløde bevægelser. 
 • Så varm hud. Massagen sætter gang i blodcirkulationen og varmer huden op, hvilket fremmer optagelsen af olien. På den måde får du meget mere ud af det hele, fordi olien også holder på den fugt, der allerede er i din hud.
Kiehl’s’ Superbly Restorative Argan Dry Oil

Kiehl’s’ Superbly Restorative Argan Dry Oil med essentielle fedtsyrer virker genoprettende på en tør hud og på både krop og ansigt. Olien kan købes for 285 kroner hos Magasin.dk. 

© Kiehl’s

Olie i dit renseprodukt

 - giver dig den fugt, du ellers fjerner

Føles din hud tør og stram, kan du med fordel tage dagens skidt, snavs og makeup af med en renseolie. 

En renseolie har nemlig den fordel, i forhold til mange andre renseprodukter, at den fjerner makeup og urenheder, uden at din hud bagefter føles et nummer for lille. Den tilfører huden fugt frem for at tage fugt fra den. 

Er du ikke særligt vild med olie omkring øjnene, fordi du vågner med ‘tunge’ øjne om morgenen, så hold dig til din sædvanlige øjenmakeup-fjerner. Men prøv dig frem. Mange renseolier kan også rense øjenmakeup af, og nogle renseolier er lettere end andre.


Sådan bruger du din renseolie:

Du kan faktisk bruge den på to måder. 

 • Enten:
  – Massér olien direkte ind i din hud.
  – Emulgér derefter olien med lidt vand, så der danner sig en anelse skum.
  – Skyl af med vand, og din hud er nu ren og blød. 
 • Eller: (en god teknik til rene olier som for eksempel avocadoolie og mandelolie)
  – Skyl først dit ansigt og din hals med lunkent vand.
  – Dup med en kleenex uden at tørre helt. Din hud skal stadig være fugtig.
  – Massér en pæn mængde olie ind i håndfladerne og derefter ind i din let fugtige hud. Massér med cirkulære bevægelser. Skyl af med lunkent vand.
Renseolie Miel-en-Mousse fra Lancôme

Renseolien Miel-en-Mousse fra Lancôme masseres ind i huden og skummes op med vand. Renser og blødgør uden at fedte. Renseolien kan købes for 265 kroner hos Matas.dk.

© Lancôme

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nummer 2.

Du vil (garanteret) også kunne lide