Kvinder med solhat sidder i solskin på en båd og smiler
© iStock

Sådan passer du på din 40+ hud i forårssolen

Selv om det måske ikke føles sådan hver dag, så skinner solen kraftigt allerede nu. Og det betyder tør og udsat hud, som du skal passe særligt på. Vi guider dig til hvordan og hvor meget!

21. april 2018 af Mette Bundgaard

Hvad gør solen helt præcis ved min hud?

“Solens stråler danner frie radikaler i huden, som ødelægger hudens celler i både over- og underhuden, hvilket medfører rynker. Overhuden bliver tyndere, fordi hudcellerne vokser dårligere, og du risikerer, at der dannes forstadier til hud- eller modermærkekræft. I underhuden medfører solen, at der dannes kroniske pigmentskjolder og karsprængninger, og at hudens bindevæv flosser og mister sin elasticitet.”

Hvorfor skal jeg begynde at tænke på solbeskyttelse allerede nu?

“Det skal du, fordi solen allerede nu begynder at bliver stærkere, og inden længe vil UV-indekset være over tre. UV-indekset er et mål for intensiteten af den hudskadelige UV-stråling, og når det når tre, anbefales beskyttelse, og jo højere det er, jo mere beskyttelse. Her i landet bliver det højst cirka syv i sommermånederne. Du kan finde UV-indekset på DMI’s hjemmeside, DMI.dk. Eller downloade Kræftens Bekæmpelses app UV-indeks,” siger Magasinet Livs skønhedsredaktør, Mette Bundgaard.


Er min hud mere sol-sart, fordi den er 40+?

“Ja. For med alderen bliver din hud tyndere og får sværere ved at binde væske. Og jo ældre vi bliver, jo mere har vi været udsat for de usunde UV-stråler. Har du haft mange forbrændinger i dine unge år, skal du passe ekstra på i forhold til UV-stråler.”

Er det nok med en dagcreme med solfaktor? 

En dagcreme eller et serum med faktor 15 eller 30 er rigtigt god, når du bevæger dig rundt i byen til daglig. Skal du på stranden, så put først din almindelige plejende dagcreme på og derefter en solcreme, så du får optimal beskyttelse. For selvfølgelig burde en dagcreme med solfaktor 30 beskytte lige så godt som en solcreme med solfaktor 30. Men sådan er det desværre ikke altid, når man kommer op i de højere faktortal. Fordi en dagcreme med solfaktor kan indeholde så mange plejende, fugtende og andre gode ingredienser, at der simpelthen ikke er plads til lige så mange solfiltre som i en solcreme.”

Hvor høj en solfaktor skal jeg helst have på?

“Til hverdag er en solcreme med faktor 15 nok, men har du en meget lys hud, er det bedst at bruge en med en højere faktor. Ligesom en solstift med faktor 50 på din udsatte næse, kinder, ører, læber og bryst tit er en god idé. Skal du på ferie tæt på Ækvator, skal du minimum bruge en solcreme med faktor 30 eller 50, alt efter hvor sart din hud er. Noget af det væsentligste er, at du bruger solcremen korrekt. Det vil sige: Nok! Og det er en håndfuld til hele kroppen – hver anden time. Hvis du nøjes med halvdelen af den anbefalede mængde, skal du regne med, at beskyttelsen svarer til cirka en fjerdedel af, hvad der står på flasken."


Hvad med de overskyede og regnvåde dage?

“Selv om det er overskyet, trænger mindst 80 procent af UV-strålerne igennem skyerne. Så i perioden marts til oktober er det på med solcremen i al slags vejr!”

Findes der cremer, som er særligt gode til forårssol? 

“Der findes ikke en speciel solcreme til foråret, men en dagcreme med faktor 15 eller mere – alt efter hudtype – er ofte nok i det daglige, og hvis UV-indekset ikke er højere end tre. Brug eventuelt en, som også indeholder antioxidanter, da antioxidanter beskytter mod cellenedbrydning.”


Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 4.

Du vil (garanteret) også kunne lide