Kvinde
© Getty Images

4 typiske fejl du begår i din skønhedsrutine

Vi har efterhånden snart lært den at kende. Den hud, vi har boet i de seneste 40+ år. Og alligevel er der faktisk fire forbavsende almindelige fejl, som de fleste af os begår. Er du blandt hudsynderne?

14. oktober 2022 af Maria Rothmar

Fejl nummer 1: Du glemmer at bruge solfaktor

Et par væsentlige sol-procenter:

UV-stråling fra solen er årsag til 80 % af din huds ældning. Du har 50 % lavere risiko for at udvikle hudcancer, hvis du bruger solcreme dagligt. Og: Solcreme forebygger både pigmentpletter og karsprængninger.

Du er selvfølgelig mere udsat for de skadelige påvirkninger på en solrig dag, men din hud bliver ramt af UV-stråling, hver gang du er udendørs i dagslys. Også om vinteren og når det er overskyet.

Derfor er det smart at bruge solfaktor dagligt. Du kan for eksempel vælge makeup eller dagcreme med indbygget spf eller lægge et lag solfaktor oven på din favoritcreme.


Forskellen på fysisk og kemisk solfilter:

Hvis din solcreme efterlader en hvid hinde på din hud, er det det fysiske solfilter, du kan se med det blotte øje. Et fysisk solfilter lægger et beskyttende lag uden på huden, som solens stråler ikke kan trænge igennem.

De kemiske filtre trænger ind i hudens øverste lag, hvor de absorberer den UV-stråling, der rammer din hud, inden den kan komme dybere ned og gøre skade.

Solens tre stråler:

UVA

A for aldring. Det er nemlig UVA-stråler, der nedbryder kollagen og elastin i din hud, så den rynker, folder og mister fylde.

UVB

B for brændt. UVB-stråler giver forbrændinger på din huds overflade og gør den rød. Og er samtidig dem, der trænger dybest ned og kan give hudkræft.

UVC

C for “Cut, Elly!”. Gudskelov trænger disse stråler ikke gennem atmosfæren. De er nemlig så kraftige, at det betyder næsten øjeblikkelig død at blive ramt af dem.

Hudpleje med solfaktor i

Vil du både bearbejde hudens fasthed og modarbejde solens UV-stråling? Så er Super Multi-Corrective Cream spf 30 fra Kiehl’s cremen, du mangler. 30 ml, 500 kr.

Clarins’ lette SOS Primer UV skal på efter din dagcreme. Her giver den beskyttelse med faktor 30 og udjævner den eventuelt efterfølgende makeup. 30 ml, 280 kr.

Faktor 45, beskyttelse mod forurening, fugt og naturtro farve. Estée Lauders lette foundation har det hele. Futurist Hydra Rescue spf 45, 35 ml, 395 kr.

© Producenterne

Fejl nummer 2: Du renser forkert

Uanset om du elsker makeup eller aldrig rører det, skal din 40+ hud renses dagligt. For det er ikke kun daggammel makeup, der kan skabe problemer. 

Også rester af dagcreme, nedbrudte solfiltre (fra den solcreme, du selvfølgelig husker), forureningspartikler og generelt snavs forbliver på din hud og nede i den, hvis du ikke renser det af. Her vil det hobe sig op i porerne, irritere huden og give urenheder, tørhed og en grå, livløs teint.

Rens dit ansigt om aftenen, når dagens dont skal vaskes væk, og næste morgen, når natcreme og hovedpudebetræk har bearbejdet din hud natten lang. Så har du også et helt rent og modtageligt grundlag til den hudpleje, du bruger efterfølgende.

Vælg dit rensevåben

OLIE Opløser alle former for skidt og nærer huden. Genial til meget tør hud, ikke optimal, hvis din hud gerne vil fedte.

BALM Som en olie, men bare i fast form. Rensebalmen har de samme nærende egenskaber og fordele som renseolien.

CREME Rensecremer skal skylles af med vand. Det gør dem bedst til medium tør hud, da meget tør hud kan blive stram af vandet.

MÆLK Da rensemælk godt kan efterlade en hinde, skal nogle typer skylles efter med vand. Bedst til normal og medium tør hud.

MICELLARVAND Fjerner både øjenmakeup og renser huden. Især god, når det skal gå stærkt, og din hud ikke har det store fugtbehov.

GELÉ Skal skummes op med vand. Rensegelé egner sig for det meste bedst til normal, kombineret eller fedtet hud.

SKUM Renseskum er blødt, let og vandigt, helt fantastisk til kombineret og fedtet hud.

LÆS OGSÅ: 7 lækre renseprodukter til din 40+ hud

Tip!

Dit ansigt stopper først ned ad din hals, og det samme burde gælde din hudpleje og din rense rutine.

Renseprodukter

Rens dit ansigt i rosenvand. Lyder det lækkert? Very Rose 3-in-1 Soothing Micellar Water er lavet på ekstrakt af grøn te og tre forskellige roser. Fra Nuxe, 200 ml, 155 kr.

Det er især indholdet af mandelolie, der gør Niveas flødeskumsbløde rensecreme så afsindigt lækker. Gentle Cleansing Cream, 150 ml, 55 kr.

Mmm … nyd den bløde følelse, mens olier fra kukuinødder, solsikke, oliven og jojoba blidt renser din 40+ hud. Soothing Cleansing Oil fra Bobbi Brown, 100 ml, 235 kr.

© Producenterne

Fejl nummer 3: Du kender ikke din huds behov

En kendt og klassisk faldgrube, som vi alle kan snuble over. For hvad har den i grunden brug for, vores fine 40+ hud? Det kan være svært at gennemskue, og det kan endda kræve professionel hjælp, men det er tid og kræfter godt givet ud.

For alternativet er, at vi bare vælger en tilfældig creme eller hudplejerutine, uden at tage højde for tørhed, rødme, manglende fasthed, urenheder og så videre. 

Og når vi ikke tager det med i vores hudplejeovervejelser, bliver det aldrig anderledes – og udfordringerne kan endda vokse sig større, hvis vi behandler huden forkert.


De 3 typiske behov din 40+ hud har

FYLDE OG FASTHED Produktionen af elastin og kollagen, som holder ung hud elastisk og spændstig, bliver betragteligt nedskaleret med tiden. Det samme gælder dannelsen af nye hudceller.

FUGT OG NÆRING Med årene kniber det både med egenproduktionen af fugt og fedtstof samt med at holde på den fugt og det fedt, du tilfører udefra. Huden kræver mere for at holde sig smidig og næret.

LIV OG GLØD Blodtilførslen til de øverste hudlag er ikke længere så effektiv, som den har været. Og hvis du kombinerer det med soldyrkning og måske rygning, er der fuld plade på livstræt teint.

Tip!

Materialister og stormagasinernes skønhedsafdelinger kan hjælpe dig på rette vej. Vil du have helt styr på din hud, bør du besøge en kosmetolog.

Hudplejeprodukter

Din hud får det bedste fra både fugt og fedtstof med Hydratation Intense Serum No 1 fra Codage: Nærende lipider og fugtbevarende hyaluronsyre. 30 ml, 520 kr.

Tromborg er ikke bange for at kalde tingene ved deres rette navn. Således er der ingen tvivl om, hvordan Antiaging Wrinkle Cream hjælper din 40+ hud. 50 ml, 890 kr.

Det bliver ikke meget mere næringsrigt end La RochePosays Nutritic Intense Riche, som forlader sig på gode gamle sheasmør og glycerin. 50 ml, 185 kr.

Vichys Neovadiol Rose Platinium arbejder målrettet på at styrke alderssvækket hud. Og på at give glød ved hjælp af lidt rosa pigment. 50 ml, 265 kr.

© Producenterne

Fejl nummer 4: Du ændrer ikke dine rutiner i løbet af året

Har du præcis den samme hudplejerutine hver dag, året rundt? Så har du begået fejl nummer fire.

Der er nemlig lige så stor forskel på det, din hud behøver sommer og vinter, som der er på vejret i juni og december.

Når det er koldt, er luften knastør. Og når det så samtidig blæser, er du sikret en hud, der er markant tørrere end normalt. Altså skal der mere fokus på næring og fugttilførsel.

Omvendt er det om sommeren, hvor luften er varm og fugtig. Porerne udvider sig, og huden kommer på overarbejde med produktion af sved og talg. Her er det smart at skrue ned for fedmen i dine plejeprodukter, så du ikke glinser og fremprovokerer urenheder.

Specialpleje til sommerhuden

FACEMIST Noget af det dejligste på en hed sommerdag! Det friske pift tjener flere formål: Huden bliver nedkølet og opfrisket og får samtidig en dosis fugtpleje.

FUGTSERUM Din 40+ hud har fortsat behov for fugtpleje, selv om det er sommer. Det skal bare være af den helt ufedtede slags – som for eksempel et fugtserum!

DAGCREME MED HØJ SPF Siger næsten sig selv. Det er nu, din hud har allermest brug for beskyttelse mod solen, så det giver rigtigt god mening at indkorporere det i din daglige pleje.

LÆS OGSÅ: Derfor er serum godt for din 40+ hud


Specialpleje til vinterhuden

ANSIGTSOLIE Fantastisk og blødgørende lindring til udtørret og stram vinterhud. Hvis du synes, det fedter for meget, kan du med fordel bruge din ansigtsolie om natten.

FED NATCREME Det er netop, når du sover, at din hud arbejder hårdest på at genopbygge sig selv. Hjælp den med en grundigt nærende natcreme, som kan genskabe dagens tabte fedtstof.

FUGTMASKE Hvis du ikke i forvejen har verdens tørreste hud, kan du opfylde vinterhudens øgede fugtbehov med en fugt- og fedtboostende maske to til tre gange om ugen. 

Tip!

Begynd så småt at udskifte produkter i din hudplejerutine midt på foråret og midt på efteråret. Så kommer du problemhuden i forkøbet.

Hudplejeprodukter til sommer- og vinterhud

Det føles jo gudeskønt. Friskt, fugtende og opkvikkende. Superfruit Hydrating Face Mist fra Beauté Pacifique. 50 ml, 179 kr.

Fyld sommerhuden op med fugtbindende hyaluronsyre. Hydramemory Serum fra Comfort Zone. 30 ml, 460 kr.

Cannabisolie, abrikosolie og aloe vera er opskriften på Youngbloods tørstslukkende fugtmaske Intense Hydrating and Soothing Masque. 75 ml, 375 kr.

Cliniques dagcreme Superdefense spf 40 er let som en gelé og fyldt med faktor. 30 ml, 255 kr.

Lancômes natcreme Rénergie Nuit MultiGlow lader dig vågne med en glødende, gennemfugtet og spændstig Tornerosehud. 50 ml, 635 kr.

Jurliques ansigtsolie blander olier fra tidsel, macadamianødder, avocado, solbær – og mange flere. Purely AgeDefying Firming Face Oil, 50 ml, 430 kr.

© Producenterne

Du vil (garanteret) også kunne lide