ligtorn, hård hud, fodterapeut
Av og øv for en ligtorn.© Getty Images

Hvordan kommer jeg af med min ligtorn?

Den er ikke just køn, den gør ondt, og den er så genstridig, at det føles, som om den vil sidde fast for evigt. Det gør den ikke. For sådan her vinder du over din ligtorn!

3. juni 2022

Mange mennesker med hård hud på hælene har også den tvivlsomme fornøjelse af lig­torne. Særligt udbredte er de hos os på 40+. Fordi vi typisk har mere hård hud end de yngre udgaver. En ligtorn er nemlig hård hud, der er blevet presset sammen – oftest af fodtøj, der klemmer.

Ligtorne opstår, når der er et vedvarende tryk på et afgrænset område af den hårde hud. Så fortykkes området yderligere, da den hårde hud presses sammen, og der dannes en kegleformet klump, som trykker ind i huden. Det er smertefuldt, og ligtorne skal derfor fjernes hurtigt.

For du kan godt redde dine 40+ hæle fra et forhor­net liv. Men det kræver pleje – den her pleje.

Sådan gør du:

Du skal aflaste

Så snart du opdager ligtornen, skal du trykaflaste området. Drop sko, der klemmer, og sæt et ligtorneplaster med blød polstring på området.

... og blødgøre
Blødgør ligtornen med et fodbad tilsat badeolie. Skrub den med en pimpsten, mens fødderne er i vandet, så noget af den hårde hud fjernes. Gentag det dagligt.

På med syren

Brug en ligtornestift eller ligtornepen med salicyl-­ eller AHA­-syre flere gange om dagen. Det opløser gradvist det yderste lag af den hårde hud på ligtornen.

Og besøg fodterapeuten

Er ligtornen stor og genstridig, skal du en tur til en statsautoriseret fod­terapeut for at få knasten skåret væk. 

ligtorn, hård hud, fodterapeut
En ligtorn bliver fjernet hos en fodterapeut. Og bagefter føles det så rart. © Getty Images
ligtorn, hård hud, fodterapeut
3 hudplejeprodukter, der gør livet surt for en ligtorn.© PR

Du kan for eksempel bruge: 

Blødgørende badeolie, der renser, men ikke indeholder sæbe, så den derfor ikke ødelægger hudbarrieren. Xera Calm A.D Cleansing Oil fra Avène, 400 ml, 180 kr.

Ligtorneplaster, der giver trykaflastning og beskyttelse mod friktion. Blødgør også med fugtgivende hydrokolloid. Compeed Ligtorneplaster Medium, 60 kr. for 10 stk.

Kom denne roll on-stick på din ligtorn. Med ren tea tree-olie holder den området fri for urenheder, mens salicylsyre opløser tornen i foden. Corn Stick fra Australian Bodycare, 9 ml, 130 kr.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv 10. marts 2022.

Du vil (garanteret) også kunne lide